Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Yhdysvaltain Delta Force -erikoisjoukot aloittivat operaatiot Isisiä vastaan Irakissa

Yhdysvaltain armeijan Delta Force -erikoisjoukot ovat aloittaneet toimintansa terroristijärjestö Isisiä vastaan Irakissa, kertoo nimettömänä pysyttelevä viranomainen CNN-uutiskanavalle.

Ulkomaat
 
YURI GRIPAS / Reuters
Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin mukaan erikoisjoukot ovat asemissa.
Yhdysvaltain puolustusministerin Ash Carterin mukaan erikoisjoukot ovat asemissa. Kuva: YURI GRIPAS / Reuters

Yhdysvaltain armeijan Delta Force -erikoisjoukot ovat aloittaneet toimintansa terroristijärjestö Isisiä vastaan Irakissa, kertoo nimettömänä pysyttelevä viranomainen CNN-uutiskanavalle.

Joukkojen tehtävänä on ottaa kiinni tai tappaa Isisin johtohahmoja.

CNN:lle puhuneen viranomaisen mukaan erikoisjoukot ovat viettäneet jo useita viikkoja valmistellen operaatiota. Valmistelujaksoon on kuulunut muun muassa tiedonantajaverkostojen solmimista ja toiminnan koordinoimista Irakin armeijan ja kurdien peshmerga-joukkojen kanssa.

Yhdysvaltain puolustusministeriön Pentagonin sekä armeijan edustajat kieltäytyivät kommentoimasta asian yksityiskohtia.

Puolustusministeri Ash Carter vaikutti kuitenkin CNN:n mukaan vahvistavan eliittijoukkojen aloittaneen toimintansa.

”Sanon ainoastaan, että se [erikoisjoukko] on asemissa, se toimii ja että odotan sen olevan erittäin tehokas osa toimintaamme”, Carter sanoi lehdistötilaisuudessa maanantaina.

Hänen mukaansa Isisin on pelättävä joutuvansa hyökkäyksen kohteeksi ”missä tahansa, milloin tahansa”.

Erikoisjoukkojen tavoitteena on myös vapauttaa Isisin hallussa olevia panttivankeja.

CNN ei kerro yksityiskohtia erikoisjoukkojen kohteena olevista paikoista tai sijainnista. Sen mukaan erikoisjoukoilla on joka tapauksessa kasvava rooli Irakissa ja myös Syyriassa. Tiedot perustuvat useisiin haastatteluihin yhdysvaltalaisten viranomaisten kanssa.

Maajoukkojen Delta Force -erikoisjoukot ovat erikoistuneet terrorisminvastaiseen toimintaan.

Delta Forcen päämääränä Irakissa on kerätä tiedustelutietoa ja tehdä sen pohjalta yllätyshyökkäyksiä Isisin piilopaikkoihin ja tukikohtiin.

Sen jälkeen näistä paikoista kerättyjen tietojen kuten tietokoneiden ja kännyköiden perusteella joukot yrittävät nopeasti saada lisää tietoa Isisin verkostoista ja iskeä uusiin kohteisiin. Samaa strategiaa ovat käyttäneet aiemmin Irakissa ja Afganistanissa toimineet erikoisjoukot.

Delta Force -joukot iskivät myös viime vuoden toukokuussa Syyriassa ja tappoivat Isis-johtaja Abu Sayyafin ja sieppasivat hänen vaimonsa. Yhdysvaltain sotilasviranomaisten mukaan iskussa saatiin Isisin verkostoista kattavaa tietoa, jota on käytetty myöhemmissä operaatioissa.

Syyriassa toimiminen nähdään riskialttiimmaksi, sillä siellä Yhdysvaltain erikoisjoukoilla ei ole tukenaan paikallisia maavoimia. Ne valmistautuvat kuitenkin laajentamaan toimintaansa myös Syyriassa.

Yhdysvaltain hallinnossa on CNN:n mukaan käyty väittelyä siitä, kerrotaanko erikoisjoukkojen operaatioista julkisuuteen. Toisaalta kertominen saattaa olla joukoille turvallisuusriski, mutta toisaalta puolustusministeriössä on paineita mainostaa mahdollisia onnistuneita operaatioita.

Toistaiseksi on epäselvää, minkä verran Yhdysvallat kertoo Venäjälle operaatioistaan varmistaakseen, etteivät sen joukot joudu epähuomiossa Venäjän ilmaiskujen kohteeksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat