Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sveitsiläiset tyrmäsivät lain, joka olisi karkottanut ulkomaalaisen automaattisesti kahdesta pikkurikoksesta

Automaattiseen karkotukseen olisi riittänyt kaksi liikennesakkoa kymmenen vuoden aikana.

Ulkomaat
 
ARND WIEGMANN / Reuters
Sveitsin kansanpuolueen karkotuslakia kannattava juliste oli Zürichin rautatieasemalla lakia vastustavan julisteen alla.
Sveitsin kansanpuolueen karkotuslakia kannattava juliste oli Zürichin rautatieasemalla lakia vastustavan julisteen alla. Kuva: ARND WIEGMANN / Reuters

Sveitsiläiset kaatoivat sunnuntain kansanäänestyksessä lakiehdotuksen, jonka perusteella ulkomaalaiset olisi karkotettu maasta automaattisesti, jos he syyllistyvät kymmenen vuoden aikana kahteen pikkurikokseen.

Karkotukseen olisivat johtaneet esimerkiksi liikennerikkomukset, tappelu ja rahanpesu.

Äänestäjistä 58,9 prosenttia vastusti ehdotusta, kertoo uutistoimisto AFP.

Ennen sunnuntain kansanäänestystä lakiehdotusta oli vastustettu tiukasti hallituksessa ja parlamentissa, ja yli 50 000 ihmistä oli allekirjoittanut lakia vastustavan adressin. Vastustajat olivat huomauttaneet, että ulkomaalaisille vanhemmille Sveitsissä syntynyt lapsi voisi joutua karkotetuksi maahan, jossa ei ole koskaan elänyt.

Jopa noin neljänneksellä Sveitsin asukkaista on ulkomaiden kansallisuus. Noin 70 prosenttia Sveitsin ulkomaalaisista on tullut Euroopan maista.

Sveitsin ulkomaalaislait kuuluvat Euroopan tiukimpiin. Sveitsissä on voimassa laki, jonka perusteella turvapaikanhakijoilta voidaan takavarikoida 900 euroa ylittävä omaisuus.

Vuonna 2010 Sveitsissä hyväksyttiin laki, jonka perusteella ulkomaalaisten väkivaltarikoksista tai seksuaalirikoksista seuraa automaattinen karkotus. Viime lokakuun parlamenttivaaleissa vaalivoiton saanut oikeistopopulistinen Sveitsin kansanpuolue on syyttänyt parlamenttia lain vesittämisestä.

Sveitsissä asenteet ulkomaalaisia kohtaan ovat tiukentuneet jo ennen viime vuoden pakolaisaaltoa.

Sveitsissäkin turvapaikkahakemusten määrä kasvoi viime vuonna 66 prosentilla, vaikka maa ei ollut Eurooppaan pyrkineiden pakolaisten pääkohteita.

Sveitsiin jätettiin viime vuonna 39 000 turvapaikkahakemusta. Lähes neljännes Sveitsiin pyrkineistä pakolaisista oli eritrelaisia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat