Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksa yrittää kieltää natsipuolueen – asiantuntijat pelkäävät kannattajien radikalisoituvan

Saksan perustuslakituomioistuin alkoi käsitellä tiistaina NPD-puolueen kieltoa. Kielto vain veisi puolueen maan alle, varoittavat monet asiantuntijat.

Ulkomaat
 
KAI PFAFFENBACH REUTERS
Saksan perustuslakituomioistuin aloitti NPD-puolueen kieltämisen käsittelyn.
Saksan perustuslakituomioistuin aloitti NPD-puolueen kieltämisen käsittelyn. Kuva: KAI PFAFFENBACH REUTERS

Berliini

Voidaanko puolue kieltää demokraattisessa maassa, jos sen ohjelma sisältää rasismia ja muukalaisvihaa?

Saksassa alkoi tiistaina kiistelty suullinen käsittely, jossa Karlsruhen perustuslakituomioistuin pui natsipuolue NPD:n kieltoa. Aloitteen puolueen kiellosta on tehnyt Saksan liittoneuvosto, joka koostuu osavaltioiden hallitusten jäsenistä.

Liittoneuvosto hakee kieltoa, koska sen mielestä NPD-puolue vaarantaa vapaan demokratian. Neuvoston mukaan puolue toimii perustuslain vastaisesti.

Oikeudessa on paikalla useiden osavaltioiden pääministerejä ja muita ministereitä. NPD:n puolella salissa on noin 30 entistä ja nykyistä puolueaktiivia.

Edellisen kerran NPD:n kieltoa käsiteltiin vuonna 2003. Tuolloin kiellon käsittely peruttiin, kun kävi ilmi, että Saksan turvallisuuspalvelulla oli natsipuolueen ydinpaikoilla paljon agenttejaan eli niin sanottuja V-miehiä.

Kolme päivää kestävä käsittely on historiallinen, sillä Saksassa on kielletty puolue viimeksi 60 vuotta sitten. Vuonna 1956 perustuslakituomioistuin kielsi Länsi-Saksan kommunistisen puolueen (KPD), ja sitä edelsi uusnationalistisen sosialistisen valtakunnan puolueen kielto vuonna 1952.

Käsittelyyn liittyy poliittisia vaaroja. Monet lakiasiantuntijat näkevät riskin, että NPD-puolueen kielto voisi viedä jäsenet toimimaan yhä enemmän maan alla. Osa jäsenistä saattaisi radikalisoitua entisestään ja alkaa toimia toisissa puolueissa tai järjestöissä.

Nyt puolueella on runsaat 5 000 jäsentä.

Der Spiegel -lehden ja yleisradioyhtiö ARD:n mukaan puolue on valmistautunut mahdolliseen kieltoon.

Monet NPD-aktiivit toimivat jo uusissa äärioikeistolaisissa ryhmissä, kuten III:ssa, jonka nimi viittaa natsien kolmanteen valtakuntaan tai ovat keskeisiä järjestäjiä muukalaisvastaisissa mielenosoituksissa, kuten Mvgida-marsseilla.

Mecklenburg-Vorpommernin Mvgida on saanut innoituksensa Pegida-liikkeestä Dresdenissä.

Lisäksi oikeudessa kysytään tälläkin kertaa todisteita siitä, onko Saksan turvallisuuspalvelun vakoojat on vedetty pois puolueen keskeisiltä paikoilta.

Heitä oli kanteen nostajien mukaan yksitoista, ja kaikki on nyt vedetty pois natsipuolueen toiminnasta. Käsittely voi jälleen katketa, jos vakoojia on yhä puolueen sisällä.

KAI PFAFFENBACH
Saksan perustuslakituomioistuimen tuomarit istuivat tiistaina käsittelemään uusnatsipuolue NPD:n kieltoa.
Saksan perustuslakituomioistuimen tuomarit istuivat tiistaina käsittelemään uusnatsipuolue NPD:n kieltoa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat