Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Diktaattorin keimailua vai jotain muuta? Tšetšenian johtaja vihjasi jättävänsä tehtävänsä

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov onnistui taas nostamaan itsensä huomion keskipisteeseen, kun hän ilmoitti lauantaina Venäjän televisiossa olevansa valmis jättämään tehtävänsä.

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov / Reuters
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov Kremlissä syyskuussa 2014.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov Kremlissä syyskuussa 2014. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov onnistui taas nostamaan itsensä huomion keskipisteeseen, kun hän ilmoitti lauantaina Venäjän televisiossa olevansa valmis jättämään tehtävänsä.

Vaikka Kadyrov on viimeisen vuoden ajan esiintynyt taajaan Venäjän valtakunnallisessa julkisuudessa, puhe poliittisen uran lopettamisesta oli yllätys. Se myös aloitti heti spekulaatiot siitä, kuinka tosissaan Kadyrov on.

Venäjällä ei myöskään jäänyt huomaamatta, että Kadyrovin haastattelu julkaistiin oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä. Nemtsovin vuosi sitten tehdystä salamurhasta epäillään tšetšeenejä, ja Kadyrovia vähintään tekijöiden suojelemisesta. Osa Nemtsovin läheisistä on epäillyt Kadyrovin olleen koko murhan takana.

Kadyrovin asema on ollut vanhastaan paljon vahvempi kuin yhdenkään muun venäläisen aluejohtajan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut Kadyroville vapaat kädet toimia Tšetšeniassa, kunhan hän on pitänyt tasavaltansa rauhallisena ja islamistikapinalliset heikkoina. Pinnalta katsoen niin on tapahtunutkin, Moskovan terrori-iskujen tekijät ovat tulleet muualta Pohjois-Kaukasiasta.

Moskovan tuella ja rahoilla Tšetšenian pääkaupungista Groznyistä on rakennettu kiiltävä pilvenpiirtäjäkaupunki, mutta samalla Kadyrov on pystyttänyt alueelle oman diktatuurinsa, jossa noudatetaan osin islamilaista sharia-lakia. Tšetšenian turvallisuusviranomaiset toimivat hänen alaisuudessaan, joten käytännössä Kadyrovilla on oma armeija.

Kovaotteisen Kadyrovin asemaa on vahvistanut se, että Tšetšenia on Putinin vallan kivijalka. Hän nousi sankariksi ja valtaan voittamalla toisen Tšetšenian sodan, joten Tšetšenian pysyminen rauhallisena on hänelle erityisen tärkeää ja suhde Kadyroviin erityinen. Moskovan Carnegie-keskuksen johtaja Dmitri Trenin on kutsunut miesten suhdetta personaaliunioniksi.

Turvallisuuspalvelu FSB:n tiedetäänkin inhoavan Kadyrovia, koska ei pysty kontrolloimaan tätä. Samasta syystä Kadyrov uskalsi huhtikuussa haukkua Venäjän sisäministeriön ja Venäjän vaikutusvaltaisen tutkintakomitean johtajan Aleksandr Bastrykinin.

Kadyrovin lauantainen ulostulo oli tuorein julkisuustemppu. Vuoden sisään hän on tehnyt niitä niin usein, että monet ovat jo alkaneet hänet pyrkivän valtakunnanpolitiikkaan. Ainakin hän yrittää määritellä keskustelunaiheita valtakunnallisesti.

Nyt viesti oli tosin sopuisa. Tähän asti hän on ollut usein hyökkäävä, erityisesti hän on uhannut oppositiohahmoja. Hurjimmillaan Kadyrov on jakanut sosiaalisessa mediassa kuvia, joissa oppositiojohtajien kasvojen päällä on kiikaritähtäimen ristikko.

Sitten muistettiin, että Kadyrovin nykyinen viisivuotiskausi päättyy huhtikuussa. Puheet tulkittiin heti kampanjoinniksi – ja huoli Kadyrovin ilmestymisestä korkeaan virkaan Moskovaan alkoi haihtua.

Kadyrovilla on nimittäin nyt mahdollisesti ensi kertaa edessään vaalit. Tähän asti hänet on nimitetty, mutta syyskuussa Tšetšenia valitsee johtajansa vaaleilla perustuslain muutoksen vuoksi.

Muitakin teorioita toki oli. Eri huhuissa on epäilty koko show’n taustalla olevan Kadyrovin pyrkimys pitää uhoamalla Moskovasta Tšetšeniaan lähtevien valtionapujen taso entisellä korkealla tasolla, kun talouskriisissä kärvistelevä hallitus yrittää leikata niitä. Toisen teorian mukaan kyse on Kremlin sisäisestä valtataistelusta, jossa Kadyrov vain esittää hänelle kirjoitettua roolia.

Kadyrovin lauantaisen haastattelun jälkeen spekulaatiot saivat uutta virtaa. Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksei Malašenko sanoi sanomalehti Kommersantille, ettei Kadyrovin tarvitse pelätä vaaleja.

”Päinvastoin, on täysin varmaa, että tasavallan asukkaat tukevat häntä. Puhe toiveesta erota on vetoomus Kremlille, jotta se pyytäisi häntä jäämään”, Malašenko sanoi.

Tšetšeniassa vaalit ovat Venäjänkin mittakaavalla poikkeuksellisen epärehelliset.

Toimittaja Oleg Kašin puolestaan huomautti Slon.ru-verkkolehdessä, että Kadyrovin nöyrä toive politiikan jättämisestä voidaan tulkita tyypillisenä diktaattorin keimailuksi, mutta kyse voi olla myös oikeasta huolesta omasta poliittisesta tulevaisuudestaan. Se selittäisi kovaäänistä lojaalisuuden todistamista Putinille.

Politologi Ruslan Martagov taas sanoi Kommersantille, ettei voida sulkea pois sitäkään, että Kadyrov puhui Kremlin käskystä, koska Kreml on vaihtamassa Tšetšenian johtajaa ja Kadyroville on löytynyt jokin muu tehtävä.

Yleisin käsitys näyttää kuitenkin olevan, että Kadyrov on halukas jatkamaan. Hänen uskotaan jo saaneen jonkinlaisen varmistuksen Kremlistä, joten kampanjointi voi alkaa.

Tätä ei toki vielä tiedetä ollenkaan varmasti.

Vedomostin mielipideosaston päällikkö Maksim Trudoljubov kirjoitti jo ennen Kadyrovin lauantaista kainostelua Kennan-instituutin sivuilla, ettei sillä ole edes väliä. Hänestä koko saagassa kiinnostavaa on, että poliittinen prosessi on nyt poikkeuksellisesti tullut julkisuuteen.

Trudoljubovin mukaan ”vaalikampanjoiden” kohteena Venäjällä on Putin, ja ne muistuttavat television Talent Suomi -kykykilpailua. Tuomareita vain on yksi, eikä yleisöllä ole äänestysmahdollisuutta.

Tosin Tšetšeniassa on aina mahdollista, että tuomarin edessä on alkueristä asti vain yksi kilpailija, jonka on annettava voittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat