Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Järjestö: Neitsyystestit ovat yleisiä Afganistanissa

Ulkomaat
 
Zohra Bensemra / Reuters
Afgaaninaiset jonottivat äänestyspaikan edessä Mazar-i-Sharifissa huhtikuussa 2014.
Afgaaninaiset jonottivat äänestyspaikan edessä Mazar-i-Sharifissa huhtikuussa 2014. Kuva: Zohra Bensemra / Reuters

Naisille tehtävät nöyryyttävät neitsyystestit ovat edelleen yleisiä Afganistanissa.

Viranomaisten tekemiä testejä käytetään oikeudessa todisteina, jos naisen on epäilty syyllistyneen avioliiton ulkopuoliseen sukupuolisuhteeseen. Rikoksesta voidaan tuomita 15 vuodeksi vankeuteen, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch.

Afganistanilainen ihmisoikeusjärjestö AIHRC haastatteli 53 naista, joita syytettiin ”moraalirikoksista”. Heistä 48:lle oli tehty testi, jolla yritettiin todistaa sukupuoliyhteys. Valtaosalle testit tehtiin ilman naisten suostumusta.

Ihmisoikeusjärjestöt muistuttavat, että avioliiton ulkopuolisesta sukupuoliyhteydestä tuomittu nainen joutuu kärsimään yhteiskunnassa monin tavoin. Hän altistuu väkivallalle ja joutuu syrjityksi esimerkiksi työpaikoilla, kouluissa ja suvussa. Epäoikeudenmukaista on sekin, ettei niin sanotulla ”kahden sormen testillä” voida edes todeta neitsyyttä. Esimerkiksi 2014 maailman terveysjärjestö WHO totesi, ettei neitsyystesteillä ole tieteellistä pohjaa.

AIHRC:n mukaan viime vuosina naisten karkaaminen kotoa on yleistynyt ilmiö Afganistanissa. Naiset pakenevat muun muassa kotiväkivaltaa sekä pakotettuja avioliittoja. Jos viranomaiset saavat karanneet naiset kiinni, heille tehdään testi sukupuoliyhteyden todistamiseksi.

Afganistanissa on noudatettu kulttuuria, jonka mukaan miehen on naitava neitsyt. Hääyön jälkeen tapana on ollut, että pariskunta esittelee verisen lakanan todisteena vaimon neitsyydestä. Ellei immenkalvo ole sukupuoliyhteydessä revennyt ja siitä tullut verta, on naisen kuviteltu jo menettäneen neitsyytensä. Tällöin nainen lähetetään takaisin perheensä luokse ja pahimmassa tapauksessa nainen tapetaan, kertoo AIHRC.

Neitsyystestit ovat olleet käytössä myös monissa maissa esimerkiksi Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa sekä Indonesiassa ja Kiinassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat