Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Skotlanti haluaa jäädä EU:hun – vaikka yksin

Ulkomaat
 
Yves Herman / Reuters
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon Brysselissä kesäkuussa 2015.
Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon Brysselissä kesäkuussa 2015. Kuva: Yves Herman / Reuters
Fakta

Englantilaisten äänillä on ylivalta

 EU-jäsenyys on Skotlannissa suositumpi kuin Englannissa. Skoteista noin 60 prosenttia kannattaa EU-jäsenyyden jatkoa.

 Yhdistyneen kuningaskunnan EU-kansanäänestyksessä korostuvat englantilaisten äänet. Englannissa asuu 54 miljoonaa ihmistä, kun Skotlannin väkiluku on vain 5,3 miljoonaa.

 Walesissa asukkaita on 3,1 miljoonaa ja Pohjois-Irlannissa 1,8 miljoonaa.

 Kansanäänestys EU-jäsenyyden jatkosta järjestetään 23. kesäkuuta.

Lontoo

Toisin kuin monet englantilaiset, suurin osa skoteista ei halua eroon EU:sta. Tämä tuo lisäkierteitä Britannian kesäkuiseen EU-kansanäänestykseen.

Jos Yhdistynyt kuningaskunta päättää erota EU:sta, saattaa Skotlanti haluta erota Yhdistyneestä kuningaskunnasta.

”Jos Skotlanti äänestää EU-jäsenyyden puolesta, ja muu Yhdistynyt kuningaskunta haluaa erota – eli toisin sanoen, jos Skotlanti äänestetään nurin – on täysin mahdollista, että seuraamuksena on toinen kansanäänestys Skotlannin itsenäisyydestä”, Skotlannin pääministeri Nicola Sturgeon sanoi maanantaina Lontoossa.

Sturgeon oli Lontoossa vauhdittamassa EU-kampanjaansa. Hänen johtamansa Skotlannin kansallispuolue SNP kannattaa EU-jäsenyyden jatkoa.

Skotlannin itsenäisyyttä ajava SNP on Skotlannissa hallitusvallassa. Britannian parlamentin alahuoneessa SNP on kolmanneksi suurin puolue.

Skotlanti äänesti itsenäisyydestä syyskuussa 2014. Itsenäisyyttä vastustanut ei-leiri voitti prosentein 55–45, vaikka kyllä-leiri otti hurjan loppukirin.

Nyt itsenäisyys on taas tapetilla, sillä mahdollinen EU-ero ei miellyttäisi pohjoisessa.

”Totta kai haluan Skotlannin itsenäistyvän. Mutta en halua Skotlannin itsenäistyvän siksi, että Yhdistynyt kuningaskunta jättää EU:n. Haluan, että koko Yhdistynyt kuningaskunta päättää jäädä EU:hun”, Sturgeon sanoi avainpuheessaan.

Hän kertoi toivovansa, että koko maa äänestää kesäkuussa EU-jäsenyyden jatkon puolesta:

”Aion kamppailla täydestä sydämestäni sen eteen.”

Marraskuussa 2014 Skotlannin johtoon nousseen Sturgeonin mielestä EU edistää hyvinvointia ja vaurautta. EU-viennistä riippuvaisia työpaikkoja Skotlannissa on noin 300 000.

Kyse ei ole vain taloudesta, vaan myös EU:n sosiaalinen puoli on SNP:lle tärkeä. Toisin kuin useimmat englantilaiset poliitikot, Sturgeon muistuttaa EU:n tuomista tasa-arvo-, vanhemmuus- ja työaikaeduista sekä ympäristölainsäädännöstä.

Toisin kuin monet englantilaiset poliitikot, Sturgeon ei pidä EU-maahanmuuttoa peikkona.

”Skotlannissa asuu 170 000 EU-kansalaista. He rikastavat kulttuuriamme, vahvistavat yhteisömme ja vauhdittavat talouttamme.”

Sturgeon muistutti myös, että muissa EU-maissa asuvan noin kahden miljoonan britin tulevaisuus on epävarma, jos Britannia eroaa unionista.

Barokkityylisessä entisessä kirkossa puhunut Sturgeon myönsi, että EU on toki vajavainen järjestelmä. Hänestä ero ei ole kuitenkaan ratkaisu, ja unionia pitäisi rukata yhdessä entistä paremmaksi.

Toukokuun alussa Skotlannissa, Walesissa ja Pohjois-Irlannissa järjestetään aluevaalit. Samalla mitataan myös Sturgeonin johtaman SNP:n kannatus.

Aluevaalien ajankohta vähentää EU-kampanjointiin käytettävää aikaa ja voimavaroja. EU-kansanäänestys järjestetään kesäkuun 23. päivä.

Sturgeonin mielestä tavoitteena tulee olla positiivinen EU-kampanja. Toistaiseksi eri leirien argumentointia ovat leimanneet pelottelu ja keskinäinen syyttely.

”Meidän on nyt mahdollista käydä perusteellinen keskustelu maamme tulevaisuudesta.”

Skotlannin oman tulevaisuuden Sturgeon näkee itsenäisenä valtiona ja EU:n jäsenenä. Uskoa omaan panokseen unionissa riittää.

”EU:ssa on yhdeksän maata, joiden väkiluku on Skotlantia pienempi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat