Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov onnistui taas nostamaan itsensä huomion keskipisteeseen

Ramzan Kadyrov ilmoitti lauantaina Venäjän televisiossa olevansa valmis jättämään tehtävänsä. Hänen puheensa erosta tulkittiin yleisesti kampanjoinniksi.

Ulkomaat
 
Maxim Shemetov / Reuters
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov Kremlissä syyskuussa 2014.
Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov Kremlissä syyskuussa 2014. Kuva: Maxim Shemetov / Reuters

Tšetšenian johtaja Ramzan Kadyrov onnistui taas nostamaan itsensä huomion keskipisteeseen, kun hän ilmoitti lauantaina Venäjän televisiossa olevansa valmis jättämään tehtävänsä.

Vaikka Kadyrov on viimeisen vuoden ajan esiintynyt taajaan Venäjän valtakunnallisessa julkisuudessa, puhe poliittisen uran lopettamisesta oli yllätys. Se myös aloitti heti spekulaatiot.

Venäjällä ei myöskään jäänyt huomaamatta, että Kadyrovin haastattelu julkaistiin oppositiojohtaja Boris Nemtsovin murhan vuosipäivänä. Murhasta epäillään tšetšeenejä, ja Kadyrovia vähintään tekijöiden suojelemisesta. Kadyrov on uhkaillut muitakin oppositiohahmoja.

Kadyrovin asema on ollut vanhastaan paljon vahvempi kuin yhdenkään muun venäläisen aluejohtajan.

Venäjän presidentti Vladimir Putin on antanut Kadyroville vapaat kädet toimia Tšetšeniassa, kunhan hän on pitänyt tasavaltansa rauhallisena ja islamistikapinalliset heikkoina.

Moskovan tuella ja rahoilla Tšetšenian pääkaupungista Groznyistä on rakennettu kiiltävä pilvenpiirtäjäkaupunki, mutta samalla Kadyrov on pystyttänyt alueelle oman diktatuurinsa, jossa noudatetaan osin islamilaista sharia-lakia. Hänellä on myös käytännössä oma armeija.

Kadyrovin asemaa on vahvistanut se, että Tšetšenia on Putinin vallan kivijalka. Siksi miehillä on erityisuhde.

Kadyrov on pyrkinyt julkisuuteen sellaisella innolla, että monet alkoivat jo pelätä hänet pyrkivän valtakunnanpolitiikkaan. Alkukuusta tämä huoli alkoi haihtua, kun muistettiin Kadyrovin nykyisen viisivuotiskauden päättyvän huhtikuussa.

Puheet tulkittiin kampanjoinniksi, sillä Kadyrovilla on nimittäin nyt mahdollisesti ensi kertaa edessään vaalit. Tähän asti hänet on nimitetty, mutta syyskuussa Tšetšenia valitsee johtajansa vaaleilla perustuslain muutoksen vuoksi.

Muitakin teorioita toki oli alkaen budjettikiistasta ja päättyen valtataisteluun Kremlissä.

Kadyrovin lauantaisen haastattelun jälkeet spekulaatiot saivat uutta virtaa. Moskovan Carnegie-keskuksen tutkija Aleksei Malašenko sanoi sanomalehti Kommersantille, ettei Kadyrovin tarvitse pelätä vaaleja.

”Päinvastoin, on täysin varmaa, että tasavallan asukkaat tukevat häntä. Puhe toiveesta erota on vetoomus Kremlille, jotta se pyytäisi häntä jäämään.”

Tšetšeniassa vaalit ovat poikkeuksellisen epärehelliset.

Toimittaja Oleg Kašin puolestaan huomautti Slon.ru-sivustolla, että Kadyrovin lauantaiset puheet voidaan tulkita tyypillisenä diktaattorin keimailuksi, mutta kyse voi olla myös oikeasta huolesta omasta poliittisesta tulevaisuudestaan.

Politologi Ruslan Martagov taas sanoi Kommersantille, ettei voida sulkea pois sitäkään, että Kadyrov puhui Kremlin käskystä.

Yleisin käsitys näyttää kuitenkin olevan, että Kadyrov on halukas jatkamaan. Tätä ei toki vielä tiedetä ollenkaan varmasti.

Vedomosti-lehden mielipideosaston päällikkö Maksim Trudoljubov kirjoitti jo ennen Kadyrovin lauantaista kainostelua Kennan-instituutin sivuilla, ettei sillä ole edes väliä. Hänestä koko saagassa kiinnostavaa on, että prosessi on nyt poikkeuksellisesti tullut julkisuuteen.

Trudoljubovin mukaan ”vaalikampanjoiden” kohteena Venäjällä on Putin, ja ne muistuttavat television Talent-kykykilpailua. Tuomareita vain on yksi, eikä yleisöllä ole äänivaltaa.

Tosin Tšetšeniassa on aina mahdollista, että tuomarin kädet ovat sidotut, kun kilpailijoita on vain yksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat