Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

56 vuotta karkuteillä ollut vanki ehdonalaiseen Yhdysvalloissa – esikuva tunnetulle pakoelokuvalle

Vuonna 1959 vankilasta karannut ja viime vuonna löydetty Frank Freshwaters, 79, on löyhä esikuva elokuvalle Rita Hayworth – Avain pakoon.

Ulkomaat
 
Reuters
”En ole nähnyt häntä pitkään aikaan”, sanoi Frank Freshwaters, 79, kun poliisit tulivat näyttämään hänestä vankilassa vuonna 1958 otettua valokuvaa. Freshwaters oli karkuteillä 56 vuotta.
”En ole nähnyt häntä pitkään aikaan”, sanoi Frank Freshwaters, 79, kun poliisit tulivat näyttämään hänestä vankilassa vuonna 1958 otettua valokuvaa. Freshwaters oli karkuteillä 56 vuotta. Kuva: Reuters

Ohion ehdonalaislautakunta on päättänyt vapauttaa 56 vuotta karkuteillä olleen ja viime vuonna löydetyn vankikarkurin Yhdysvalloissa ehdonalaiseen.

Frank Freshwaters, 79, karkasi vankilasta Ohiossa vuonna 1959. Hän eli väärän henkilöyden turvin viime toukokuuhun asti, jolloin hänet otettiin kiinni Floridassa.

Freshwaters on löyhä esikuva Stephen Kingin vankilapaosta kertovalle pienoisromaanille, jonka pohjalta tehtiin myöhemmin elokuva Rita Hayworth – avain pakoon (1994).

Freshwaters tuomittiin kuolemantuottamuksesta ehdolliseen vankeuteen 1957, kun hän törmäsi autolla ylinopeutta jalankulkijaan, joka kuoli. Ehdollisena määrätty 20 vuoden tuomio astui myöhemmin täytäntöön ajokorttirikkeen vuoksi, ja Freshwaters joutui vankilaan.

Hän pakeni seitsemän kuukauden vankeuden jälkeen 1959 Shawshank-nimellä tunnetusta vankilasta. Vankilassa kuvattiin myös Freshwatersista kertonut elokuva, jonka alkuperäisnimi on Shawshank Redemption.

Freshwaters otettiin kiinni toukokuussa 2015, kun selvittämättömiä rikoksia tutkinut Gameover-niminen poliisiryhmä löysi hänet Floridasta, jossa hän asui asuntovaunussa. Hän oli elänyt Floridassa noin 20 vuotta ja käytti William Cox -valenimeä.

Poliisi ei paljastanut, millä menetelmällä se pääsi Freshwatersin jäljille.

”En ole nähnyt häntä pitkään aikaan”, viranomaiset kertoivat Freshwatersin sanoneen, kun poliisit näyttivät hänestä vankilassa 1950-luvulla otettua valokuvaa.

Tarinassa on vielä yksi mutka, sillä Freshwaters löydettiin kertaalleen West Virginiasta jo vuonna 1975. Osavaltion kuvernööri kuitenkin kieltäytyi tuolloin luovuttamasta häntä Ohioon ilmeisesti siksi, että Freshwaters eli rauhallista elämää ja työllisti itsensä rekkakuskina.

Freshwatersin poika Jim Cox sanoi Cleveland-lehden sivustolla, että hänen isänsä ei piilotellut vankikarkurimenneisyyttään.

”Kaikki tiesivät siitä”, Cox sanoi. ”Se ei ollut suuri salaisuus, ja meidän tietääksemme hän oli päästetty menemään ja hän oli jo jättänyt sen taakseen.”

Freshwaters olisi ilmeisesti pysynyt vapaalla jalalla loppuelämänsä, jos hän olisi pysynyt West Virginiassa ja kantanut kuvernöörin päätöstä mukanaan.

Freshwaters päässee ehdonalaiseen vapauteen huhtikuussa, jolloin hän on jo täyttänyt 80 vuotta.

Hänen alkuperäinen pakonsa ei ollut niin dramaattinen kuin pienoisromaanissa ja elokuvassa kuvataan. Monimutkaisen pakosuunnitelman laatimisen sijaan hän karkasi maatilalla sijainneelta heikosti vartioidulta työleiriltä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat