Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väite: Trump paljasti taustakeskustelussa, ettei ole siirtolaispuheissaan tosissaan

Amerikkalainen uutissivusto kertoo republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Donald Trumpin sanoneen New York Timesin pääkirjoitustoimituksen tapaamisessa, ettei hän presidenttinä noudattaisi lupauksiaan siirtolaispolitiikasta.

Ulkomaat
 
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.

Yhdysvalloissa republikaanien presidenttiehdokkaaksi pyrkivät vaativat äänekkäästi kilpakumppaniaan Donald Trumpia vastaamaan väitteeseen, jonka mukaan hän olisi myöntänyt taustakeskusteluissa, ettei ole tosissaan jyrkissä kannoissaan siirtolaisista.

Kohu on puhjennut juuri tänään järjestettävän niin sanotun supertiistain alla. Supertiistaina esivaalit järjestetään yli kymmenessä osavaltiossa.

Trumpin tärkeimmät kilpakumppanit Ted Cruz ja Marco Rubio vaativat myöhään maanantaina Trumpia huolehtimaan, että taustakeskustelun nauhat tulevat julkisuuteen.

Kohu alkoi, kun uutissivusto Buzzfeed väitti maanantai-iltana Trumpin sanoneen New York Timesin pääkirjoitustoimituksen tapaamisessa, ettei presidenttinä noudattaisi ehdokasaikaisia lupauksiaan siirtolaispolitiikasta.

PHILIP SEARS / Reuters
Donald Trump kampanjoi Valdostan yliopistossa Georgiassa maanantaina.
Donald Trump kampanjoi Valdostan yliopistossa Georgiassa maanantaina.

Trumpin suosiota ja ykköstilaa republikaanien esivaalikisassa on selitetty pitkälti hänen tiukoilla kannoillaan maahanmuutosta. Hän on muun muassa sanonut, että Meksikon rajan yli tulevat siirtolaiset ”tuovat huumeita, tuovat rikoksia, ovat raiskareita”. Hän on myös sanonut, ettei luvattomien siirtolaisten Yhdysvalloissa syntyville lapsille tule antaa Yhdysvaltain kansalaisuutta, kuten perustuslain mukaan nyt tapahtuu.

Trumpin väitetään esittäneen kommenttinsa keskustelun epävirallisessa taustaosiossa. New York Timesin pääkirjoitustoimituksen esimies Andrew Rosenthal sanoi, että lehti voi pohtia nauhojen julkaisua vain, jos Trump pyytää lehteä tekemään niin.

Yhdysvalloissa sanomalehtien pääkirjoitustoimitukset ovat muusta toimituksesta enemmän irrallaan kuin Euroopassa. Yhdysvaltalaislehdissä ne eivät perinteisesti esimerkiksi ole vastaavan päätoimittajan alaisuudessa.

Yhdysvalloissa pääkirjoitustoimitukset myös yleensä jossain vaiheessa ilmoittavat, ketä ehdokasta missäkin vaalissa tukevat. Tätä varten ne haastattelevat ehdokkaita.

Trumpiin nyt liittyvässä kohussa on kyse juuri tällaisesta haastattelusta, josta isointa osaa ei ole tarkoitettu julkaistavaksi.

Trumpin ja New York Timesin pääkirjoitustoimitus tapasivat jo tammikuun alussa, mutta asia nousi julkisuuteen lehden kolumnistin Gail Collinsin viime perjantain kolumin jälkeen.

Tapaamiseen osallistunut Collins kirjoitti, että optimistisen käsityksen mukaan Trump suhtautuu omiin lausuntoihinsa yleisestikin vain ensimmäisenä neuvottelutarjouksena. Niinpä hänen lupauksensa 11 miljoonan luvattoman siirtolaisen karkoittamisesta on vain ehdotus, josta alettaisiin neuvotella.

Buzzfeedin päätoimittajan kirjoittaman artikkelin mukaan Collinsin teksti ei ole niin arvaileva kuin hän antaisi ymmärtää vaan perustuu Trumpin tapaamisessa kertomaan.

Buzzfeedin mukaan New York Timesin toimituksessa nauhoitus ja sen puhtaaksi kirjoitettu versio olisivat saaneet jo ”lähes myyttisen aseman”. Hän väittää lähteidensä tutustuneen nauhaan ja litterointiin.

Trump ei ole vielä kommentoinut väitteitä.

Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat