Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paavin neuvonantaja: Katolinen kirkko on tehnyt suuria virheitä salliessaan lasten hyväksikäytön ja raiskaukset

Paavi Fransiscuksen lähipiiriin kuuluva kardinaali myöntää, että katolinen kirkko on tehnyt vuosisatojen ajan suuria virheitä salliessaan tuhansien lasten raiskaukset ja hyväksikäytön.

Ulkomaat
 
Jeremy Piper / Reuters
Paavin lähipiiriin nykyään kuuluva kardinaali George Pell oli tutkintakomission kuultavana etäyhteyden välityksellä Roomasta.
Paavin lähipiiriin nykyään kuuluva kardinaali George Pell oli tutkintakomission kuultavana etäyhteyden välityksellä Roomasta. Kuva: Jeremy Piper / Reuters

Yksi paavi Fransiscuksen tärkeimmistä neuvonantajista myöntää, että katolinen kirkko on tehnyt vuosisatojen ajan suuria virheitä salliessaan tuhansien lasten raiskaukset ja hyväksikäytön pappien toimesta, kertoo uutistoimisto AP.

Australialainen kardinaali George Pell kommentoi aihetta Vatikaanin kupeesta Roomasta videolinkin välityksellä Australian valtiollisen tutkintakomitean poikkeuksellisessa avoimessa kuulemisessa.

Suomen aikaa maanantain vastaisena yönä järjestetty kardinaali Pellin todistus kesti tunteja. Hän antoi sen roomalaisesta hotellista käsin tutkintakomitean ja yleisön seuratessa sitä etäyhteyden kautta Sydneyssä. Kuulemista oli saapunut seuraamaan myös yli kaksikymmentä pappien hyväksikäytön uhriksi lapsena joutunutta australialaista eri puolilta maailmaa. Pellin todistusta pidetään merkittävänä näyttönä kirkon vastuusta pitkään jatkuneessa hyväksikäyttöjen sarjassa.

Pelliltä kysyttiin muun muassa sitä, mitä Vatikaani tällä hetkellä tekee käsitelläkseen kirkon skandaalia. Pelliltä kysyttiin myös hänen omista toimistaan. Hän työskenteli aiemmin Australiassa pappina ja kouluttajana, sekä hyväksikäyttösyytösten vähättelystä syytetyn Ballaratin entisen piispan Ronald Mulkearnsin neuvonantajana.

”En ole täällä puolustamassa niitä, joita ei voi puolustaa. Kirkko on tehnyt valtavia virheitä ja työskentelee hyvittääkseen ne”, Pell sanoi.

Pellin mukaan kirkko on peitellyt asioita ja jättänyt uhrit oman onnensa nojaan. Lisäksi kirkko on hänen mukaansa liian kauan ollut piittaamatta uskottavista hyväksikäyttösyytöksistä vain, koska niiden on pelätty aiheuttavan pahennusta.

Esimerkiksi piispa Mulkearnin tapa käsitellä Australian pahimman pedofiilipapin, Gerald Ridsdalen, tapausta oli katastrofi kirkolle, Pell sanoi. Hän kuitenkin myönsi kuulemisessa tehneensä itsekin virheitä uskoessaan pappien sanaa hyväksikäytön uhrien sijasta.

”Tuohon aikaan, jos pappi kiisti syytökset, kallistuin vahvasti uskomaan hänen syyttömyyteensä”, Pell sanoi.

Paavin taloudellisena neuvonantajana toimiva kardinaali Pell oli jo kolmatta kertaa todistajana katolisen kirkon hyväksikäyttöskandaalissa.

Kymmenistä hyväksikäytöistä ja raiskauksista vankilatuomion saaneen pappi Gerald Ridsdalen yksi uhri oli hänen lähisukulaisensa David Ridsdale.

David Ridsdale sanoi uhrien olevan kiitollisia, että Ballaratin kaupungin kauhut huomioidaan viimein myös Australian ulkopuolella.

Syvästi katolinen kaupunki on järkyttynyt hyväksikäyttötapausten määrästä ja siitä, että monet uhreista ovat päätyneet itsemurhaan nostaen kaupungin itsemurhaluvut korkeammiksi kuin missään muualla maassa.

Uhrien puolesta puhunut David Ridsdale sanoi toivovansa, että Pell ottaisi kotikaupunkinsa tapahtumista vastuun kirkon puolesta.

”Me olemme täällä totuuden vuoksi ja parantaaksemme kaupunkimme. Meillä tapahtuu miesten itsemurhia enemmän kuin missään Australiassa. Kaupunkimme alkoholi- ja väkivaltaongelmat lukeutuvat maan pahimpiin. Ja kaikki tämä juontaa hyväksikäytöistä”, Ridsdale sanoi.

Ridsdale toivoi sanojen sijaan kirkolta kuitenkin konkretiaa. Esimerkiksi taloudellista hyvitystä uhreille, joista monet ovat hyväksikäytön takia työkyvyttömiä.

Pelliä itseään on syytetty siitä, että toimiessaan Australiassa piispa Mulkearnsin neuvonantajana 1960-luvulla, hänen on täytynyt olla osallisena siihen, että esimerkiksi Gerald Ridsdalea siirrettiin hyväksikäyttöepäilyjen tai syytösten takia vuosien ajan seurakunnasta toiseen.

Pell on kiistänyt syytökset todeten, ettei hän ollut osallisena siirtopäätöksissä. Pell on kiistänyt myös David Ridsdalen väitteet siitä, että hän olisi tarjonnut tälle rahaa, jotta tämä vaikenisi hyväksikäytöstä.

Lisäksi Pell on kiistänyt syytökset siitä, että hän olisi tietoisesti jättänyt huomioimatta varoitukset kahdesta sittemmin hyväksikäyttötuomiot saaneesta opettajasta.

Toisen opettajan kerrotaan muun muassa uineen poikaoppilaidensa kanssa alasti ja pussailleen näitä toistuvasti.

Pellin mukaan pussailu ei hänestä ollut luonteeltaan seksuaalista.

”Oli se toki epätavallista, mutta kukaan ei sanonut, että meidän tulisi puuttua siihen”, Pell sanoi.

Kyseinen opettaja tuomittiin viime vuonna kuudeksi vuodeksi vankeuteen 20 pojan hyväksikäytöstä.

Sunnuntaina julkisuuteen toimittamassaan lausunnossa Pell tukee tutkintakomission työtä ja pyytää saada tavata Roomaan saapuneita hyväksikäytön uhreja.

Aiemmin tutkintakomission kuultavana ollut Anthony Foster sanoi Pellin olleen ”empatiakyvytön sosiopaatti”, kun hän vaimonsa kanssa yritti saada oikeutta kahdelle tyttärelleen, jotka molemmat joutuivat saman papin raiskaamiksi. Foster kertoi kuitenkin olevansa hyvillään siitä, että Pellin kuuleminen on viimein saatettu koko maailman tietoon.

”Minusta tuntuu, että emme ole vieneet tapausta vain Roomaan vaan koko maailmaan. Jollain tavalla tämä toimii esimerkkinä myös muulle maailmalle, että tällainenkin on mahdollista”, Foster sanoi.

Australian valtiollinen tutkintakomitea jatkaa Pellin kuulemista tiettävästi myös kahtena seuraavana yönä. Vaikka komitealla ei ole suoranaista valtaa nostaa rikossyytteitä, he voivat arvioida päätöksessään onko joku rikkonut lakia, ja jos on, he voivat esittää asian poliisille ja syyttäjälle.

Jeremy Piper / Reuters
Julkista kuulemista oli saapunut Australiaan seuraamaan yli kaksikymmentä hyväksikäytön uhria sekä heidän omaisiaan.
Julkista kuulemista oli saapunut Australiaan seuraamaan yli kaksikymmentä hyväksikäytön uhria sekä heidän omaisiaan.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat