Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Leipä lopussa Venezuelassa – valtiolla ei ole varaa ostaa tuontivehnää

Leipäjonot venyvät maassa, jonka talous on romahtanut öljyn hinnan laskettua.

Ulkomaat
 
Giorgio Palmera
Ihmiset jonottivat supermarketin ulkopuolella Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa vuoden 2014 maaliskuussa saadakseen osansa vähiin käyvistä elintarvikkeista.
Ihmiset jonottivat supermarketin ulkopuolella Venezuelan pääkaupungissa Caracasissa vuoden 2014 maaliskuussa saadakseen osansa vähiin käyvistä elintarvikkeista. Kuva: Giorgio Palmera

Monen venezuelalaisen leipomon oveen on ilmestynyt lappu, joka kertoo leivän olevan loppu.

Syynä leipähyllyjen tyhjyyteen on pula vehnästä, jota öljyntuotannosta riippuvaisella Etelä-Amerikan maalla ei ole varaa ostaa öljyn hinnan laskettua ennätysmäisen alas, kertoo uutistoimisto AFP. Venezuelalla ei ole omaa vehnäntuotantoa.

Venezuela saa 96 prosenttia ulkomaanvaluutastaan öljynviennistä. Vehnän lisäksi myös monet muut tuontituotteet ovat loppuneet venezuelalaisista kaupoista. Pulaa on niin lääkkeistä kuin vessapaperista.

Venezuelan 181:een kohonnut inflaatioprosentti oli viime vuonna maailman korkein, AFP kertoo. Helmikuun puolivälissä maa korotti bensiinin hintaa 6 000 prosentilla.

Ne harvat leipomot, jotka ovat onnistuneet hankkimaan 50 kilon säkin vehnäjauhoja, leipovat niistä ohuita canillas-leipiä, joita yksi asiakas voi ostaa kerralla korkeintaan kaksi.

Koska leipomoissa leivotaan kolmesti päivässä, niiden edustat täyttyvät leipää jonottavista asiakkaista aamulla, iltapäivällä ja illalla.

”Meidän uunimme on sammutettu”, kertoo leipuri Freddy Vilet AFP:lle.

Leivän sijasta hänellä on myydä enää keksejä, makkaroita ja kinkkua. Edes hampurilaisiin ei riitä leipää.

Leipomot, joissa leipää vielä pystytään tekemään, myyvät tuotteitaan tavallista kalliimmalla hinnalla paikatakseen tuotevalikoiman niukkuudesta syntyvää kassavajetta. Maassa on yksityisten leipomoiden lisäksi myös valtion tuella toimivia alan yrityksiä.

Venezuelan kahdestatoista vehnämyllystä viisi on nyt suljettu, ja tuhannet niiden työntekijät ovat jääneet ilman työtä.

Eräs nimettömänä pysyttelevä alan teollisuuden edustaja kertoi AFP:lle vehnää riittävän enää noin kahdeksi viikoksi.

Maan hallitus on AFP:n mukaan luvannut toimittaa maahan maaliskuussa 170 000 tonnia vehnää. Määrän pitäisi riittää kuukauden tarpeisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat