Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bussikyydillä Isisin pääkaupunkiin – suomalainen Erkki Kettunen kertoo elämästään Syyriassa

Syyrian pääkaupungista Damaskoksesta kulkee säännöllinen bussiyhteys Isisin hallitsemalle alueelle. Naiset voivat matkustaa vain miessukulaisen seurassa.

Ulkomaat
 
Erkki Kettunen
Erkki Kettunen
Arabiankielinen ”Al-Raqqa. Suora yhteys” -kyltti Damaskoksen linja-autoasemalla.
Arabiankielinen ”Al-Raqqa. Suora yhteys” -kyltti Damaskoksen linja-autoasemalla. Kuva: Erkki Kettunen

Damaskos. Kuulimme, että Damaskoksen itäosissa sijaitsevalta linja-autoasemalta lähtee busseja Isis-järjestön pääkaupunkiin Raqqaan.

Siis että hallituksen ja vihollisen välillä on bussiyhteys!

Koska vaimoni avustaa Syyriasta raportoivia kansainvälisiä toimittajia, päätimme varhain aamulla käydä tarkistamassa, pitääkö tieto paikkaansa. Damaskoksen ja Raqqan välinen bussiliikenne voisi olla hyvä jutunaihe toimittajille.

Kun saavuimme asemalle, siellä oli toden totta pysäköitynä kymmenen bussia. Autojen edessä oli arabiankielinen kyltti: ”Al-Raqqa. Suora yhteys.”

Selvisi, että bussiliikenne on päivittäistä molempiin suuntiin.

Yksi kuljettaja oli tarkastamassa, ettei matkustajien laukuissa ole tupakkaa. Hän kertoi, että savukkeiden hallussapidosta voi saada Raqqassa 40 raipaniskua tai 15 päivää vankeutta. Myös kuljettajaa voidaan rangaista, jos matkustajilla on savukkeita.

Useimmat matkustajat olivat vanhoja ihmisiä. Isis ei päästä armeijaiässä olevia miehiä pois alueeltaan, etteivät nämä liittyisi Syyrian armeijaan.

”Jos bussissa on armeijaikäinen mies tai joku, jota he epäilevät vakoilijaksi, ei voi tehdä mitään. He ottavat heidät bussista, hakkaavat ja lähettävät takaisin Raqqaan”, kuljettaja kertoi.

Hän lisäsi, että jos matkustajalle tulee tarkastuspisteellä vaikeuksia, niin hallituksen sotilaita voi aina lahjoa. Isisin lahjominen on mahdotonta.

Raqqasta pääsee pois vain lääkärintodistuksella. Lääkärin pitää vahvistaa, että henkilö tarvitsee hoitoa, jota saa vain Damaskoksessa.

Ehkä tätä voi pitää pienenä inhimillisyyden pilkahduksena Isisin toiminnassa.

”Ensin täytämme anomuksen Daeshin [Isisin] toimistossa. Jos lupa tulee, voimme lähteä”, kertoi vanha mies.

”Naisilla täytyy olla mukana ’muharram’. Jos naisella ei ole miespuolisia sukulaisia, hän ei voi matkustaa.”

Muharram tarkoittaa miespuolista seuralaista. Hän voi olla isä, veli, aviomies tai poika.

”Minulla on ollut bussissa naisia ilman saattajaa”, kuljettaja kertoi. ”Heidät otettiin bussista ja palautettiin Raqqaan, jossa miespuolisia sukulaisia on sitten rangaistu.”

Eräs kasvoista tatuoitu iäkäs beduiininainen tunnusti, että hän on tullut Damaskokseen hakemaan eläkettään. Hänellä oli kuitenkin lääkärintodistus.

Isisin mukaan hallitukselta saatu raha on uskonnon vastaista. Hallitus maksaa edelleen palkkaa virkamiehille, vaikka he asuisivat Isisin alueella.

”Kun bussi lähtee Raqqasta, kaikilla naisilla on burka päällä ja hansikkaat kädessä”, kuljettaja kertoi. ”Kun päästään hallituksen alueelle, naiset riisuvat hansikkaat ja paljastavat kasvonsa. Kun palaamme takaisin, viimeisellä hallituksen tarkastuspisteellä naiset pukeutuvat taas määräysten mukaan.”

Matka kestää noin 18 tuntia riippuen tarkastuspisteillä kuluvasta ajasta.

Isisin alueelle on pakko palata. Raqqaan jäänyt perhe tai sukulaiset ovat panttina, sillä heitä voidaan rangaista.

Kukaan haastateltavista ei kertonut nimeään eikä kuvata saanut. He pelkäsivät.

Kun olimme lähdössä pois, näimme kahden nuoren naisen syleilevän vanhempiaan, iäkästä pariskuntaa. Tytöt olivat pukeutuneet kuten opiskelijat Damaskoksessa: tiukat farkut, vartalon mukaiset tunikat ja värikkäät huivit.

Pohdimme, että nuo tytöt tuskin palaavat Raqqaan niin kauan kuin Isis pitää siellä valtaa.

Syyriassa asuva Erkki Kettunen kertoo arjestaan Damaskoksessa. Osa 2/4. Osa 1/4 luettavissa täällä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat