Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berliinissä turvapaikanhakijat asutetaan lentojen lähtöhalliin – pesulle kuljetaan pikkubussilla

Tempelhofin lentokenttä Berliinissä on yksi Saksan suurimmista vastaanottokeskuksista.

Ulkomaat
 
Zacharie Scheurer
Tempelhofin lentoasemarakennuksessa on nyt irtoseinistä rakennettuja ”huoneita”, joissa on kerrossänkyjä.
Tempelhofin lentoasemarakennuksessa on nyt irtoseinistä rakennettuja ”huoneita”, joissa on kerrossänkyjä. Kuva: Zacharie Scheurer
Fakta

Joka kolmas asukas on nainen

  Tempelhofin lentokentällä asuu nyt 1 944 turvapaikanhakijaa, mutta myöhemmin keväällä lähtöhalleihin pitäisi mahtua 4 000 asukasta.

 Asukkaista vajaat 578 on naisia. Yli kolmannes asukkaista on 19–27-vuotiaita.

 Syyrialaisia on eniten, afganistanilaisia toiseksi eniten ja irakilaisia kolmanneksi eniten.

 Lentokenttärakennuksessa ei saa tiukkojen palomääräysten takia kokata itse.

 Suuri osa asukkaista viettää päivänsä kaupungilla ja palaa yöksi.

Berliini. Tempelhofin lentokenttärakennuksen betonipihalla täytyy varoa, sillä pikkubusseja suhahtelee sen poikki minuuttitahtiin. Kyydissä on turvapaikanhakijoita matkalla lentokentän toisessa päässä oleviin peseytymistiloihin.

Se, että pesulle pitää mennä pikkubussilla, kertoo Berliinin suurimman turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ominaispiirteistä – ja epäkäytännöllisyydestä. Keskus on myös yksi koko Saksan suurimmista.

Tempelhofin lentokenttä sijaitsee keskellä Berliiniä. Lentoliikenne sinne loppui vuonna 2008.

Alun perin se oli natsien suurprojekti, sen jälkeen amerikkalaisten tukikohta ja muurin murtumisen jälkeen liikelentokenttä. Nyt vuonna 2016 lentokenttärakennus on turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Rakennuksessa asuu parhaillaan neljässä eri hallissa hieman alle 2 000 turvapaikanhakijaa, mutta Berliinin senaatti valmistelee vielä kolmeen halliin paikkoja yhteensä 4 000 turvapaikanhakijalle.

Berliini aikoi tehdä Tempelhofista 7 000 turvapaikanhakijan pikkukaupungin kouluineen ja lisäparakkeineen, kunnes senaatti tällä viikolla totesi, että niin suuresta yksiköstä voisi helposti tulla ongelmapesäke.

Jokaisessa nurkassa on mustiin pukeutunut turvamies. Suuri osa heistä on itse arabi- tai turkkilaistaustaisia. Ongelmia on Tempelhofilla ollutkin. Viranomaiset selvittävät parhaillaan kristittyjen ja muslimien välisiä jännitteitä. Helmikuun puolivälissä lentokentällä syttyi tappelu näiden kahden ryhmän välillä. Nyt poliisi selvittää epäiltyä kristityn turvapaikanhakijan tappouhkausta.

Kakkoshallissa on puoliltapäivin silti unelias tunnelma. Katto on kymmenien metrien korkeudessa. Ylhäältä katsoen majoitustila näyttää jättimäiseltä valkoisten laatikoiden lokerikolta.

Turvapaikanhakijat asuvat messuilla käytettävissä osastokopeissa. Joissakin niistä on kuusi kerrossänkyä, pienemmissä kolme. Vessat ovat erillisissä rakennuksissa ulkona.

”He asuvat täällä aivan liian tiiviisti ja aivan liian kauan. Asukkaat ovat olleet täällä jo marraskuusta lähtien, vaikka tämän pitäisi olla hätämajoitus”, sanoo Sascha Langenbach, Berliinin sosiaali- ja terveystoimen tiedottaja.

Lapsilla on kuitenkin hauskaa, koska tilaa leikkeihin on paljon. Riehakas pikku kolmikko juoksee ohi. Vaikka yksityisyyttä ja tekemistä ei ole, silti tyytyväisiäkin on.

”Minulle on ihan sama missä asun, kunhan vain pääsisin kouluun”, sanoo teini-ikäinen syyrialainen Ashraf.

Kolme sosiaalityöntekijää istuu päivystämässä ruokalan viereen viritetyssä sosiaalitoimistossa. Asukkaat jonottavat selvittämään, kuinka heidän turvapaikkahakemuksensa etenee.

”Berliiniin on tullut viime vuoden ja alkuvuoden aikana 60 000 turvapaikanhakijaa. Luku on vielä suurempi, sillä kaikki eivät ole rekisteröityneet. Nyt yritämme valmistautua kevääseen”, Sascha Langenbach sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat