Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nemtsovin murhan tutkinta hyytyi

Tuhannet marssivat oppositiojohtajan murhan vuosipäivänä Moskovassa.

Ulkomaat
 
Nemtsov-marssi paisui protestiksi Venäjän nykymenoa vastaan
Nemtsov-marssi paisui protestiksi Venäjän nykymenoa vastaan
Kymmenet tuhannet venäläiset osallistuivat lauantaina oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä järjestettyyn mielenosoitusmarssiin Moskovan keskustassa. Kaduilla vaadittiin Putinin eroa, ja mukana olivat myös uuden tiemaksujärjestelmän suututtamat rekkakuskit. Toimittaja Pekka Hakala, kuvaus: Oksana Juško
Fakta

Seitsemän Nemtsovin murhasta epäiltyä

Ampuja:

 Zaur Dadajev, pidätetty 5.3. Ingušiassa

Varjostusryhmä:

 Anzor Gubašev, pakoauton kuljettaja, pidätetty 5.3. Ingušiassa

 Beslan Šanov, kuoli pidätyksen yhteydessä Tšetšeniassa

Avustusryhmä:

 Šadid Gubašev, Anzorin veli, pidätetty 5.3. Moskovassa

 Tamerlan Eskerhanov, pidätetty 5.3. Moskovassa

 Hamzat Bahajev, pidätetty 5.3. Moskovassa

Johtaja:

 Ruslan Geremejev, etsintäkuulutettu

Venäjän opposition puhtia ei ole täysin lannistettu. Kansalaisjärjestö Belyi Stšotnikin laskujen mukaan yli 24 000 ihmistä osallistui lauantaina Moskovan keskustassa mielenosoitusmarssiin oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä.

Poliisi tosin laski vain 7 500 mielenosoittajaa, mutta kansalaisjärjestön arvio näytti todenmukaisemmalta. Poliisi oli miehittänyt marssireitin risteykset, mutta muuten poliiseja oli paikalla yllättävän vähän. Marssi sujui ilman välikohtauksia.

Oksana Jushko
Tatjana Gutara, Irina Levina ja Viktorija Mardahajeva olivat taistelutunnelmissa.
Tatjana Gutara, Irina Levina ja Viktorija Mardahajeva olivat taistelutunnelmissa.

”Venäjä ilman Putinia!” marssille osallistunut moskovalaisrouva Irina Levina vaati.

”Meille riittää jo.”

”Haluamme elää vapaassa, eurooppalaisessa maassa”, Viktorija Mardahajeva jatkoi.

”Ettei olisi kauheuksia, ettei ketään ammuttaisi selkään.”

Nemtsovin selkään ja olkapäähän ammuttiin yhteensä viisi luotia Moskovajoen sillalla perjantai-iltana vuosi sitten. Ammattimainen murha tehtiin muutaman kymmenen metrin päässä Kremlin muurista.

Murha johti ripeään tutkintaan, jossa viranomaiset tekivät ennennäkemätöntä yhteistyötä. Seuraavalla viikolla pidätettiin viisi tšetšenialaista epäiltyä.

Liittovaltion tutkintakomitean johtaja Aleksandr Bastrykin listasi Nemtsovin murhan ratkaistuksi tammikuussa hallituksen lehden Rossiskaja Gazetan haastattelussa. Tapporyhmän johtaja on kuitenkin yhä pakosalla eikä murhan tilaajasta ole tietoa.

Oksana Jushko
Mielenosoitusmarssi kulki oppositiojohtaja Boris Nemtsovin vuosipäivänä Moskovan keskustan halki Tšehovin metroasemalta Akateemikko Saharovin valtakadulle.
Mielenosoitusmarssi kulki oppositiojohtaja Boris Nemtsovin vuosipäivänä Moskovan keskustan halki Tšehovin metroasemalta Akateemikko Saharovin valtakadulle.

Oppositiomielinen viikkolehti Novaja Vremja julkaisi tällä viikolla otteita kahden pidätetyn kuulusteluista.

Nemtsovin ampujana pidetty Zaur Dadajev kertoo kuulustelupöytäkirjassa, kuinka hän ystävineen pillastui Nemtsovin puolustettua terrori-iskun kohteeksi joutunutta ranskalaista Charlie Hebdo -lehteä.

Väite on mieltä vailla, sillä Pariisin terrori-isku tehtiin viime vuoden tammikuussa. Tapporyhmä väijyi Nemtsovin asuntoa kuitenkin jo edellisenä syksynä, saipa ryhmän käyttämä auto Bolšaja Ordinka -kadulla pysäköintisakotkin.

Toinen pidätetty, Anzor Gubašev, kertoo motiivin kuulusteluissa toisin. Hänen mukaansa Nemtsov tapettiin, koska tämä oli ”pitkään viime aikoina esiintynyt valtiotamme vastaan”.

Murhasta saadulle 15 miljoonan ruplan eli nykykurssin mukaan runsaan 180 000 euron palkkion maksajan molemmat nimeävät samoin: hän oli ”Rusik”, jonka sukunimeä kumpikaan kuulusteltu ei muista. Gubatševin, Dadajevin ja pidätyksen yhteydessä kuolleen Beslan Šanovin oli määrä jakaa rahat tasan kolmeen mieheen.

”En hyväksynyt rahoja niin kuin tilauksesta, kuten sanotaan, tilausmurhaa ei ollut. Rahat annettiin niin kuin Bismillah”, Dadajev kertoo käyttäen arabiankielistä ilmaisua ”Allahin nimeen”. Oliko tämä Rusikin vai laajemman uskonveljien ryhmän hyväntekeväisyyttä, se ei pöytäkirjasta selviä.

”Rusikin” tai tutkinnan alussa julkisuudessa "mersumiehenä" esiintyneen maksajan ja käskyttäjän henkilöllisyys selvisi tutkinnassa nopeasti.

Hän on Tšetšeniassa toimivan sisäministeriön Sever-pataljoonan entinen varajohtaja Ruslan Geremejev. Ampujaksi epäilty Dadajev ja pidätyksessä kuollut Šanov palvelivat samassa pataljoonassa.

Geremejev pakeni murhan jälkeen aluksi kotikyläänsä Džalkaan Tšetšeniaan ja sieltä edelleen ulkomaille, ilmeisesti Arabiemiraatteihin. Novaja Gazeta -sanomalehden tutkivan ryhmän keskiviikkona julkaiseman artikkelin mukaan Geremejev olisi kuitenkin jo vaivihkaa palannut Tšetšeniaan.

Mersumies Ruslan Geremejevillä on läheiset suhteet Tšetšenian vallanpitäjiin. Ei siis ihme, että sekä Venäjän oppositio että Nemtsovin sukulaiset ovat vaatineet kuorossa Tšetšenian Kremlille kuuliaista presidenttiä Ramzan Kadyrovia kuulusteltavaksi murhasta. Näin ei ole tehty.

Moskovan marssilla näkemys vastuusta oli selvä.

”Tilaaja on Kremlissä”, pelkällä etunimellään esiintynyt moskovalainen Vlad sanoi.

”Ja murhaajat ovat Kadyrovin lähipiiristä, kuinka hän ei siitä tiennyt? Eikä se ollut murha vaan julkinen teloitus.”

HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
HS Nemtsovin murhapaikalla Moskovassa 2015
Helsingin Sanomien Moskovan kirjeenvaihtaja Pekka Hakala seurasi vuosi sitten Kremlin muurien kupeessa, kuinka ihmiset toivat kukkia oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhapaikalle. Kuva Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat