Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Merkel: ”Olen rehellinen – en lupaa turvapaikanhakijoiden ylärajaa Saksaan”

Saksan liittokansleri esiintyi päättäväisesti sunnuntaina tunnin televisiohaastattelussa.

Ulkomaat
 
Yves Herman / Reuters
Angela Merkel poistumassa Euroopan neuvoston tiloista Brysselissä 19. helmikuuta.
Angela Merkel poistumassa Euroopan neuvoston tiloista Brysselissä 19. helmikuuta. Kuva: Yves Herman / Reuters

Berliini

Saksan liittokansleri Angela Merkel ei ollut tunnin televisiohaastattelussaan sunnuntaina valmis määrittelemään Saksaan turvapaikanhakijoiden ylärajaa.

”En lupaa mitään sellaista, joka pitäisi korkeintaan kolme viikkoa. Haluan olla rehellinen”, hän sanoi ARD-yleisradiokanavan suositussa Anne Willin vetämässä talk showssa.

Merkel oli sunnuntaina ohjelman ainoa vieras, ja tunnin haastattelu keskittyi Euroopan turvapaikanhakijatilanteen puimiseen.

Hän perusteli haluttomuuttaan nimetä lukuja etenkin neuvotteluasemalla Turkin kanssa.

”Miten voisin vaatia neuvotteluissa Turkkia ottamaan pakolaisia Syyriasta, jos olen itse lyönyt lukkoon tietyn ylärajan Saksaan?” hän kysyi.

Liittokansleri korosti, että liikkeelle lähtevien pakolaisten määrä on suoraan riippuvainen Syyrian taistelujen tilanteesta. ”Sillä on erittäin suuri merkitys Euroopalle, saadaanko Syyrian tulitauko pitämään ja tuleeko Turkin puolelle 2,3 vai 3,3 miljoonaa pakolaista.”

Haastattelija Anne Will hiillosti Merkeliä siitä, onko Saksa jäämässä turvapaikkapolitiikkansa kanssa täysin yksin, kun Itävalta ja Itä-Euroopan maat ovat päättäneet vetää omaa linjaansa ja tiivistää tai sulkea rajojaan.

Tässä vaiheessa Merkel kiihtyi.

”Hemmetti, velvollisuuteni on pyrkiä siihen, että Eurooppa toimii yhdessä. En usko lyhytnäköisiin ratkaisuihin. Käytän puhtini siihen, että ratkaisut vaikuttavat pakolaisten määrään pitkällä jänteellä”, hän sanoi.

Angela Merkel myös kritisoi Itävaltaa sen päätöksestä määritellä muiden muassa 80 turvapaikanhakijan päivittäisen ylärajan.

”Kun yksi määrittelee rajansa Euroopassa uudelleen, toinen kärsii, tässä tapauksessa Kreikka”, hän sanoi.

Merkelin mielestä monet EU-maat ovat nyt huomanneet, että esimerkiksi vapaata liikkuvuutta unionin sisällä ei kannata pilata. ”Olemmeko valmiit sellaiseen askeleeseen taaksepäin?”

Hän myös huomautti, että kaikki EU-maat pitävät ulkorajojen valvonnan vahvistamista tarpeellisena, osa maista ei vain usko sen tuottavan tuloksia.

Lopuksi Merkel totesi, että pakolaiskriisi on ollut hänen yli kymmenen vuotta kestäneen kanslerikautensa vaikein poliittinen kysymys. ”Mutta koskaan ei tiedä mitä edessä voi olla.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat