Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iranin vaaleissa ratkaistaan, voivatko uudistukset jatkua

Ehdokkaat on seulottu niin tarkkaan, että edes islamilaisen valtion perustajan pojanpoika Hassan Khomeini ei päässyt ehdokkaaksi.

Ulkomaat
 
Reuters
Nainen piteli Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein kuvaa vanhoillisten vaalikampanjan yhteydessä Teheranissa keskiviikkona.
Nainen piteli Iranin korkeimman johtajan Ali Khamenein kuvaa vanhoillisten vaalikampanjan yhteydessä Teheranissa keskiviikkona. Kuva: Reuters

Iranin korkein johtaja suurajatollah Ali Khamenei saarnasi keskiviikkona tuttuun tapaansa Yhdysvaltoja vastaan Teheranissa.

”Kaikkivaltias Jumala on päättänyt, että Iran on saava lopullisen voiton – – Yhdysvallat tietää, että vastustamme sen katalia tavoitteita”, Khamenei jyrisi.

Tämä on tyypillisen ristiriitaista Irania: vain runsas kuukausi aiemmin Iranissa tuli voimaan Yhdysvaltain kanssa sovittu historiallinen ydinsopimus, eikä taatusti ilman Khamenein hyväksyntää.

Iranissa äänestetään perjantaina 290-jäsenisen parlamentin ja 88-jäsenisen pappiselimen, asiantuntijoiden kokouksen, jäsenistä. Ne edustavat Iranin islamilaisen tasavallan molempia puolia: parlamentti tasavaltaa, asiantuntijoiden kokous islamia.

Iran on maailman autoritaarisimpia maita, mutta vaalit eivät ole pelkkää teatteria. Äänestäjät voivat vaikuttaa vaalien lopputulokseen, ja vaaleilla on aitoa merkitystä.

Kovan linjan kannattajat haluaisivat tyrmätä ydinsopimuksen seurauksena orastavan uudistuspolitiikan. Jos maltilliset saisivat vakuuttavan vaalivoiton, varovainen avautuminen voisi jatkua.

Vaalit ovat demokratian irvikuva siksi, että ehdokkaat valitaan tarkasti ennakkoon. Iranin valvontaelin ”vartijoiden neuvosto” on hylännyt 7 000 ehdokasta, ja jäljellä on noin 5 000.

Ehdolle on päässyt lähinnä vanhoillisia ehdokkaita. Puolueita ei ole, mutta edustajat tekevät keskenään liittoumia.

Uudistusmielisten mukaan vain 30 vapaamielistä 3 000 pyrkineestä läpäisi ennakkoseulan.

Hylättyjen joukossa on esimerkiksi Hassan Khomeini, joka on islamilaisen vallankumouksen perustajan ajatollah Khomeinin pojanpoika. Ydinsovun takuumiehen Hassan Ruhanin liittolaisena pidetty Khomeini pyrki jäseneksi asiantuntijoiden kokoukseen.

Pappissäädyn edustajista valitulla asiantuntijoiden kokouksella on yksi tärkeä tehtävä: se valitsee seuraavan korkeimman johtajan.

Khamenei on nyt 76-vuotias. Hän on tiettävästi sairastanut eturauhassyöpää, joten nyt valittavalla neuvostolla saattaa olla käsissään suuri valta.

Iranissa mikään ei tapahdu ilman korkeimman johtajan hyväksyntää.

Parlamenttivaalitkaan eivät ole muodollisuus. Iranin presidentti ei voi hallita ilman lakiasäätävän parlamentin tukea.

Uudistusmielisen presidentti Ruhanin kausi on puolivälissä, ja parlamentilla on sananvaltaa siihen, kuinka paljon Iran voi höllätä politiikkaansa.

Uudistusmielisillä on vaikea valinta. Vakuuttava voitto takaisi Ruhanin linjan jatkumisen. Toisaalta ahkera äänestysprosentti olisi osoitus siitä, että järjestelmällä on kansalaisten tuki.

Edellisissä vaaleissa vuonna 2012 kansalaiset protestoivat äärimmäisen tiukkaa ehdokasseulaa jäämällä kotiin. Teheran käy nyt korkeimman johtajan kasvoilla kampanjaa sen puolesta, että ihmiset osoittaisivat uurnilla hyväksyntänsä järjestelmälle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat