Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudistajat kohti vaalivoittoa Iranissa

Alustavien tulosten perusteella uudistusmieliset olisivat saamassa enemmistön Iranin parlamenttiin Majlisiin.

Ulkomaat
 
Raheb Homavandi / Reuters
Teheranin juutalaiset äänestivät synagogaan perustetussa äänestyspisteessä perjantaina.
Teheranin juutalaiset äänestivät synagogaan perustetussa äänestyspisteessä perjantaina. Kuva: Raheb Homavandi / Reuters

Iranin parlamenttivaaleissa uudistusmieliset näyttävät alustavien tulosten perusteella olevan saavuttamassa suurimman voiton yli vuosikymmeneen.

”Näyttää siltä, että uudistajat ja itsenäiset ehdokkaat pääsevät enemmistöön parlamentissa, ja olen toiveikas siitä, että uusi parlamentti on uudistajille täydellinen”, politiikan tutkija Saeed Leylaz sanoi uutistoimisto Reutersille.

Uudistusmielisen presidentti Hassan Ruhanin linja siis saa tukea.

Ruhanin johdolla Iran on solminut historiallisen ydinsopimuksen. Sopimuksen ansiosta Iranin tiukkoja talouspakotteita on höllennetty, ja maa on avautunut uudestaan ulkomaankaupalle.

Iranissa ei ole varsinaisia puolueita, mutta sekä vanhoilliset että uudistajat saivat houkuteltua kannattajiaan tehokkaasti uurnille perjantaina.

Äänestysaikaa pidennettiin jopa kuudella tunnilla, jotta kaikki halukkaat ehtivät äänestää. Äänestysaikojen pidentäminen on tosin Iranissa yleinen näytelmä silloinkin, kun äänestysinto on laiskaa.

Äänestysprosentiksi kerrottiin lauantaina noin 60, mikä on Iranissa hyvin korkea. Viimeksi vuonna 2012 maltilliset boikotoivat vaaleja.

Iranissa äänestettiin perjantaina parlamenttivaalien lisäksi ”asiantuntijoiden kokouksen” kahdeksanvuotiskaudesta.

Uskonoppineista koostuva asiantuntijoiden kokous valitsee Iranin vahvimman vallankäyttäjän, korkeimman uskonnollisen johtajan.

Nykyinen korkein johtaja Ali Khamenei on 76-vuotias ja tiettävästi sairastanut syöpää. Asiantuntijoiden neuvosto on tällä hetkellä vanhoillisten hallussa, mutta ensimmäiset tiedot ääntenlaskusta kertoivat uudistusmielisten johdosta.

Vaalien lopullinen tulos valmistuu todennäköisesti maanantaihin mennessä.

Iranissa vanhoillisen maaseudun äänet valmistuvat yleensä nopeammin, ja vapaamielisempien suurkaupunkien tulokset selviävät myöhemmin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat