Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump ja Clinton ottivat harppauksen kohti kaksintaistelua – katso kartalta, miten äänet jakautuivat super­tiistaina

Supertiistai oli USA:n esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä

Ulkomaat
 
Clinton: "Amerikka tarvitsee nyt rakkautta"
Clinton: "Amerikka tarvitsee nyt rakkautta"
Demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump olivat voittoisia Yhdysvaltojen supertiistaina.

Austin, Texas

Miljardööri Donald Trump ja entinen ulkoministeri Hillary Clinton ovat vieneet selvät voitot vaalien supertiistaina Yhdysvalloissa. Alla olevilta kartoilta näet, miten republikaanien ja demokraattien äänet jakautuivat osavaltioittain.

Vielä osin keskeneräisten tulosten mukaan demokraatti Clinton voitti kilpakumppaninsa Bernie Sandersin Virginiassa, Georgiassa, Alabamassa, Tennesseessä, Arkansasissa, Texasissa ja Massachusettsissa.

Sanders puolestaan voitti Clintonin odotetusti kotiosavaltiossaan Vermontissa, Oklahomassa, Coloradossa ja Minnesotassa. Näissä osavaltioissa on kuitenkin tarjolla vähemmän valitsijamiehiä kuin etelässä.

Clintonin voittokulku osoitti, että hänen teoriansa ”etelän palomuurista” piti paikkansa. Etelässä äänestäjinä on paljon mustia ja latinoita, ja he näyttävät suosineen Clintonia Sandersin kustannuksella.

”Tämä maa kuuluu kaikille, ei vain niille, jotka näyttävät samalta, uskovat samoin tai ajattelevat samoin”, Clinton sanoi voitonpuheessaan osoittaen sanansa jo Trumpia vastaan.

”Meidän täytyy tehdä Amerikasta taas yhtenäinen. Muurien rakentamisen sijasta ylitämme esteet.”

JAVIER GALEANO
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton kommentoi supertiistain tuloksia Miamissa Floridassa.
Demokraattien presidenttiehdokas Hillary Clinton kommentoi supertiistain tuloksia Miamissa Floridassa.

Kisassa republikaanien presidenttiehdokkuudesta Donald Trump voitti selvin luvuin Georgiassa, Alabamassa, Massachusettsissa, Tennesseessä, Arkansasissa, Vermontissa ja Virginiassa.

”Me olemme laajentaneet republikaanipuoluetta”, Trump sanoi voittopuheessaan ja vetosi siihen, että hän on saanut liikkeelle uusia äänestäjiä, ja monet demokraatitkin ovat siirtyneet hänen tuekseen. Hän korosti myös sitä, kuinka hyvä presidentti hän olisi naisille ja työnsä menettäneille.

”Minä olen [puolueen] yhdistäjä. Se voi olla vaikea uskoa nyt, mutta minä olen.”

The Washington Post -lehden mukaan kukaan republikaaniehdokas ennen Trumpia ei ole voittanut niitä osavaltioita, jotka Trump voitti tiistaina. Tämä oli republikaanien ykkössuosikki niin pohjoisessa kuin etelässä. Tämä vahvistaa käsitystä siitä, että Trump on onnistunut luomaan uudenlaisen koalition, johon vetoaa Trumpin vapaakaupan ja siirtolaisten vastainen, pienituloisia suosiva viesti.

Yksi selitys Trumpin suosiolle kävi ilmi CNN:n ovensuukyselystä. Sen mukaan yli puolet republikaanien äänestäjistä supertiistaina oli sitä mieltä, että heidän oma puolueensa on pettänyt heidät. Siksi heihin vetoaa Trumpin kaltainen ulkopuolinen, jonka katsotaan ravistelevan vanhaa valtaa.

© CHRIS KEANE / Reuters
Republikaanien ehdokas Ted Cruz.
Republikaanien ehdokas Ted Cruz.

Republikaanien kakkossijalle nousi texasilaissenaattori Ted Cruz, joka voitti alustavien tulosten mukaan kotiosavaltiossaan Texasissa ja naapurissa Oklahomassa. Tämä nostaa oikean laidan senaattorin Cruzin nyt Trumpin päähaastajaksi.

Cruz voitti myös Alaskassa, jonka tulokset valmistuivat viimeisenä osavaltiona.

Puoluejohdolle Trumpin ja Cruzin voittokulku on katkeraa kalkkia, koska se ei tule kummankaan kanssa toimeen.

Trumpin vaihtoehdoksi on pyrkinyt myös maltillisempi senaattori Marco Rubio. Hän keräsi supertiistaina tasaisesti ääniä eri osavaltioiden kaupunkialueilta, joiden äänestäjät eivät ole yhtä konservatiivisia kuin maaseudulla.

Rubio voitti tiistaina yhdessä osavaltiossa, Minnesotassa. Voitto oli hänen ensimmäisensä.

Cruz tulee nyt painostamaan Rubiota jättäytymään kisasta, jotta Cruzista voisi tulla Trumpin päähaastaja. Rubion viimeinen toivo onkin voitto kotona Floridassa kahden viikon kuluttua.

Trumpin ulkopuolisuus viehätti texasilaista myyntipäällikköä Brent Hogdesia, 50, joka äänesti Trumpia tiistaina Austinissa Texasissa.

”Minä kaipaan muutosta”, Hogdes perusteli äänestyspaikan ulkopuolella. ”Haluan nähdä, mitä tapahtuu, kun joku vähän ravistelee asioita.”

Hogdesiin vetosi sekin, ettei Trump ole tyypillinen poliitikko, vaan bisnesmies.

”En halua, että politiikka on ura, joka oikeuttaa palkanmaksun koko elämän ajaksi. Se johtaa korruptioon.”

Texasilainen kiinteistövälittäjä Leslie Duchscherer, 55, äänesti Austinissa Clintonia. Hänelle tärkeitä asioita ovat naisten ja siirtolaisten oikeudet.

”Clinton on pätevin ja kokenein kaikista, uskomaton nainen”, Duchscherer sanoi. ”Naisena hänen täytyy olla jatkuvasti päätä pidempi miehiä.”

Duchschererin mukaan ei ole helppoa olla Clintonin kannattaja oikeistolaisessa Texasissa.

”Olen pahoillani, että vaaleista on tullut tällainen sirkus”, Duchscherer sanoi viitaten Trumpiin. ”Toivon, että hänen suosionsa kertoo joidenkin äänestäjien vihasta, ei Yhdysvaltain tulevaisuudesta.”

Supertiistai oli Yhdysvaltain esivaalien tärkein yksittäinen äänestyspäivä, jonka tulosten perusteella jaettiin noin puolet republikaanien ja kolmannes demokraattien valitsijamiehistä. Esivaaleja tai vaalikokouksia järjestettiin yhteensä neljässätoista osavaltiossa.

Supertiistaina sekä Clintonilla että Trumpilla oli mahdollisuus vakiinnuttaa johtoasemansa kilpailussa puolueidensa presidenttiehdokkuuksista, ja he tekivät niin. Häviäjille kisa kohti ehdokkuutta puolestaan käy entistä vaikeammaksi, vaikka ei mahdottomaksi.

Totuuden hetki koittaa 15. maaliskuuta, jolloin äänestetään Ohiossa, Floridassa ja kolmessa muussa osavaltiossa. Sen jälkeen kisa saattaa olla käytännössä ohi ainakin jommassa kummassa puolueessa.

Senaattori Bernie Sanders vakuutti heti ensimmäisten tulosten selvittyä, että hän jatkaa taistelua. Sanders muistutti myös, että valitsijamiehet valitaan suhteellisen vaalitavan mukaisesti, joten häviäjäkin saa osan niistä.

Supertiistain lopullisia tuloksia on odotettavissa pitkin keskiviikkoaamua Suomen aikaa. Vaalihuoneistot sulkeutuvat eri puolilla Yhdysvaltoja kello 2-7 Suomen aikaa aikavyöhykkeistä ja aikaerosta riippuen.

Philips Sears ja Jonathan Ernst / Reuters
Donlad Trump Georgiassa ja Hillary Clinton Massachusettissa maanantaina.
Donlad Trump Georgiassa ja Hillary Clinton Massachusettissa maanantaina.
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Näin valitaan Yhdysvaltojen presidentti
Yhdysvaltojen presidentin valinta on monivaiheinen kisa, joka huipentuu marraskuussa 2016. Grafiikkavideo selittää päävaiheet alle kahdessa minuutissa.
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Tällainen mies on presidentiksi haluava Donald Trump
Yhdysvaltojen presidentiksi haluava miljardööri Donald Trump on möläyttelijä, joka on suututtanut monet. Suorapuheisuudestaan huolimatta noin neljäsosa republikaanisen puolueen kannattajista haluaa hänet presidenttiehdokkaakseen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat