Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS tarkisti DiCaprion ilmastopuheen faktat

Oscar-palkittu miesnäyttelijä vetosi voimakkaasti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

Ulkomaat
 
DiCaprio piti koskettavan puheen ilmastonmuutoksesta
DiCaprio piti koskettavan puheen ilmastonmuutoksesta
Parhaan miespääosan Oscarin The Revenant -elokuvallaan voittanut Leonardo DiCaprio otti kiitospuheessaan voimakkaasti kantaa ilmastonmuutokseen ja sen hillitsemiseen. Kuva: Reuters / A.N.P.A.S. 2016

Tähtinäyttelijä Leonardo DiCaprio vetosi Oscar-gaalan voitonpuheessaan voimakkaasti ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi.

”Elokuvaa tehdessämme jouduimme menemään planeetan eteläisimpään kärkeen löytääksemme lunta. Ilmastonmuutos on todellisuutta. Meidän ei tule pitää tätä planeettaa itsestäänselvyytenä”, DiCaprio vetosi maailman johtajiin.

DiCaprio esitti lyhyessä puheessaan voimakkaita väitteitä ilmastonmuutoksesta. Hän muun muassa totesi, että viime vuosi oli lämpimin koskaan mitatuista.

HS selvitti, pitävätkö DiCaprion väitteet paikkansa.

Väite 1: Viime vuosi oli ”lämpimin koskaan mitattu vuosi”.

DiCaprio saattaa olla tässä hyvinkin oikeassa. Esimerkiksi Maailman ilmatieteen järjestön WMO:n mukaan 2015 oli ”todennäköisesti” lämpimin. Järjestö on todennut, että vuosien 2011–2015 jakso oli jo lämpimin viisivuotiskausi. Lämpötilan nousuun ovat vaikuttaneet ihmisen toimet ja niin sanottu El Niño -sääilmiö, kertoo WMO.

Samaan lopputulokseen ovat päätyneet myös muut asiantuntijajärjestöt kuten Britannian UK Met Office, amerikkalainen Noaa sekä avaruusjärjestö Nasa.

Esimerkiksi brittitutkijoiden mukaan maapallon keskilämpötila oli viime vuonna noin asteen korkeampi esiteolliseen aikaan verrattuna. Edellinen ennätysvuosi oli 2014. Kuluvan vuoden odotetaan jälleen rikkovan ennätyksen.

”Viime vuosi oli ihan selkeästi lämpimin”, toteaa Ilmatieteen laitoksen professori Ari Laaksonen.

Väite 2:Ilmastonmuutos on ”kaikkein kiireellisin uhka” maapallolle.

Professori Laaksonen pitää asiaa mielipidekysymyksenä.

”Siitä olen aika lailla samaa mieltä, että kyse on suurimmasta ihmiskunnan aikaansaamasta uhasta tai ainakin siellä kärjessä. Tästä väitteestä ei voi sanoa, onko se oikein vai väärin”, Laaksonen arvioi.

Toinen mittava ja globaali ihmiskunnan aiheuttama uhka voisi olla esimerkiksi laajamittainen ydinsota. Luonnollisista uhkista maapallon voisi tuhota esimerkiksi suuren asteroidin törmäys.

Väite 3: Ilmastonmuutos koskettaa eniten ”miljardeja ja miljardeja” maapallon köyhimpiä ihmisiä.

Ilmastonmuutoksessa on keskusteltu paljon siitäkin, että vauraat maat ovat vaikuttaneet teollistumisensa aikana merkittävästi ilmastonmuutokseen. Samaan aikaan maat, jotka eivät ole vielä kehittyneet kovin pitkälle, joutuvat maksamaan kovan laskun ilmastonmuutoksesta. Asiasta on julkaistu tuore tutkimus esimerkiksi Nature Scientific Reports -lehdessä.

”Ilmastonmuutoksen pahimmat vaikutukset ovat sellaisilla alueilla, jotka ovat köyhiä ja ne kärsivät kuivuudesta. Merenpinnan nousu iskee pahiten myös mataliin ja köyhiin valtioihin kuten Bangladeshiin. Mutta mitä sitten tarkoittaa ’miljardeista ja miljardeista’ ihmisistä puhuminen? Ehkä tämä ei ollut hiotusti sanottu. Mutta arvio on tietyllä tavalla oikeansuuntainen, sillä muutos iskee pahiten osaan köyhistä valtioista”, toteaa Laaksonen.

LUCAS JACKSON / Lehtikuva
Amerikkalaisnäyttelijä Leonardo DiCaprio sai Oscarin pääroolistaan The Revenant -elokuvassa.
Amerikkalaisnäyttelijä Leonardo DiCaprio sai Oscarin pääroolistaan The Revenant -elokuvassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat