Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU kehitti uuden keinon jakaa hätäapua jäsenmaihin – Makedonia raotti rajaansa siirtolaisille

Apu osoitettaisiin rahastoista, jotka on tähän asti tarkoitettu humanitaarisen avun myöntämiseen unionin ulkopuolelle.

Ulkomaat
 
MARKO DJURICA / Reuters
Siirtolaislapsia Kreikan ja Makedonian välisen rajan tuntumassa tiistaina.
Siirtolaislapsia Kreikan ja Makedonian välisen rajan tuntumassa tiistaina. Kuva: MARKO DJURICA / Reuters

Euroopan komissio julkisti keskiviikkona suunnitelman uudesta välineestä, jolla voidaan ohjata humanitaarista apua jäsenmaihin.

Kyseessä on merkittävä askel, koska aiemmin EU on tarjonnut vastaavalla tavalla apua humanitaarisiin kriiseihin vain unionin ulkopuolella. Komission mukaan uusi väline rakennetaan siten, ettei se lohkaise rahoitusta kolmansissa maissa käynnissä olevilta ohjelmilta.

EU myös toimisi suorassa yhteistyössä YK:n ja humanitaaristen avustusjärjestöjen kanssa, mitä ei myöskään ole tehty aiemmin EU-maissa.

Uusi hätäapuväline pitää hyväksyä Euroopan parlamentissa ja jäsenmaissa. Se on kaikkien jäsenmaiden käytössä, mutta tässä vaiheessa sitä tarvitsee pääasiassa Kreikka, jolla on vaikeuksia selvitä suuresta siirtolaismäärästään. Tuhannet siirtolaiset ovat jääneet jumiin Kreikkaan Länsi-Balkanin maiden kiristettyä rajapolitiikkaansa.

Kreikka on pyytänyt hätäapua noin 480 miljoonaa euroa majoittaakseen satatuhatta pakolaista.

Humanitaarisesta avusta vastaava kyproslainen komissaari Christos Stylianides sanoi keskiviikkona, että väline mahdollistaa 700 miljoonan euron jakamisen kolmen vuoden aikana – tänä vuonna 300 miljoonan, ensi vuonna 200 miljoonan ja sitä seuraavana vuonna niin ikään 200 miljoonan.

Hän ei tarkentanut, kuinka paljon rahaa Kreikka on saamassa.

”Meidän pitää toimia päättäväisesti ja välittömästi”, Stylianides sanoi.

”Tähän kriisiin on olemassa eurooppalainen ratkaisu, ja uskoakseni se on ainoa ratkaisu. Meillä ei silti pidä olla harhakuvitelmia, vaan kriisin perimmäisiin syihin pitää puuttua pakolaisten lähtömaissa.”

Stylianides sanoi, että väline on avuksi myös tulevissa, vielä ennustamattomissa kriiseissä, jotka mahdollisesti aiheuttavat humanitaarista hätää EU:n jäsenvaltioissa.

Kreikkalainen lähde kertoi uutistoimisto AFP:lle, että noin puolet nyt pyydettävästä avusta menisi 50 000 pakolaisen majoittamiseen leireille sekä loput hotelleihin ja muuhun majoitukseen.

Kreikan mukaan pakolaisista huolehtimiseen tarvitaan noin 8 200 työntekijää, kuten poliiseja, palomiehiä, lääkintähenkilökuntaa, kenttätyöntekijöitä ja tulkkeja.

Ylijohtaja Laura Yli-Vakkuri sisäministeriön kansainvälisten asioiden yksiköstä muistuttaa, että Kreikkaa on tuettu jo aiemmin suurilla summilla kahta tavanomaisempaa reittiä: sisäisen turvallisuuden rahastosta (ISF) sekä maahanmuutto-, turvapaikka- ja kotouttamisrahastosta (AMIF).

Rahallisen tuen lisäksi Kreikka on saanut pakolaiskriisin hoitamiseen muun muassa asiantuntija- ja tarvikeapua.

Suomikin sai tänä talvena kahdeksan miljoonaa euroa hätäapua AMIF-rahastosta. Suomi haki alun perin 120:tä miljoonaa euroa, mutta maahantulijoiden tahdin hiljennyttyä sen arvio avuntarpeesta pieneni, ja lopulta saatu summa vastasi likimain omiakin odotuksia.

Nato-komentaja, kenraali Philip Breedlove varoitti, että massiivinen tulijoiden määrä Euroopan unioniin lisää epävakautta alueella.

Hän osoitti syyttävällä sormella etenkin Syyrian presidenttiä Bashar al-Assadia ja tämän tukijaa Venäjää. Breedlove syytti heitä siirtolaiskriisin kääntämisestä ”aseeksi” länttä vastaan.

”Yhdessä Venäjä ja al-Assadin hallinto ovat tietoisesti tekemässä siirtolaisuudesta asetta yrittäessään hajottaa eurooppalaisia rakenteita ja päätöksentekoa”, Breedlove sanoi Yhdysvaltain senaatissa AFP:n mukaan.

Makedonia salli keskiviikkona noin 250 turvapaikanhakijan tulon rajan yli Kreikasta, AFP kertoo. Arviolta 10 000 siirtolaista jäi vielä Kreikkaan odottamaan pääsyä pohjoiseen.

Turvapaikanhakijoita päästettiin Makedoniaan edellisen kerran varhain maanantaina.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat