Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Britannia näyttää muille tietä ulos EU:sta

Ulkomaat
 
Annamari Sipilä Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Lontoon-kirjeenvaihtaja.

Britit ovat aina olleet edelläkävijäkansaa. Britit keksivät perustuslain (Magna Carta, 1215), poreveden ( Joseph Priestley, 1767), vedenkeittimen ( Peter Hobbs, 1955) ja sen, kuinka imperiumin raunioille rakennetaan menestyksekäs nykyaikainen kansallisvaltio.

Nyt britit pääsevät näyttämään muille mallia myös siinä, kuinka otetaan välimatkaa Euroopan unioniin.

Kansanäänestys Britannian EU-jäsenyyden jatkosta järjestetään vajaan neljän kuukauden kuluttua eli kesäkuun 23. päivä. Oli lopputulos mikä tahansa – Brexit tai jääminen unioniin – kopioijat ovat jo liikkeellä.

Muissakin maissa mietitään, kuinka puristaa unionilta erityiskohtelua Britannian pääministeri David Cameronin malliin. Eri maissa poliittiset ryhmät pohtivat, olisiko kansanäänestys kotonakin mahdollista.

Hollannissa julkistettiin viime maanantaina mielipidekysely, jonka mukaan 53 prosenttia vastanneista haluaisi EU-kansanäänestyksen. Jos äänestys järjestettäisiin, 43 prosenttia kannattaisi EU-eroa ja 44 prosenttia vastustaisi.

Tšekin tasavallassa taas sosiaalidemokraattien pääministeri Bohuslav Sobotka ennakoi, että Britannian EU-ero aloittaisi erokeskustelun Tšekissäkin. Vaikka Tšekki on hyötynyt paljon vuonna 2004 alkaneesta EU-jäsenyydestään, kytee maassa tyytymättömyys unionia kohtaan. Edessä voisi olla näin Czexit.

Ranskassa Britannian EU-kansanäänestys antaa happea äärioikeistolaiselle Front National -puolueelle.

Puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen tulee käyttämään brittien saamaa erityisasemaa yhtenä aseenaan, kun presidentinvaalikampanja alkaa 2017. Myös ranskalaisille täytyy saada EU-etuja – vai miten olisi Frexit.

Tanskalla puolestaan on jo monia erityisoikeuksia unionissa, mutta EU-skeptiset tanskalaiset saattavat haluta lisää. Financial Times -lehti arvioi perjantaina, että Tanska kuuluu maihin, jotka kaikkein todennäköisimmin saisivat ”tartunnan” Britannian EU-erosta.

Tyytymättömyys unioniin kytee monissa muissakin maissa. Unkarissa pääministeri Viktor Orbán aikoo järjestää kansanäänestyksen EU:n maahanmuuttopolitiikasta. Pakolaisten pakkojako jäsenmaiden kesken ei kelpaa Orbánille, tuskin unkarilaisillekaan.

Britannian EU-kansanäänestykseen valmistautuminen osuu hetkeen, jolloin EU on jo muutenkin erityisen heikko: EU:n pakolaiskysymys on ratkaisematta, sisärajaton Schengen-järjestelmä on kaatumassa, ja Saksa ja sen liittokansleri Angela Merkel ovat menettäneet auktoriteettinsa eurooppalaisina tiennäyttäjinä. Jäsenmaat ovat toistensa kurkussa, kuten pakolaispaineen alla pinnistelevät Itävalta ja Kreikka kuluvalla viikolla.

Eletään aikoja, joihin verrattuna viisi vuotta sitten leimahtanut eurokriisi alkaa vaikuttaa leppoisalta ajanjaksolta.

Britanniasta katsottuna kansanäänestys on brittien oma asia, joka ei kuulu muille. Britannia ei tee kuitenkaan ratkaisuaan tyhjiössä. Brittien päätös vaikuttaa suoraan siihen, miten muut jäsenmaat näkevät unionin ja tulevaisuutensa siinä. Britannia antaa muille mallia.

Hyvinä aikoina Britannia esimerkki ei ehkä keräisi monia jäljittelijöitä Huonoina aikoina halu irtiottoihin lisääntyy eri maissa. Harva miettii tosissaan EU-eroa. Unionin kannalta tosin siinäkin on tarpeeksi, jos erityiskohtelun vaatijoita riittää kesän jälkeen jonoksi asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat