Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nenäkarvat rehottavat villisti – ympäristö­järjestön kampanja­video maalaa kauhukuvan Kiinan ilmansaasteiden vaikutuksista

Saasteet aiheuttavat Kiinassa joka vuosi ainakin 500 000 ennenaikaista kuolemaa.

Ulkomaat
 
Wild Aid
Kuvakaappaus ympäristöjärjestö Wild Aidin kampanjavideosta.
Kuvakaappaus ympäristöjärjestö Wild Aidin kampanjavideosta. Kuva: Wild Aid

Mitä jos meillä kaikilla olisi kymmenien senttimetrien mittaiset nenäkarvat?

Ympäristöjärjestö Wild Aid on ryhtynyt kampanjoimaan Kiinan runsaita ilmansaasteita vastaan huumorin keinoin. Järjestön julkaisemassa videossa saasteet ovat vaikuttaneet ihmisten evoluutioon yllättävällä tavalla.

Ihmisillä vauvoista vanhuksiin rehottavat pitkät nenäkarvat, jotka suodattavat hengitysilmasta epäpuhtaudet. Karvat ovat näkyvästi esillä jokapäiväisessä elämässä, ja ne ovat vaikuttaneet myös muoti-ilmiöihin. Osa kansalaisista on kihartanut tai jopa letittänyt nenäkarvansa.

Videon lopussa nuorimies päättää olla alistumatta ilmiöön. Hän höylää nenäkarvansa pois ja hengittää ilmaa ensi kertaa sellaisenaan. Viesti tiivistyy yhteen lauseeseen: vaikuta ilmansaasteisiin ennen kuin ne vaikuttavat sinuun.

Wild Aid muistuttaa, kuinka vakava asia Kiinan ilmansaasteet ovat.

Viime vuonna yksikään mittauksiin osallistunut Kiinan kaupunki ei täyttänyt Maailman terveysjärjestön WHO:n ilmanlaatusuosituksia. Järjestön tekemän kyselyn mukaan yli 90 prosenttia kiinalaisista on huolissaan saasteista.

Luvut ovat karuja: saasteet aiheuttavat Kiinassa joka vuosi ainakin 500 000 ennenaikaista kuolemaa, joidenkin arvioiden mukaan jopa 1,4–1,6 miljoonaa. Lisäksi maan pohjoisosan kaupungeissa, joissa saasteet ovat keskimäärin vielä pahempia kuin muualla, elinajanodote on 5,5 vuotta lyhyempi kuin maan eteläosissa.

Kolmenkymmenen viime vuoden aikana keuhkosyövän aiheuttamat kuolemat ovat lisääntyneet Kiinassa 465 prosenttia.

Uutta kampanjavideota esitetään kiinalaisille useilla tv-kanavilla ja monissa julkisissa tiloissa. Miten kansalaiset sitten voivat vaikuttaa saasteongelmaan?

Wild Aid pyrkii ohjaamaan ihmisiä puhtaampaan liikenteeseen, kuten polkupyöräilyyn. Ajoneuvot ovat merkittävin ilmansaasteiden lähde varsinkin suurkaupungeissa.

”Monet odottavat hallituksen tekevän muutoksia tai parantavan tilannetta”, sanoo Wild Aidin toimintaa Kiinassa johtava May Mei. ”On tärkeää, että myös yksittäiset kansalaiset ymmärtävät toimintansa vaikuttavan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat