Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tuhannet marssivat oppositiojohtaja Nemtsovin surman vuosipäivänä – ”Haluamme elää vapaassa, eurooppalaisessa maassa”

Mielenosoittajia oli Moskovassa poliisin mukaan 7 500, riippumattoman kansalaisjärjestön mukaan yli 24 000.

Ulkomaat
 
HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi vuosi sitten Kremlin muurien kupeessa, kuinka ihmiset toivat kukkia oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhapaikalle. Kuva Reuters
Fakta

Seitsemän miehen ryhmä

 Ampuja: Zaur Dadajev, pidätetty 5.3.2015 Ingušiassa

 Varjostusryhmä: Anzor Gubašev, pakoauton kuljettaja, pidätetty 5.3.2015 Ingušiassa. Beslan Šanov, kuoli pidätyksen yhteydessä Tšetšeniassa.

 Avustusryhmä: Šadid Gubašev, Anzorin veli, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa. Tamerlan Eskerhanov, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa. Hamzat Bahajev, pidätetty 5.3.2015 Moskovassa.

 Johtaja: Ruslan Geremejev, etsintäkuulutettu.

Moskova.Tuhannet ihmiset osallistuivat lauantaina mielenosoitusmarssiin oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä Moskovan keskustassa. Poliisin arvion mukaan väkeä oli koolla 7 500, riippumaton kansalaisjärjestö Belyi Stšotnik puolestaan laski yli 24 000 osallistujaa. Jälkimmäinen arvio näytti todenmukaisemmalta.

Kulkueessa liehuivat Venäjän ja oppositioliike Solidarnostin liput. Iskulauseissa vaadittiin vapaata Venäjää ilman Putinia ja Ukrainan sodan lopettamista.

”Tietysti protestoimme”, sanoi marssiin osallistunut moskovalaisrouva Viktorija Mardahajeva. ”Me haluamme elää vapaassa, eurooppalaisessa maassa.”

Poliisi oli miehittänyt marssireitin risteykset, mutta virkavaltaa oli paikalla yllättävän vähän. Marssi sujui ilman välikohtauksia.

Nemtsovin murhan vuosipäivämarssi järjestettiin Moskovan lisäksi 22 kaupungissa Venäjällä ja kahdessakymmenessä kaupungissa eri puolilla maailmaa.

Venäläisen oppositiojohtajan Boris Nemtsovin murha Moskovassa 27.2.2015 johti ripeään tutkintaan, jossa viranomaiset tekivät ennennäkemätöntä yhteistyötä. Seuraavalla viikolla pidätettiin viisi tšetšenialaista epäiltyä.

Liittovaltion tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin listasi Nemtsovin murhan viime kuussa hallituksen lehden Rossiskaja Gazetan haastattelussa ratkaistuksi. Tapporyhmän johtaja on kuitenkin yhä pakosalla, eikä murhan tilaajasta ole tietoa. Pidätettyjen tarinat teon motiivista ovat epäuskottavia.

Oppositiomielinen viikkolehti Novaja Vremja julkaisi tällä viikolla otteita kahden pidätetyn kuulusteluista. Nemtsovin ampujana pidetty Zaur Dadajev kertoo kuulustelupöytäkirjassa, kuinka hän ystävineen pillastui Nemtsovin puolustettua terrori-iskun kohteeksi joutunutta ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä.

Väitteessä ei tunnu olevan järkeä, sillä Pariisin terrori-isku tehtiin viime vuoden tammikuussa. Tapporyhmä väijyi Nemtsovin asuntoa kuitenkin jo edellisenä syksynä – saipa ryhmän käyttämä auto Bolšaja Ordinka -kadulla pysäköintisakotkin.

Toinen pidätetty, Anzor Gubašev, kertoo motiivin kuulusteluissa toisin. Hänen mukaansa Nemtsov tapettiin, koska tämä oli ”pitkään viime aikoina esiintynyt valtiotamme vastaan”.

Murhasta saadulle 15 miljoonan ruplan eli nykykurssin mukaan runsaan 180 000 euron palkkion maksajan molemmat nimeävät samoin: hän oli ”Rusik”, jonka sukunimeä kumpikaan kuulusteltu ei muista. Gubatševin, Dadajevin ja pidätyksen yhteydessä kuolleen Beslan Šanovin oli määrä jakaa rahat tasan kolmeen mieheen.

”En hyväksynyt rahoja niin kuin tilauksesta, kuten sanotaan, tilausmurhaa ei ollut. Rahat annettiin niin kuin Bismillah”, Dadajev kertoo käyttäen arabiankielistä ilmaisua ”Allahin nimeen”. Oliko tämä Rusikin vai laajemman uskonveljien ryhmän hyväntekeväisyyttä, se ei pöytäkirjasta selviä.

”Rusikin”tai tutkinnan alussa julkisuudessa pelkkänä ”mersumiehenä” julkisuudessa nimitetyn maksajan ja käskyttäjän henkilöys selvisi tutkinnassa nopeasti. Hän on Tšetšeniassa toimivan sisäministeriön Sever-pataljoonan entinen varajohtaja Ruslan Geremejev. Ampujaksi epäilty Dadajev ja pidätyksessä kuollut Šanov palvelivat samassa pataljoonassa.

Geremejev pakeni murhan jälkeen aluksi kotikyläänsä Džalkaan Tšetšeniaan ja sieltä edelleen ulkomaille, ilmeisesti Arabiemiraatteihin. Novaja Gazeta -sanomalehden tutkivan ryhmän keskiviikkona julkaiseman artikkelin mukaan Geremejev olisi kuitenkin jo vaivihkaa palannut Tšetšeniaan.

Mersumies Ruslan Geremejevillä on läheiset suhteet Tšetšenian vallanpitäjiin. Hänen setänsä istuu Venäjän parlamentin ylähuoneessa edustamassa Tšetšeniaa, toinen setä työskenteli aikoinaan Tšetšenian presidentin Ramzan Kadyrovin isän henkivartijana.

Delimhanovin veljekset, Sever-pataljoonan ex-komentaja Alimbek ja Venäjän parlamentin alahuoneen jäsen Adam ovat Geremejevin serkkuja, ja Geremejev on työskennellyt Adamin henkivartijana. Adam Delimhanov on Kadyrovin lähintä piiriä.

Ei siis ihme, että sekä Venäjän oppositio että Nemtsovin sukulaiset ovat vaatineet kuorossa Ramzan Kadyrovia kuulusteltavaksi murhasta. Näin ei ole tehty.

Sergei Karpukhin / Reuters
Murhatun Boris Nemtsovin kannattajat osoittivat mieltään Moskovassa maaliskuussa 2015.
Murhatun Boris Nemtsovin kannattajat osoittivat mieltään Moskovassa maaliskuussa 2015.
MAXIM SHEMETOV / Reuters
Boris Nemtsovin murhapaikalla oli helmikuun alussa kukkia.
Boris Nemtsovin murhapaikalla oli helmikuun alussa kukkia.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat