Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositiolehden toimittajat vapaaksi Turkissa

Kolme suomalaista pidätetty Turkin kurdialueella.

Ulkomaat
 
REUTERS
Cumhyriet-lehden vastaava päätoimittaja Can Dündar hymyili vapauduttuaan vankilasta Istanbulin lähistöllä varhain perjantaina.
Cumhyriet-lehden vastaava päätoimittaja Can Dündar hymyili vapauduttuaan vankilasta Istanbulin lähistöllä varhain perjantaina. Kuva: REUTERS

Turkki vapautti varhain perjantaina kaksi tunnettua oppositiolehden toimittajaa, kun maan perustuslakituomioistuin oli tulkinnut vankeuden rikkovan heidän oikeuksiaan.

Cumhuriyet-lehden vastaava päätoimittaja Can Dündar ja Ankaran-toimituksen johtaja Erdem Gül pidätettiin marraskuussa. Tapaus herätti kansainvälistä huomiota ja huolta tiedotusvälineiden toimintavapaudesta presidentti Recep Tayyip Erdoğanin Turkissa.

Ennen pidätystä Cumhuriyet-lehti oli julkaissut uutisen, joka kertoi Turkin tiedustelupalvelun välittäneen aseita Syyrian kapinallisille. Lehden mukaan toimet oli naamioitu avustuskuljetuksiksi. Uutinen nostatti suuren kohun Turkissa.

Kaksikkoa syytettiin vakoilutarkoituksessa tehdystä valtiosalaisuuksien paljastamisesta, aikomuksesta syrjäyttää hallitus väkivaltaisesti ja aseistautuneen terroristijärjestön auttamisesta. Syyttäjä halusi heille elinkautiset vankeustuomiot.

Oppositiopuolue CHP:n johtaja Kemal Kılıçdaroğlu kiitteli oikeuden ratkaisua.

”Perustuslakituomioistuimen päätös linjaa, että ’ei ole rikos kertoa totuuksia’”, hän sanoi uutistoimimisto AFP:n mukaan.

Perjantaina selvisi myös, että Vanin kaupungissa Kaakkois-Turkin kurdialueella on pidätetty kolme suomalaista. Kaksi naista ja yksi mies pidätettiin ilmeisesti keskiviikkona.

”Ilmeisesti henkilöt ovat osallistuneet Vanissa johonkin tilaisuuteen tai mielenilmaisuun, johon viranomaiset ovat kiinnittäneet huomiota”, kertoi va. asiainhoitaja Pekka Shemeikka Ankaran-suurlähetystöstä.

Shemeikan mukaan Turkin viranomaiset olivat ilmoittaneet pidätyksestä keskiviikkona.

”Meidän käsityksemme mukaan henkilöt ovat hyvässä kunnossa, mutta edelleen pidätettyinä”, hän kertoi perjantaina.

Alueella on ollut levotonta, kun väkivaltaisuudet hallituksen ja Kurdistanin työväenpuolueen PKK:n välillä ovat kiihtyneet. Ulkoministeriö suosittelee, ettei alueen tiettyihin maakuntiin matkustettaisi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat