Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osama bin Laden suunnitteli mediakampanjaa 9/11-iskujen kymmenvuotispäiväksi

Terroristijohtaja testamenttasi miljoonaperintönsä pyhään sotaan.

Ulkomaat
 
REUTERS FAISAL MAHMOOD
Poliisit vartioivat paikkaa, jossa Yhdysvaltojen erikoisjoukot joukot tappoivat terroristijohtaja Osama bin Ladenin vuonna 2011. Kuva on vuodelta 2012.
Poliisit vartioivat paikkaa, jossa Yhdysvaltojen erikoisjoukot joukot tappoivat terroristijohtaja Osama bin Ladenin vuonna 2011. Kuva on vuodelta 2012. Kuva: REUTERS FAISAL MAHMOOD

Terroristijohtaja Osama bin Laden suunnitteli mediakampanjaa, jolla olisi markkeerattu syyskuun 11:n päivän terrori-iskujen kymmenvuotispäivää.

Suunnitelma käy ilmi asiakirjoista ja kirjeistä, jotka Yhdysvaltain erikoisjoukot löysivät Osama bin Ladenin viimeisestä piilopaikasta. Yhdysvaltain erikoisjoukot hyökkäsivät toukokuussa 2011 Pakistanin Abbottabadiin ja tappoivat al-Qaidaa johtaneen bin Ladenin.

Terroristijohtaja suunnitteli antavansa materiaalia Yhdysvalloissa 11. syyskuuta 2001 tehdystä terrori-iskusta kansainvälisille medioille, kuten al-Jazeeralle, CBS:lle sekä brittiläisille ja arabitoimittajille, uutistoimisto Reuters kertoo.

”Teille on selvää, että Manhattanin iskujen tuleva vuosipäivä on kymmenvuotispäivä ja tällä tilaisuudella on suuri merkitys”, sanotaan kirjeessä, jonka viranomaiset uskovat olevan bin Ladenin kirjoittama.

Bin Laden piti huolta terroristijärjestö al-Qaidan mediakuvasta muillakin tavoin. Eräässä toisessa bin Ladenin kirjoittamaksi epäillyssä paperissa muun muassa ohjeistetaan, ettei vangeista, joilta on kaula katkaistu, saisi julkaista kuvia.

Yhdysvaltain kansallisen tiedustelun johtajan toimisto ODNI julkaisi tiistaina kymmeniä asiakirjoja ja kirjeitä, jotka otettiin haltuun bin Ladenin piilopaikasta.

Niiden joukossa oli myös kirje yhdysvaltalaisille, jossa vedottiin heitä auttamaan presidentti Barack Obamaa taistelussa ”katastrofaalista” ilmastonmuutosta vastaan ja ”pelastamaan ihmiskunta”, uutistoimisto Reuters kertoo. Yhdysvaltain tiedustelupalvelu pitää kirjettä bin Ladenin kirjoittamana. Se on luultavasti kirjoitettu vuonna 2009, juuri kun Obama oli aloittanut presidenttinä.

Osama bin Ladenin kiinnostus ilmastonmuutokseen on käynyt ilmi jo toukokuussa 2015 paljastetuista asiakirjoista. Hän on myös puhunut asiasta äänitteellä, jonka Al-Jazeera julkaisi tammikuussa 2010.

Tiistaina julkaistiin myös käsinkirjoitettu testamentti, jonka mukaan bin Ladenilla oli 29 miljoonaa dollaria Sudanissa. Hän halusi jättää ne jihadin eli pyhän sodan rahoittamiseen. Testamentti oli kirjoitettu arabiaksi ja allekirjoitettu.

”Toivon veljieni, siskojeni ja tätieni noudattavan toivettani ja käyttävän kaiken Sudaniin jättämäni rahan jihadiin, Allahin nimeen”, sanottiin ODNI:n käännöksessä AFP:n mukaan.

Korjaus 2.3. kello 8.15: Syyskuun 11. päivä Yhdysvalloissa tapahtuneen terrori-iskun tapahtumavuosi on korjattu 2011:stä vuodeksi 2001.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat