Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Fukushiman onnettomuus oli kylmä suihku ydinvoimarakentamiselle – Kiinassa jäi kymmeniä reaktoreita rakentamatta

Rakenteilla on silti 66 uutta ydinreaktoria, ilmenee kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tilastoista.

Ulkomaat
 
Toru Hanai / Reuters
Suoja-asuihin pukeutuneet toimittajat vierailivat Fukushimassa helmikuun alkupuolella.
Suoja-asuihin pukeutuneet toimittajat vierailivat Fukushimassa helmikuun alkupuolella. Kuva: Toru Hanai / Reuters

Peking. Kun Japanin Fukushimassa sattui vakava ydinvoimalaonnettomuus keväällä 2011, ydinvoima joutui vastatuuleen. Monissa maissa yleinen mielipide kääntyi selvästi aiempaa kriittisemmäksi ydinvoimaa kohtaan. Esimerkiksi Saksa ilmoitti sulkevansa kaikki ydinvoimalansa vuoteen 2022 mennessä.

Tästä historian kolmannesta vakavasta ydinvoimaonnettomuudesta tulee 11. maaliskuuta kuluneeksi viisi vuotta.

Kuten aiemmat ydinvoimalaonnettomuudet Yhdysvaltojen Three Mile Islandilla 1979 ja Neuvostoliittoon kuuluneen Ukrainan Tšernobylissä 1986, myös Fukushima vähensi ydinvoimaloiden rakentamista.

Rakenteilla on silti 66 uutta ydinreaktoria, ilmenee kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n tilastoista.

”Ainoa maa, joka rakentaa [ydinvoimaloita] todella suuressa mitassa, on Kiina”, toteaa ydinvoima-analyytikko Mycle Schneider puhelinhaastattelussa Saksasta.

Hän on vuosittain julkaistavan World Nuclear Industry Status Report -raportin pääkirjoittaja.

Kaikkein voimakkaimmin Fukushiman onnettomuus vaikutti ydinvoiman käyttöön Japanissa.

Japani sammutti onnettomuuden jälkeen kaikki ydinreaktorinsa, ja vasta viime kuukausina muutama niistä on käynnistetty uudelleen. Rakenteilla on kaksi reaktoria, joiden rakennustyöt aloitettiin jo ennen onnettomuutta.

Esimerkiksi Suomessa Fukushiman onnettomuuden vaikutus ydinvoimahankkeisiin on kuitenkin ollut hyvin rajallinen. Rakenteilla on edelleen vuosikymmen sitten aloitettu Suomen viides reaktori Olkiluodossa ja suunnitteilla kokonaan uusi voimala Pyhäjoelle.

Kiinassa puolestaan on rakenteilla peräti 24 voimalayksikköä. Luku ei kuitenkaan tarkoita, että Fukushiman onnettomuutta olisi Japanin suuressa naapurimaassakaan ohitettu olankohautuksella.

”Fukushiman vaikutus ydinvoiman rakentamiseen oli dramaattisin Saksassa, mutta toisena tulee Kiina”, Schneider sanoo.

Kun vajaat viisi vuotta sitten kiinalaiset Fukushiman säteilyn pelossa tyhjentelivät apteekkeja ja kauppoja joditableteista ja jodipitoisesta suolasta, Kiinan viranomaiset tekivät merkittävän päätöksen.

Fukushiman onnettomuuden jälkeen Kiina lopetti moneksi vuodeksi rakentamislupien antamisen uusille ydinvoimaloille. Päätöksen vuoksi Kiinassa jäi kymmeniä reaktoreita rakentamatta.

Fukushiman onnettomuutta edeltäneenä vuonna 2010 Kiina aloitti kymmenen uuden reaktorin rakentamisen. Jos rakentaminen olisi jatkunut silloin aiotulla tahdilla, Kiina olisi vuosina 2011–2015 aloittanut 40–50 uutta reaktorityömaata, Schneider arvioi.

Kiinassa on kuitenkin näinä vuosina aloitettu vain kymmenen reaktorin rakennustyöt. Niistä oli tehty päätökset ennen lupien jäädyttämistä.

Uusia rakentamislupia Kiina alkoi antaa jälleen viime vuonna, jolloin se myönsi luvat kahdeksalle uudelle reaktorille.

Kiina on ilmoittanut tällä vuosikymmenellä rakentavansa 6–8 uutta reaktoria vuodessa. Se ei usko pystyvänsä toteuttamaan esimerkiksi ilmastolupauksiaan ilman ydinvoimaa, kertoi Kiinan ilmastoneuvottelija Xie Zhenhua viime joulukuussa.

Kiina on sitoutunut lopettamaan kasvihuonekaasujen päästöjen kasvattamisen vuoteen 2030 mennessä. Nykyisin valtaosa Kiinan käyttämästä sähköstä tuotetaan hiiltä polttamalla.

Kiina on autoritaarinen yksipuoluemaa, jossa kansan mielipiteellä ei ole samanlaista merkitystä ydinvoimapäätöksissä kuin demokraattisissa maissa. Silti myös Kiinaa johtava kommunistinen puolue joutuu jossain määrin ottamaan kansan mielipidettä huomioon.

Kiinassa on ollut mielenosoituksia, joissa paikalliset asukkaat ovat torjuneet ydinlaitoksia omilta kotikulmiltaan. Esimerkiksi vuonna 2013 viranomaiset peruivat uraaninkäsittelylaitoksen rakentamisen Etelä-Kiinan Jiangmeniin, kun alueen asukkaat vastustivat sitä näkyvästi.

Kiinassa joulukuussa vierailleen Schneiderin mukaan kiinalaiset asiantuntijat esittävät päättäjien kanssa keskustellessaan varsin suorasukaisia kommentteja myös ydinvoimaa vastaan.

”Asiasta käydään aitoa keskustelua. Ei kuitenkaan julkisesti”, hän sanoo.

Tavallinen kansa puolestaan näyttää voivan ainakin jossain määrin arvostella ydinvoimaa internetkeskusteluissa.

”Ei kukaan peittele totuutta, jos ydinvoimalasta vuotaa säteilyä. Joten älkää huolehtiko”, totesi nimimerkillä esiintynyt keskustelija hiljattain verkkopalvelu Weibossa.

Kommentti oli mahdollisesti tarkoitettu ironiseksi. Kiinassa sensuuri helposti poistaa viestit, joissa suorin sanoin epäillään viranomaisia esimerkiksi säteilyvuotojen pimittämisestä.

Olkiluoto-reaktoreja käynnistyy pian Kiinassa

Kun Eurajoen Olkiluodossa alettiin rakentaa uutta ydinreaktoria vuonna 2005, siitä piti tulla maailman ensimmäinen kolmannen sukupolven EPR-painevesireaktori. Sen rakentaminen on kuitenkin viivästynyt, ja kiinalaiset ovat ehtimässä ensin.

Ranskalaisen Areva-yhtiön EPR-reaktoreja on Kiinassa rakenteilla kaksi. Ne ovat nousemassa Etelä-Kiinan Taishaniin.

Kiinan ranskalaisreaktorien arvioidaan käynnistyvän ensi vuonna, kertoo World Nuclear News -verkkosivusto. Samanlaiset reaktorit Suomessa ja Ranskan Flamanvillessa ovat viivästyneet reaktorityypin teknisten ongelmien vuoksi ja valmistuvat kaikesta päätellen vasta myöhemmin, vaikka niiden rakentaminen on aloitettu aiemmin.

Myös Kiinassa uudentyyppisten reaktorien rakentaminen on viivästynyt, mutta ei yhtä paljon kuin Suomessa ja Ranskassa. Viimeksi tammikuussa Kiinan ydinenergiaviranomaisen johtaja Xu Dazhe sanoi, että projekti viivästyy turvallisuussyistä.

Konkurssin partaalla olevan Arevan reaktoriliiketoiminnan mahdollinen tuleva omistaja, valtioenemmistöinen ranskalaisyhtiö EDF on aikeissa rakentaa kaksi EPR-reaktoria myös Britannian Hinkley Pointiin, osin kiinalaisella rahalla.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat