Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Olof Palmen murhan on tunnustanut 133 ihmistä – ratkaisu ei silti ole näkyvissä

Tutkintaryhmä piti torstaina harvinaisen lehdistötilaisuuden murhan vuosipäivän johdosta.

Ulkomaat
 
Fredrik Sandberg / TT
Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhan tutkinnassa mukana olevat Dag Andersson, Kerstin Skarp ja Hans Melander olivat paikalla torstaina Tukholmassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa.
Ruotsin pääministerin Olof Palmen murhan tutkinnassa mukana olevat Dag Andersson, Kerstin Skarp ja Hans Melander olivat paikalla torstaina Tukholmassa pidetyssä lehdistötilaisuudessa. Kuva: Fredrik Sandberg / TT
Fakta

Palme ammuttiin kotimatkalla

 Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin 28. helmikuuta, kun hän oli kotimatkalla elokuvateatterista puolisonsa Lisbet Palmen kanssa.

  Murhasta tulee sunnuntaina kuluneeksi 30 vuotta.

  Sollentunalainen päihteiden käyttäjä Christer Pettersson tuomittiin murhasta käräjäoikeudessa. Hovioikeus vapautti hänet myöhemmin. Pettersson kuoli vuonna 2004.

Tukholma

Sunnuntaina tulee kuluneeksi 30 vuotta siitä, kun Ruotsin pääministeri Olof Palme ammuttiin Tukholmassa.

Kiinnostus on yhä suurta. Kun Ruotsin poliisin Palme-tutkintaryhmä järjesti torstaina harvinaisen lehdistötilaisuuden, paikalla oli salin täydeltä niin ruotsalaisia kuin ulkomaisiakin viestimiä.

Murhan selviämisestä ei ollut suuria uutisia. Tarkoitus oli ennemminkin antaa historiallinen katsaus tapahtumista.

”Ei ole mikään salaisuus, ettei meillä ole tiedossamme ketään tiettyä tekijää”, totesi tutkinnasta syyttäjänviranomaisessa vastaava Kerstin Skarp. Hän totesi silti olevansa yleisesti optimistinen murhan ratkeamisesta.

Kun Palmen murhasta puhutaan, tilastot ovat vaikuttavia. Murhan on tunnustanut 133 ihmistä. Yli 10 200 ihmistä on ollut kuulusteltavana, ja tutkintaryhmän tietokannassa on yli 87 300 asiakirjaa, jotka käsittelevät tutkintaan liittyviä ihmisiä.

Torstaina tutkintaryhmä halusi välittää kansalaisille muutamia viestejä. Yksi oli, että se kuulee mielellään uusia vinkkejä murha-aseesta, joka on yhä kateissa.

Asetta etsitään kahden ammuksen perustella. Ne löydettiin aikoinaan rikospaikalta teon jälkeen. Ammusten perusteella aseen on oletettu olevan Smith & Wesson -merkkiä, mutta myös kuusi muuta asetyyppiä ovat mahdollisia.

”Valitettavasti ammukset ovat niin huonossa kunnossa, ettei voi olla varma, että niitä voi koskaan yhdistää tiettyyn aseeseen”, sanoi Palme-ryhmän johtaja Hans Melander.

Melander toi esiin myös epäillystä murhaajasta aikoinaan julkaistun niin sanotun haamukuvan, joka piirrettiin silminnäkijähavainnon perusteella. Kuva on julkaistu vuosien mittaan ruotsalaisessa mediassa lukemattomia kertoja.

Poliisi on saanut kuvan miehestä noin 8 000 vihjettä. Vihjeiden antajien ei kuitenkaan kannata vaivautua, ellei ole kuvan lisäksi muuta syytä olettaa, että mies olisi murhaaja, Melander painotti.

”Ei ole mitään, mikä viittaisi siihen, että kuvan miehellä olisi tekemistä murhan kanssa.”

Kolmas viesti koski Etelä-Afrikka-tutkintalinjaa. Poliisi toivoo tietoa kahdesta miehestä, jotka poistuivat maasta 1. maaliskuuta 1986 eli päivä murhan jälkeen ja tallentuivat televisiokameroiden kuviin Arlandan lentokentällä. Miehet havaittiin televisiokuvista vuonna 2014.

Vain toinen miehistä näkyy kuvassa edes jotenkuten, ja hänen on epäilty liittyvän Etelä-Afrikka-tutkintaan.

Miehiä ei ole kuitenkaan onnistuttu tunnistamaan varmasti.

Palmen murha on Ruotsin lähihistorian järkyttävimpiä tapahtumia. Liki jokaisella paikallisella on muistoja siitä, missä he kuulivat murhasta.

Se, ettei murhaa ole onnistuttu selvittämään, on suuri epäonnistuminen, sanoo sisäministeri Anders Ygeman. Hän oli murhan aikaan 16-vuotias ja kuuli murhasta kotonaan Hagsätran lähiössä.

”Se on trauma koko Ruotsille, tämä on tähän saakka suurin epäonnistumisemme”, hän sanoo poliisityöstä.

Ygemanilla ei enää ole kovin suuria toiveita ratkaisun löytymisestä.

”Kaikki on mahdollista – murha ei vanhene. Mutta ei se erityisen todennäköistä ole. Meillä on ollut yksi epäilty, joka tuomittiin käräjäoikeudessa ja vapautettiin hovioikeudessa, ja hän on sitä paitsi kuollut. Vaaditaan siis jotain hyvin suurta, että tämä voidaan selvittää”, Ygeman sanoi, kun HS haastatteli häntä aiemmin tänä talvena.

Missä olit, kun Olof Palme murhattiin? Vastaa kyselyyn HS:n sivuilla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat