Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Putin käski FSB:n kiristämään pakolaisten valvontaa – itärajan tilanteeseen ei luvata muutoksia

Venäjä väittää, että afganistanilaisen pidätyksellä tyrehdytettiin uusi hallitsematon pakolaisreitti Suomeen.

Ulkomaat
 
Juha Metso
Suomeen pyrkinyt mies Kantalahdessa tammikuussa.
Suomeen pyrkinyt mies Kantalahdessa tammikuussa. Kuva: Juha Metso

Pietari

Venäjän presidentti Vladimir Putin on käskenyt turvallisuuspalvelu FSB:tä kiristämään turvapaikanhakijoiden valvontaa.

”Tulee vahvistaa niiden pakolaisvirtojen kontrollia, jotka suuntautuvat sekä Venäjälle että sen kautta Eurooppaan”, Putin sanoi puhuessaan FSB:n vuosikokouksessa perjantaina uutistoimisto Tassin mukaan.

Lisäksi Putin suuntasi viestin niille, jotka syyttävät Venäjän pahentavan siviilien hätää pommituksillaan Syyriassa.

”On syytä muistaa, että niin kutsuttu pakolaiskriisi syntyi jo kauan ennen kuin Venäjä käynnisti terrorisminvastaisen operaation Syyriassa”, hän lisäsi.

Venäjältä Suomen Lappiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrä ei ole vähentynyt, vaikka asiaa ratkottiin pääministeri Juha Sipilän ja Venäjän pääministerin Dmitri Medvedevin tapaamisessa Pietarissa tammikuussa. Sen jälkeen neuvotteluja on jatkettu ministeri- ja viranomaistasolla. Tänä vuonna turvapaikkaa Lapin rajanylityspaikoilla on hakenut jo yli tuhat ihmistä.

Venäjän Kantalahdessa pidätettiin sunnuntaina 26 Afganistanin kansalaista, jotka olivat Venäjän mukaan tulleet maahan laittomasti ja olivat matkalla Suomeen. 16 aikuista odottaa Murmanskissa tutkintavankeudessa, ja 10 lasta on sijoitettu ympäri alueen lastenkoteja.

Afganistanilaisia syytetään laittomasta rajanylityksestä Venäjälle ja laittomasta oleskelusta maassa. Vankeutta voi tulla enimmillään kuusi vuotta.

Merkitseekö tämä sitä, että Venäjä muuttaa käytäntöä ja lopettaa viisumitta tulevien turvapaikanhakijoiden päästämisen Suomeen? Ei, sanoi Murmanskin alueen syyttäjänviraston tiedottaja Evelina Makarova Helsingin Sanomille.

Hänen mukaansa afganistanilaisten ryhmä olisi ollut kokeilu reitistä, joka myöhemmin olisi voinut kasvaa uudeksi pakolaisvirraksi Venäjän halki Suomeen.

”Olisimme voineet periaatteessa olla pidättämättä heitä. Mutta miksi sitten oli niin tärkeää saada heidät oikeuden eteen, pidättää ja panna vankilaan? Koska viidakkorumpu toimii. Jos he olisivat pystyneet ylittämään sekä Venäjän että Suomen rajan, valtava virta turvapaikanhakijoita olisi tullut tätä uutta reittiä”, Makarova sanoi.

Pidätetyt tosin vasta odottavat oikeudenkäyntiä. Perusteena pidätykselle oli venäläisten viranomaisten mukaan se, että afganistanilaiset olivat saapuneet Venäjälle laittomasti rajanylityspisteet kiertäen. Ryhmä tuli Kazakstanin aavikoiden halki Etelä-Venäjän Astrahaniin helmikuun alussa ja matkusti Moskovan kautta Kantalahteen.

Nykyiset Suomeen pyrkivät turvapaikanhakijat oleskelevat Makarovan mukaan Venäjällä laillisesti, eikä viranomaisilla ole oikeutta pidättää heitä. Näiksi tapauksiksi hän laskee myös ne, jotka venäläinen tuomioistuin on päättänyt käännyttää maasta rikkeiden takia. Turvapaikanhakijoiden mukaan käännytyspäätöksiä on voinut saada lahjusta vastaan.

Makarovan mukaan viranomaiset puuttuvat asiaan, jos Venäjän kansalaiset avustavat turvapaikanhakijoita matkalla.

Puuttumisesta on nähty vasta vähän merkkejä, mutta perjantaina uutistoimisto Interfax kertoi, että Murmanskin alueella pidätettiin turvapaikanhakijoiden kyytejä Suomeen ja Norjaan järjestänyt rikollisryhmän johtaja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat