Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kommentti: Trump vastaan Clinton olisi julma ja tahmainen kisa

Ulkomaat
 
Laura Saarikoski Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja.
Clinton: "Amerikka tarvitsee nyt rakkautta"
Clinton: "Amerikka tarvitsee nyt rakkautta"
Demokraattien Hillary Clinton ja republikaanien Donald Trump olivat voittoisia Yhdysvaltojen supertiistaina.

Austin, Texas

Nyt sitten tapahtui se, jota kaikki Yhdysvaltain politiikan tuntijat pitivät viime kesänä naurettavana ajatuksena: miljardööri Donald Trump puhdisti pöydän supertiistaina (lue uutinen supertiistain tuloksista tästä). Ellei asetelma käänny kahden viikon kuluessa, Trumpista on todella tulossa republikaanien presidenttiehdokas.

Miettikääpä tätä. Trump on kolmatta kertaa naimisissa oleva newyorkilainen miljardööri, joka puhuu vapaakauppasopimuksia vastaan ja ihailee Vladimir Putinia. Hän on solvannut naisia, meksikolaisia, muslimeja, vammaisia ja sotaveteraaneja. Hän ei halunnut suorassa lähetyksessä tuomita Ku Klux Klania.

Ja nyt hänestä on tulossa Abraham Lincolnin puolueen ehdokas.

Yhdysvalloissa on tapana sanoa, että heilahdusta vasemmalle seuraa aina heilahdus oikealle. Heilahdus presidentti Barack Obamasta presidentti Donald Trumpiin todella osoittaisi, miten kauas poliittisen janan päät ovat siirtyneet toisistaan.

Ilmassa on aitoa epätoivoa. Myös monet republikaanit toivovat, että demokraattien johtava ehdokas Hillary Clinton voittaisi Trumpin marraskuussa. Helppoa se ei kuitenkaan ole.

Uutiskanava CNN:n tuoreen mielipidemittauksen mukaan Clinton voittaisi Trumpin kuvitteellisessa kaksinkamppailussa prosentein 52–44. Aiemmissa mielipidemittauksissa on saatu päinvastaisia tuloksia. Erot kannatuksessa ovat sitä paitsi niin pieniä, ettei niihin voi luottaa.

Clinton ei ole vahvin mahdollinen ehdokas Trumpia vastaan. Entinen ulkoministeri on kokenut ja pätevä, mutta saattaa kompastua yhteen monista skandaaleistaan. Ne koskevat yksityissähköpostin käyttöä ulkoministerikaudella, Clintonien säätiön kyseenalaisia rahoituslähteitä ja Bengahazin terrori-iskua, jossa kuoli neljä amerikkalaista.

Kisasta Clintonin ja Trumpin välillä voi odottaa julmaa ja tahmaista.

Trump, joka ei tarvitse muiden kampanjarahoja, yrittäisi leimata Clintonin eturyhmien kätyriksi ja vanhan vallan vasalliksi. Trump on jo lyönyt härskisti Clintonia vyön alle sen takia, että tämä puolusti miestään, joka lähenteli naisia.

Trump veisi Clintonilta ääniä miehiltä ja demokraattien vasemmalta laidalta: entisiltä teollisuustyöläisiltä ja ay-väeltä, joihin vetoaa Trumpin vapaakaupan vastainen viesti. Clinton taas veisi Trumpilta maltillisten republikaanien, kaupunkilaisten ja naisten ääniä, mutta moni nuori Bernie Sanders -fani voisi jättää kokonaan äänestämättä.

Sen sijaan republikaanit eivät jäisi kotiin. Kannattaa muistaa, että monet republikaanit inhoavat Trumpia, mutta Clintonia he todella vihaavat.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat