Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Auschwitzin 95-vuotiaan lääkintä­miehen oikeuden­käynti lykkääntyi

Miestä syytetään avunannosta yli kolmeentuhanteen murhaan. Puolustuksen mukaan vanhus on liian huonossa kunnossa oikeudenkäyntiin.

Ulkomaat
 
Heikki Aittokoski / HS
Auschwitzin keskitysleirimuseon portti tammikuussa 2015.
Auschwitzin keskitysleirimuseon portti tammikuussa 2015. Kuva: Heikki Aittokoski / HS

Saksassa piti alkaa maanantaina oikeudenkäynti 95-vuotiasta miestä vastaan, jota syytetään avunannosta 3 681 murhaan Auschwitzin keskitysleirillä.

Aloitus kuitenkin lykkääntyi, koska lääkärinlausunnon mukaan mies ei ollut terveydentilaltaan riittävässä kunnossa todistamaan oikeudessa. Uutistoimisto AFP:n mukaan lääkäri totesi miehen kärsivän ”itsemurha-ajatuksista, stressireaktiosta ja kohonneesta verenpaineesta”.

SS-mies Hubert Z. oli vuonna 1944 sijoitettuna keskitysleirin sairastuvalle. Syyttäjän mukaan hän oli tehtävänsä perusteella tukenut keskitysleirin tapahtumia. Natsiajan rikoksissa riittää, että voidaan näyttää toteen epäillyn olleen yksi järjestelmän ratas.

Aiemmin jutun alkua on lykätty muun muassa sen takia, että juttua tutkinut Schwerinin syyttäjä on väittänyt kahden oikeusistuimen tuomarin olevan asiassa puolueellisia.

Lisäksi syytetyn puolustusasianajaja on vedonnut siihen, että syytetyllä on vanhuusiän dementia ja masennuksen oireita. Oikeus totesi jo kesällä 2015 syytetyn olevan liian huonossa kunnossa. Tammikuussa tämä päätös pyörrettiin.

Hubert Z. oli vuonna 1944 elokuun puolivälistä syyskuun puoliväliin Auschwitzissa lääkintämiehenä. Tuona aika Auschwitziin saapui ainakin 14 junaa, joissa tuotiin juutalaisia leiriin tapettaviksi. Junia tuli muiden muassa Ranskasta, Itävallasta ja Hollannista. Juuri tuohon ajanjaksoon ajoittuu myös Anne Frankin saapuminen Auschwitziin. Hollantilaistyttö Anne Frankin juutalaisvainoa käsitelleistä päiväkirjoista tuli toisen maailmansodan jälkeen maailmankuulut.

Viime vuonna Saksassa oli oikeudenkäynti Auschwitzin ”kirjanpitäjää” Oskar Gröningiä, 94, vastaan. Hänet tuomittiin heinäkuussa vankilaan avunannosta Auschwitzissa tehtyihin murhiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat