Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Irlantilaiset rankaisivat hallitusta – talouskriisin selättäjille ei jatkoa

Irlannin vaaleissa ei saatu selvää voittajaa – edessä ovat vaikeat hallitusneuvottelut

Ulkomaat
 
CLODAGH KILCOYNE / reuters
Ääniä laskettiin sunnuntaina Irlannin Dublinissa.
Ääniä laskettiin sunnuntaina Irlannin Dublinissa. Kuva: CLODAGH KILCOYNE / reuters

Lontoo

Irlantilaiset rankaisivat odotetusti maan hallitusta perjantaina järjestetyissä parlamenttivaaleissa. Pääministeri Enda Kennyn johtama hallitus ei saanut jatkoa, vaikka talouskriisistä toipuneen Irlannin talouskasvu on nyt euroalueen nopeinta.

Pääministeri Enda Kennyn johtama hallituskokoonpano ei näytä jatkavan.
Pääministeri Enda Kennyn johtama hallituskokoonpano ei näytä jatkavan.

Sunnuntai-iltana ääntenlasku oli yhä kesken. Selvää oli kuitenkin jo se, että vaaleissa ei noussut selkeää voittajaa, eikä selkeää hallitusratkaisua.

Kennyn johtama Fine Gael -puolue oli yhä matkalla parlamentin suurimmaksi puolueeksi, mutta aivan sen kannoilla tuli vanha arkkivihollinen eli Fianna Fáil -puolue. Edellisen hallituksen apupuolueen eli Irlannin labourin suosio sen sijaan romahti.

Riippumattomat ehdokkaat ja pienet puolueet menestyivät. Äänestäjiä houkutteli myös hallituksen leikkauksia ja säästötoimia arvostellut Sinn Féin, joka oli aikoinaan terroristijärjestö IRA:n poliittinen siipi.

Kenny myönsi hallituksensa kaatuneen, mutta ei ollut lähdössä minnekään pääministerin paikalta. Hallituksen muodostaminen tarjolla olevista vaihtoehdoista on kuitenkin hyvin vaikeaa.

Irlannissa on väläytelty jo mahdollisuutta, että kaksi isoa eli Fine Gael ja Fianna Fáil muodostaisivat hallituksen yhdessä. Kumpikin puolueista kuuluu keskustaoikeistoon ja on tottunut olemaan aina vuorollaan pääministeripuolue.

Fine Gael -puolue kuuluu EU-parlamentissa samaan poliittiseen ryhmään kuin Suomen kokoomus. FF taas kuuluu EU-parlamentissa samaan ryhmään kuin Suomen keskusta.

Kahden ison liitto olisi kuitenkin vaikea rakentaa. Puolueet torjuivat yhteistyön ennen vaaleja.

Edessä ovatkin nyt vaikeat hallitusneuvottelut. Uusi parlamentti kokoontuu ensimmäistä kertaa maaliskuun 10. päivä, joihin mennessä hallituksen rakentamisen pitäisi olla ainakin käynnissä.

Jos ratkaisua ei löydy, voivat edessä olla uudet parlamenttivaalit.

Vaalituloksen vertaamista vuoden 2011 vaaleihin vaikeuttaa se, että alahuoneen parlamentaarikkojen määrä vähenee kahdeksalla 158:aan.

Äänestysprosentti oli 65,2. Ääntenlasku jatkuu vielä maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat