Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turkki: Syyrian tulitauko ei sido välttämättä meitä

Hallituksen ja opposition välisen tulitauon on määrä alkaa lauantaina.

Ulkomaat
 
UMIT BEKTAS / Reuters
Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun mukaan Ankara on ainoa paikka, jossa päätetään Turkin turvallisuuteen liittyvistä toimista.
Turkin pääministerin Ahmet Davutoğlun mukaan Ankara on ainoa paikka, jossa päätetään Turkin turvallisuuteen liittyvistä toimista. Kuva: UMIT BEKTAS / Reuters

Turkki ilmoitti torstaina, ettei Syyrian lauantaina alkavaksi sovittu tulitauko sido Turkkia, jos sen turvallisuutta uhataan.

”Ankara on ainoa paikka, jossa päätetään Turkin turvallisuuteen liittyvistä toimista”, sanoi pääministeri Ahmet Davutoğlu uutistoimisto Reutersin mukaan. Hän mainitsi nimeltä Syyriassa alueita hallitsevan terroristijärjestö Isisin ja Syyrian kurdien YPG-järjestön.

Turkki pitää YPG:tä Turkissa kielletyn PKK-kurdijärjestön alajärjestönä ja on viime viikot pommittanut YPG:n asemia Pohjois-Syyriassa. YPG on sanonut noudattavansa tulitaukoa mutta käyttävänsä oikeuttaan puolustautua tulitauon aikana.

Yhdysvaltain ja Venäjän neuvotteleman tulitauon on määrä alkaa lauantaina aamuyöstä. Se on Syyrian presidentin Bashar al-Assadin joukkojen ja kapinallisten välinen muttei koske taistelua jihadisteja vastaan.

Oppositio on ilmoittanut suostuvansa kahden viikon tulitaukoon, jota se sanoo pitävänsä mahdollisuutena testata al-Assadin vilpittömyys. Oppositio on epäillyt, että hallitus ja sitä tukeva Venäjä jatkavat iskuja opposition kohteisiin väittämällä pommittavansa jihadisteja.

Al-Assadin joukot ovat edenneet sen jälkeen kun Venäjä alkoi tukea Syyrian armeijaa viime syksynä pommituksilla.

Syyrian viisi vuotta kestäneessä sodassa on kuollut jo ainakin 250 000 ihmistä, minkä lisäksi se on synnyttänyt vakavan pakolaiskriisin.

YK oli torstaina toiveikas, että tulitauon ansiosta apua saadaan toimitettua saarrettuihin kaupunkeihin, joissa asuu 480 000 ihmistä. Toisen osapuolen hallussa olevien kaupunkien saartamisesta ja näännyttämisestä on tullut Syyriassa tärkeä sodankäynnin keino.

Venäjän ja Yhdysvaltain välillä ilmeni torstaina epäselvyyttä, mitä tapahtuu, jos tulitauko ei pidä. Venäjän varaulkoministeri Mihail Bogdanov sanoi torstaina, ettei Venäjä tiedä mistään B-suunnitelmasta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat