Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Voiko Trumpia enää pysäyttää? Tänään on ratkaiseva päivä Yhdysvaltain presidentinvaaleissa

Yhdysvaltojen 14 osavaltiota äänestää tänään, ”supertiistaina”, demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaista. Jos Trump voittaa, hänen ehdokkuutensa näyttää melko varmalta.

Ulkomaat
 
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Fakta

Supertiistai on käännekohta

 Supertiistaina kärkiehdokkailla on mahdollisuus vakiinnuttaa johtoasemansa.

 Demokraattien puolella Hillary Clinton johtaa mielipidemittauksissa senaattori Bernie Sandersia 10:ssä niistä 11 osavaltioista, jossa demokraatit äänestävät. Poikkeus on Sandersin kotikenttä Vermont.

 Republikaanien puolella Trump johtaa mielipidemittauksia 8:ssa niistä 12 osavaltiosta, joissa republikaanit äänestävät. Mukana kisassa ovat myös Ted Cruz, Marco Rubio, John Kasich ja Ben Carson.

 Lähde:

RealClearPolitics.com

San Antonio, Texas

”Minulle Donald Trumpin suosio tuo mieleen tarinan taikureista ja leijonista”, sanoo ihmisoikeusjuristi Nina Perales toimistossaan San Antoniossa, Texasissa.

”Vuosikausia taikuripari Siegfried ja Roy esiintyivät yleisölle Las Vegasissa suurina leijonankesyttäjinä. Yhtenä päivänä leijona haukkasi toisesta palan.”

Peralesin tarinassa taikuriparka on republikaanipuolue, jonka vihainen leijona eli Trumpin äänestäjät ovat raadelleet.

”Republikaanit ovat liehitelleet äärioikeistolaisia, kansallismielisiä ja hallituksen vastaisia äänestäjiä. Nyt nämä leijonat ovat karanneet häkeistään, ja Trump ratsastaa niillä”, Perales sanoo.

Tänään on supertiistai, ratkaiseva hetki Yhdysvaltain presidentinvaaleissa. Texas ja 13 muuta osavaltiota äänestävät demokraattien ja republikaanien presidenttiehdokkaista.

Jos Trump voittaa supertiistaina, hänen presidenttiehdokkuutensa alkaa olla sinettiä vaille varma. Trump johtaa republikaanien mielipidemittauksia lähes kaikissa osavaltioissa.

Uusin skandaali syntyi sunnuntaina, kun Trump kieltäytyi CNN:n haastattelussa tuomitsemasta Ku Klux Klania ja sen johtajaa David Dukea ennen kuin tietää heistä enemmän. Hän myös uudelleentwiittasi fasistijohtaja Benito Mussolinin sitaatin, jonka mukaan on parempi elää päivä leijonana kuin sata vuotta lampaana.

Trump sanoi tienneensä, että sitaatti on Mussolinin.

Trumpin voittokulku on ajanut republikaanit sisäiseen kaaokseen kuin leijonat todella olisivat irrallaan. Republikaanit pelkäävät, että Trump vie heiltä Valkoisen talon lisäksi senaattori- ja kuvernööripaikkoja marraskuun vaaleissa.

Nimekäs tutkija Robert Kagan nimitti Trumpia republikaanien luomaksi Frankensteinin hirviöksi. Suurin osa republikaaneista ei ole rasisteja, mutta he ovat käyttäneet rasismia hyväkseen lietsoessaan pelkoa siirtolaisia ja muslimeja kohtaan, Kagan kirjoitti.

Puolue-eliitin keinot Trumpin pysäyttämiseksi alkavat kuitenkin olla vähissä.

Puolueen ainoita toivoja on, että floridalaissenaattori Marco Rubio saisi supertiistaista nostetta. Rubio on kuitenkin mielipidemittauksissa kaukana Trumpin takana.

Supertiistain jälkeen vaalitapa muuttuu, ja eniten ääniä saanut ehdokas vie koko osavaltion äänet. Tämä vahvistaa Trumpin asemaa entisestään.

Osa puolue-eliitistä toivoo, että republikaanipuolueen pelastaisi Trumpin vastaiseen operaatioon kaadettu raha. Näin ei ole tapahtunut. Operaatio myös ruokkii entisestään trumpilaisten käsitystä, jonka mukaan eliitti valitsee itselleen mieluisat johtajat kansan pään yli.

Kolmas strategia perustuu valitsijamiehiin. Jos kisa pitkittyy, on teoriassa mahdollista, ettei yksikään ehdokas saa valitsijamiesten enemmistöä heinäkuuhun mennessä. Silloin puolueelle uskolliset valitsijamiehet voisivat ratkaista kisan puoluekokouksen takahuoneessa. Tämäkin raivostuttaisi kenttäväen.

Neljäs vaihtoehto on, että Trumpin kampanja tuhoaa itse itsensä. Tätä odotellessa puolue on seurannut Trumpin etenemistä tumput suorina. Jotkut tuulenhaistelijat, kuten New Jerseyn kuvernööri Chris Christie, ovat jo hypänneet Trumpin peesiin.

Texasilaisjuristi Nina Perales työskentelee vähemmistöjen puolesta. Trump ei siis ole hänen ehdokkaansa.

Peralesilta ei heru myötätuntoa haavoittuneita taikureita tai republikaaneja kohtaan. ”Itsepä menivät leikkimään leijonan kanssa”, hän sanoo.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Brian Snyder / Reuters
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat