Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Iran äänesti änkyrät ulos

Iranin parlamenttivaalien tulos kertoi kirkkaasti, että Iran haluaa eristyksestä.

Ulkomaat
 
REUTERS
Iranin presidentti Hassan Ruhani heilutti äänestettyään perjantaina.
Iranin presidentti Hassan Ruhani heilutti äänestettyään perjantaina. Kuva: REUTERS

Tosiaan – toisinaan maailmalta saattaa tulla myös hyviä uutisia.

Sellainen kuultiin sunnuntaina Iranista. Perjantaina järjestetyissä Iranin parlamenttivaaleissa uudistusmieliset saivat selkeän voiton.

Iranin sisäpolitiikka ei meitä valtavasti kosketa. Mutta maltillisten voitto tarkoittaa, että Iran ei hetkeen ole jatkamassa lännen härnäämistä ydinpolttoaineen rikastamisella lähelle asekelpoisuutta.

Sunnuntaina äänistä oli tarkkaan ottaen laskettu vasta 90 prosenttia.

Iranissakin vanhoillisen maaseudun äänet lasketaan nopeammin. Siksi jo sunnuntaina voitiin sanoa, mihin suuntaan oltiin menossa: uuteen.

Vaalitulos kertoi kristallinkirkkaasti, että presidentti Hassan Ruhanin sovinnollisempi linja sai selkeää tukea.

”Se on hyvin suuri voitto Ruhanille”, entisen uudistusmielisen presidentin Mohammad Khatamin neuvonantaja Saeed Leylaz sanoi uutistoimisto Reutersille.

Jokaperjantainen rituaali, jossa Teheranin yliopistolle kokoontuvat väkijoukot huutavat kuorossa kuolemaa Yhdysvalloille, alkaa olla jo väsynyt.

Ruhani neuvotteli Yhdysvaltain kanssa historiallisen ydinsopimuksen, joka astui voimaan tammikuussa.

Vain runsaan kuukauden kuluttua pidetyt vaalit olivat siis selkeä koetinkivi sovulle.

Kansa sanoi, että sopu on hyvä. Iran haluaa lopettaa ärhentelyn ja palata maaksi, joka käy muun maailman kanssa kauppaa. Rähinäpopulisti Mahmud Ahmadinejadin vuodet ovat toistaiseksi ohi.

Iranin änkyröille tulos oli karmea. Teheranin vaalipiirin ykkösehdokaskin oli sunnuntaina menettämässä paikkaansa, ja kaikki 30 Teheranin paikkaa olivat menossa uudistajille.

”Kukaan ei voi estää enemmistön tahtoa, ja sen, ketä kansa ei halua, on astuttava syrjään”, Ruhanin liittolainen, entinen presidentti Akbar Hashemi Rafsanjani twiittasi.

Näissä vaaleissa äänestettiin vieläkin kaukaisemmasta tulevaisuudesta.

Parlamentin lisäksi äänestäjät valitsivat seuraavan asiantuntijoiden kokouksen. Se on 88 pappismiehen uskonnollinen neuvosto, eräänlainen paavin kuuria. Tavallisesti tämä asiantuntijoiden kokous on lähinnä pölyinen vanhojen miesten keskustelukerho.

Teoriassa asiantuntijoiden kokous valvoo Iranin mahtavinta miestä, korkeinta uskonnollista johtajaa. Käytännössä se vain valitsee hänet.

Siksi nyt valitulla kokouksella onkin suuri tehtävä.

Nykyisellä korkeimmalla johtajalla, 76-vuotiaalla Ali Khameneilla elinpäiviä on enemmän takana kuin edessä. Hän on mahdollisesti käynyt läpi eturauhassyövän.

Asiantuntijoiden kokoukseen olivat pääsemässä Ruhanin lisäksi entinen presidentti Rafsanjani. Presidenttinä 1989–1997 ollut Rafsanjani on maltillinen konservatiivi, joka on Iranin kaikkien vallan verkostojen välissä.

Korkein johtaja Khamenei oli aikoinaan ydinjoukkoa, joka oli perustamassa islamilaista tasavaltaa 37 vuotta sitten.

Hänen seuraajansa valitaan vallankumouksen lapsista. Perjantaina seuraava sukupolvi päätti, että valitsijamiehet ovat vapaamielisiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat