Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Hamas päätti: Gazan naisten pitää ottaa ajotunneille miessaattaja

Päätöstä ei ole vielä kirjattu lakiin mutta asiasta on annettu ”varoituksia ja ohjeistuksia”.

Ulkomaat
 
Ibraheem Abu Mustafa / Reuters
Palestiinalainen nainen istui miehen ajamassa autossa Rafahin kaupungissa Gazassa Egyptin rajalla toukokuussa 2015. Uuden linjauksen mukaan naiset eivät saa osallistua miesopettajan vetämille ajotunneille ilman miespuolista seuralaista.
Palestiinalainen nainen istui miehen ajamassa autossa Rafahin kaupungissa Gazassa Egyptin rajalla toukokuussa 2015. Uuden linjauksen mukaan naiset eivät saa osallistua miesopettajan vetämille ajotunneille ilman miespuolista seuralaista. Kuva: Ibraheem Abu Mustafa / Reuters

Gazan palestiinalaisaluetta hallitseva islamistijärjestö Hamas on alkanut edellyttää naisilta miespuolista saattajaa ajotunneille, mikäli ajo-opettaja on mies. Uutistoimisto AFP:n mukaan paikalliset tiedotusvälineet kertoivat asiasta laajasti maanantaina.

Poliisin edustaja sanoi tiedotteessa, että päätöstä ei ole vielä kirjattu lakiin mutta asiasta on annettu ”varoituksia ja ohjeistuksia”.

Viisi vuotta ajo-opettajana työskennellyt Rami Matar kehui uutta linjausta, koska liikenneruuhkien välttämiseksi ajo-opetus tapahtuu usein syrjäseuduilla.

”Se tuo turvaa myös meille opettajille”, hän sanoi AFP:lle.

Toisessa autokoulussa opettava Suheil al-Bayed sen sijaan ihmetteli tarvetta miespuolisille saattajille, koska ajo-opettajien pitää läpäistä eräänlainen siveellisyyskoe saadakseen opetusluvan.

Al-Bayedin naispuolinen oppilas Nisrine, 19, sanoi AFP:n mukaan, ettei näe miehen opastamissa ajotunneissa mitään ongelmaa.

Gaza on Espoon kokoinen tiheästi rakennettu alue, jolla asuu noin 1,8 miljoonaa ihmistä. Hamas on hallinnut Gazaa vuodesta 2007.

Hamasin valtaannoususta lähtien Israel on saartanut Gazaa, mikä on tehnyt alueen elinolot hankaliksi. Gazassa on pulaa esimerkiksi rakennus- ja lääketarvikkeista. Myös sähkön ja veden jakelussa on vakavia ongelmia.

Kesällä 2014 Israel ja Hamas kävivät seitsemän viikon sodan, jossa kuoli YK:n arvion mukaan lähes 2 200 palestiinalaista ja 72 israelilaista.

Myönteisemmät uutiset Gazasta kertovat, että alueella on avattu ensimmäinen elokuvateatteri 20 vuoteen. Uutistoimisto Reutersin mukaan Hamas on tosin sallinut esitettäväksi vain elokuvia, jotka kertovat palestiinalaisten oman valtion tavoittelemisesta.

”Mistä saa popcornia?” kysyi parikymppinen Qassem, joka kävi elokuvateatterissa ensimmäistä kertaa elämässään.

Suurimmalla osalla asukkaista ei ole mahdollisuutta poistua Välimeren rannalla sijaitsevasta Gazasta, jonka rajoja Israel ja Egypti valvovat tiukasti.

MOHAMMED SALEM / REUTERS
Palestiinalaiset katsojat seurasivat elokuvaa Gazan kaupungissa viime torstaina.
Palestiinalaiset katsojat seurasivat elokuvaa Gazan kaupungissa viime torstaina.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat