Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi pui, mitä Palmen perinnöstä on jäljellä

Ruotsi muistaa 30 vuotta sitten murhattua pääministeri Olof Palmea. Moni kysyy, mitä perinnöstä on jäljellä.

Ulkomaat
 
Näin ruotsalaiset muistavat Palmen murhan – ”Ihmisistä on tullut kyynisempiä”
Näin ruotsalaiset muistavat Palmen murhan – ”Ihmisistä on tullut kyynisempiä”
Pääministeri Olof Palmen murhasta on tullut kuluneeksi 30 vuotta. Tapahtuma kosketti ruotsalaisia syvästi. Liki jokainen muistaa, mitä teki ja ajatteli kuultuaan murhasta.

Tukholma. Kello yhdeksän sunnuntaiaamuna kirkonkellot soivat Adolf Fredrikin kirkon hautausmaalla Tukholman keskustassa. Hauta oli peittynyt kansalaisten tuomista ruusuista. Ruotsin entisen pääministerin Olof Palmen murhasta oli kulunut 30 vuotta.

Sunnuntaiaamuna seppeleensä laski myös nykyinen pääministeri Stefan Löfven.

”Meidän tulisi muistaa itseluottamus, jota Olof Palme edusti. Hänen koko lähtökohtansa oli, että me ihmiset muutamme maailmaa, me rakennamme yhteiskuntamme”, Löfven sanoi.

Palmen perintö elää yhä Ruotsin sosiaalidemokraattien tasa-arvo- ja solidaarisuusaatteessa, hän vakuutti.

”Kun yksilö on heikoimmillaan, on yhteenkuuluvuutemme oltava vahvimmillaan.”

Palmen elämä on kuluneiden vuosikymmenien aikana usein jäänyt hänen kuolemansa varjoon.

Nyt, kun murha tuntuu lopullisesti ratkaisemattomalta, Ruotsi puhuu yhä enemmän legendaarisimman pääministerinsä elämästä ja perinnöstä.

Muistelussa toistuu tavan takaa muutamia kertomuksia.

Yksi niistä on se, että Palme tavallaan petti oman luokkansa. Vuonna 1927 syntynyt Palme kasvoi yläluokkaisessa perheessä Tukholman hienoimmassa osassa Östermalmilla. Sosiaalidemokraattien riveihin liittyminen ja työväenliikkeen asian ajaminen olivat sittemmin piikki porvariston lihassa.

Toinen toistuva kertomus on, kuinka sosiaalidemokratia on Palmen jälkeen menettänyt palonsa ja aatteensa.

Nykyisin moni kysyy, mitä Palmen perinnöstä on jäljellä.

Palme kritisoi kovasanaisesti Vietnamin sotaa. Hän vastusti äänekkäästi apartheidhallintoa Etelä-Afrikassa. Hän ajoi Pohjoismaihin ydinasevapaata aluetta.

Kotimaassa hänen aikanaan ajettiin läpi useita naisten tasa-arvoa ja työntekijöiden oikeuksia kohentavia uudistuksia.

Arvostelijat katsovat, että Palmen jälkeen sosiaalidemokraateista on tullut puolue ilman selkeää ideologiaa ja rohkeita tavoitteita. Kannatus on historiallisen alhaisella tasolla.

Vasen laita esitti kovaa arvostelua vuosipäivän yhteydessä.

”Palmen ajattelun tilalle ei tullut uutta sosiaalidemokraattista ajattelua. Sen sijaan puolue otti omakseen osia uusliberalismista. Näin ollen ei voi oikeastaan sanoa, ammuttiinko Olof Palme vai sosiaalidemokratia”, kiteytti ajatuspaja Katalysin johtaja Daniel Suhonen Expressen-lehden artikkelissa.

Ei Palme silti ollut pyhimys. Hän oli esimerkiksi rauhanrakentaja, mutta edisti samaan aikaan laajasti Ruotsin asekauppoja maailmalla.

Ajat ovat myös monin tavoin toiset kuin 1970–1980-luvun vuosina, joten vertailu nykypäivään on osin keinotekoista.

”Jännittävää Palmessa oli, että hän oli oikeilla jäljillä: Hänen näkemyksensä rasismista, hänen näkemyksensä feminismistä. Kamppailu luokkayhteiskuntaa vastaan ei riitä. Täytyy tarkastella myös muita normeja, jotka alistavat ihmisiä”, sanoi puolueen entinen puheenjohtaja Mona Sahlin SVT:lle.

TT
Tukholmalaiset jättivät ruusuja Olof Palmen murhapaikalle.
Tukholmalaiset jättivät ruusuja Olof Palmen murhapaikalle.

Arvostelijoiden mukaan nyky-Ruotsissa solidaarisuus kuuluu ennen muuta puheissa eikä työväenliike ole vähäosaisimpien asialla. Löfveniltä kysyttiin sunnuntaina, miltä hänestä tuntuu, että Palmen murhapaikalla kadulla nukkuu nyt kerjäläisiä toisesta EU-maasta. Mitä Palme olisi ajatellut tämän päivän Ruotsista?

”Mielestäni kenenkään ei pidä arvioida, mitä Palme olisi ajatellut nykypäivänä. Se joka siihen ryhtyy, ottaa itselleen aivan liian suuren tehtävän. Mutta ajat ovat muuttuneet”, pääministeri sanoi hautausmaalla.

Palmen palosta osa on haihtunut. Osa on silti selvästi jäljellä. Juuri noilta ajoilta kumpuaa Ruotsin yhä kiivas halu nähdä itsensä eräänlaisena maailman arvojohtajana.

Palme oli loistava puhuja, eikä pelännyt suututtaa, jos katsoi olevansa oikealla asialla. Ilmaukset kuten ”satans mördare” (saatanan murhaajat) ja ”diktaturens kreatur” (diktatuurin karja) ovat jääneet elämään.

Yhtä kovaa kieltä ei nykypäivänä enää kuulla.

Ulkoministeri Margot Wallströmin tiukkasanaiset lausunnot muun muassa Saudi-Arabian ihmisoikeusloukkauksista seuraavat silti samaa perintöä. Ruotsissa ajatellaan yhä, että maailma on sanoin ja teoin muutettavissa.

”Politik är att vilja”, politiikka on tahtomista, kuten Palme tapasi sanoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat