Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjois-Koreassa pidätetty amerikkalainen ”tunnusti” kyltti­varkauden: kaverin äiti lupasi palkkioksi auton

Opiskelija Otto Frederick Warmbier, 21, kertoi asiasta maanantaina Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Warmbier nähtiin nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet pidätettiin Pjongjangin lentokentällä tammikuussa.

Ulkomaat
 
KYODO / Reuters
Japanilaisen Kyodo-uutistoimiston julkaisemassa kuvassa Pohjois-Korean pidättämä Otto Frederick Warmbier pyytää maanantaina tiedotustilaisuudessa anteeksi pohjoiskorealaisilta.
Japanilaisen Kyodo-uutistoimiston julkaisemassa kuvassa Pohjois-Korean pidättämä Otto Frederick Warmbier pyytää maanantaina tiedotustilaisuudessa anteeksi pohjoiskorealaisilta. Kuva: KYODO / Reuters

Pohjois-Korean pidättämä amerikkalaisopiskelija on tunnustanut varastaneensa propagandamateriaalia yhdysvaltalaisen metodistikirkon, salaperäisen ylioppilasseuran ja Yhdysvaltain hallinnon kehotuksesta, Pohjois-Korean virallinen uutistoimisto KCNA ilmoitti maanantaina.

Opiskelija Otto Frederick Warmbier, 21, kertoi asiasta maanantaina Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa. Warmbier nähtiin nyt ensimmäistä kertaa julkisuudessa sen jälkeen, kun hänet pidätettiin Pjongjangin lentokentällä tammikuussa.

Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n mukaan Warmbier luki kommenttinsa paperista.

”Tein rikoksen ottamalla poliittisen iskulauseen Yanggakdo International -hotellin henkilökunnan alueelta”, Warmbier sanoi CNN:n mukaan.

”Pyydän anteeksi jokaiselta miljoonista korealaisista ja rukoilen teitä näkemään, kuinka minua käytettiin ja manipuloitiin”, hän sanoi.

”Palkkioni rikoksestani oli niin paljon pienempi kuin ne palkkiot, jotka Z-kerho ja Friendship United -metodistikirkko saavat Yhdysvaltain hallinnolta.”

CNN:n näkemällä videolla nyyhkyttävä Warmbier kumartaa syvään pyytääkseen anteeksi.

”En olisi ikinä ikinä saanut antaa Yhdysvaltain hallinnon houkutella minua tekemään rikosta tässä maassa. Toivon, ettei Yhdysvaltain hallinto vastaisuudessa enää koskaan manipuloisi minun kaltaisiani ihmisiä rikoksiin vieraissa maissa”, hän luki.

”Tein elämäni pahimman virheen.”

Warmbier sanoi metodistikirkon diakonin kehottaneen häntä varastamaan iskulauseen, koska halusi sellaisen ”voitonmerkiksi” kommunismia vastustavaan kirkkoonsa, KCNA kertoi.

Warmbierin mukaan diakoni oli hänen kaverinsa äiti. Tämä oli luvannut palkkioksi 10 000 taalan eli euroissa lähes samanhintaisen käytetyn auton. Jos Warmbier otettaisiin kiinni, nainen oli luvannut siirtää Warmbierin perheen tilille 200 000 dollaria, Warmbier sanoi KCNA:n mukaan.

Virgian yliopistossa opiskeleva Warmbier sanoi myös yliopistonsa Z Society -kerhon kannustaneen häntä varastamaan iskulauseen, jotta pääsisi sen jäseneksi. Hän sanoi tiedustelupalvelu CIA:n ”epäilemättä tietävän Z Societyn kannustuksesta”. Warmbier sanoi halunneensa jäseneksi, koska Z Societyn jäsenet pääsevät valmistuttuaan hyviin töihin.

Ulkopuolisilla ei ole mitään keinoa selvittää, oliko Warmbierin ”tunnustuksesta” mikään osa totta. Samoin on epäselvää, oliko hänellä mitään vaikutusvaltaa tunnustukseen, jonka hän luki maanantaina.

Warmbierin nimeämän kirkon pastori sanoi CNN:lle, ettei ole kuullutkaan Warmbierin nimeämästä diakonista. Hänen mukaansa Warmbier ei ole kirkon jäsen, eikä hän ole koskaan tavannut Warmbierin perhettä. Kirkolla on noin 500 jäsentä.

Pohjois-Korea on perinteisesti käyttänyt pidättämiään ulkomaalaisia, erityisesti amerikkalaisia, propagandavälineenä. Julkinen, paikallisten viranomaisten kirjoittama tunnustus on yleensä edellytys mahdolliselle poispääsylle suljetusta diktatuurista.

Warmbier pidätettiin hetkellä, jolloin Pohjois-Korean ja Yhdysvaltain välit olivat tavallistakin kireämmät. Warmbier pidätettiin vain päiviä ennen Pohjois-Korean tuoreinta ydinkoetta. Yhdysvallat johtaa pyrkimyksiä tiukentaa Pohjois-Korean pakotteita ydinkokeiden vuoksi.

KCNA:n mukaan Warmbier olisi varastanut iskulauseen, joka kannusti ”Korean kansaa rakastamaan järjestelmäänsä”.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat