Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump joutui ahtaalle Texasin vaaliväittelyssä – Cruz ja Rubio kävivät päälle kuin raivokkaat terrierit

Ulkomaat
 
MIKE STONE / Reuters
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Marco Rubio (vas.), Donald Trump ja Ted Cruz vaaliväittelyssä Houstonissa.
Republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät Marco Rubio (vas.), Donald Trump ja Ted Cruz vaaliväittelyssä Houstonissa. Kuva: MIKE STONE / Reuters

Washington

Kaksi yhtä vastaan. Se oli illan teema republikaanien vaaliväittelyssä Houstonissa varhain perjantaiaamuna Suomen aikaa.

Senaattorit Marco Rubio ja Ted Cruz tarrasivat Donald Trumpin housunlahkeisiin kuin raivokkaat terrierit, mutta Trump antoi takaisin samalla mitalla.

”Tämä kaveri [Rubio] on hermoheikko ja tuo kaveri [Cruz] on valehtelija”, Trump höyrysi.

Panokset olivat huipussaan, sillä Trump on neljän osavaltion jälkeen karannut republikaanien kisassa selvään johtoon.

Väittelyn alla julkaistussa Bloombergin gallupissa Trumpia kannatti 37 prosenttia vastaajista ja Rubiota sekä Cruzia molempia 20 prosenttia.

Takaa-ajajien aika uhkaa loppua kesken. Ensi tiistaina eli niin sanottuna supertiistaina ehdokkaasta äänestetään 11 osavaltiossa. Tärkein niistä on Cruzin kotiosavaltio Texas. Jos Cruz ei voita Trumpia kotikentällään, hän saattaa joutua luopumaan leikistä.

Monet perinteiset republikaanit seuraavat Trumpin menestystä kauhuissaan. Trumpia kannattaa noin kolmasosa äänestäjistä, mutta niin kauan, kun äänistä kilpailee monta ehdokasta, kärkiehdokkaan kannatus riittää helposti vaalivoittojen poimimiseen.

Aiempaa selvästi ärhäkämmin esiintynyt Marco Rubio ahdisteli väittelyssä Trumpia tiukasti siitä, miten Trump korvaisi Obamacaren eli presidentti Barack Obaman terveydenhoitouudistuksen.

Epämääräisyydestä syytetty Trump ei suostunut nytkään tarjoamaan yksityiskohtaisia vastauksia, mutta toisteli, ettei ”anna amerikkalaisten kuolla katukäytäville”.

Rubio syytti myös Trumpia siitä, että tämä on käyttänyt laittomia ulkomaalaisia työmaillaan ja vihjasi väärinkäytöksistä Trumpin nimeä kantavassa yliopistossa.

”Jos hän [Trump] ei olisi perinyt 200 miljoonaa, tiedättekö, missä hän olisi. Myymässä kelloja Manhattanilla”, Rubio sivalsi.

Rubio tuntui tyhjentävän Trumpiin koko ammusarsenaalinsa. Rubio sai jälkikommenteissa kehuja väittelysuorituksestaan, mutta monet arvelivat, että hyökkäys tuli liian myöhään pysäyttääkseen Trumpin voittokulun.

Ted Cruz yritti leimata Trumpin moraalittomaksi peluriksi, joka myy periaatteensa eniten tarjoavalle. Cruzin mukaan Trump on kaappiliberaali, jonka konservatiivisuuteen ei ole luottamista.

Kuumassa sananvaihdossa Cruz vihjasi Trumpin syövän rauhoittavia lääkkeitä, ja Trump nimitti Cruzia ”sekopääksi”.

Trump esiintyi väittelyssä aikaisempaa maltillisemmin ja väläytteli aika ajoin lähes presidentillisiä äänenpainoja. Kun Rubio ja Cruz syyttivät häntä Israelin hylkäämisestä, Trump vastasi, että hänen täytyy esiintyä tasapuolisena, jotta voi neuvotella rauhan Lähi-itään.

”Haluaisin tehdä jotain neuvotellakseni rauhan Israelin ja sen naapureiden välille”, Trump ilmoitti, vaikka tunnusti, ettei se olisi helppo tehtävä edes hänelle.

Väittelyä seurasi katsomossa entinen presidentti George Bush vanhempi, joka sai todistaa puolueensa muuttuneen paljon hänen ajoistaan.

Loppupuheessaan Marco Rubio muistutti, että Bush ja Ronald Reagan olivat vedonneet ihmisten toiveisiin ja haaveisiin.

”Nyt meidän täytyy päättää, haluammeko olla sellainen puolue vai puolue, joka vetoaa ihmisten pelkoon ja vihaan”, Rubio kysyi.   

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat