Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsi laskee terrorismin uhkatasoa – ”Tilanne on yhä vakava”

Ulkomaat
 

Tukholma

Ruotsi laskee terrorismin uhkatasoaan. Uhkataso on ollut viisiportaisella asteikolla neljä viime marraskuusta alkaen. Nyt se lasketaan tasolle kolme, joka tarkoittaa edelleen kohonnutta uhkatasoa, kertoi turvallisuuspoliisi Säpo keskiviikkona.

Uhkatason marraskuisen noston taustalla olivat turvallisuuspoliisin mukaan konkreettiset tiedot terroriteon valmistelusta Ruotsissa. Lisäksi tilanne Euroopassa oli epäselvä Pariisin terrorismitekojen jälkeen. Nyt tilanne on arvioitu uudelleen kansallisesta uhka-arvioista vastaavan keskuksen NCT:n kanssa.

”Uhkatason noston yhteydessä operatiivinen tilanne oli vaikeasti arvioitavissa Pariisin marraskuussa tapahtuneiden terrori-iskujen jälkeen. Isku johti intensiiviseen työhön Euroopan tiedustelu- ja turvallisuuspalveluissa tilanteen analysoimiseksi. Vaikka monien kysymysten kanssa työskennellään yhä, on kokonaiskuva selkiytynyt sittemmin hieman”, sanoo Säpon johtaja Anders Thornberg tiedotteessa.

Säpo korostaa, että Ruotsiin kohdistuu yhä uhka ja Ruotsi on terroristien silmissä mahdollinen joskaan ei ensisijainen kohde.

Suurimman uhkan katsotaan tulevan ääri-islamistien joukoista. Säpon mukaan pienellä joukolla toimijoita on sekä halua että kykyä toteuttaa terroristi-isku Ruotsissa.

”Siksi on tärkeää korostaa, että laskun jälkeenkin terrorismin uhkataso on kohonneella tasolla. Tilanne on ollut vakava syksystä 2010 alkaen ja se on sitä yhä”, Thornberg viestittää.

Uhkataso on ollut nykyisellä tasolla kolme syksystä 2010 saakka. Tuolloin Tukholman keskustassa tapahtui itsemurhaisku, joka kuitenkin epäonnistui. Vain tekijä sai surmansa.

Marraskuinen uhkatason nosto herätti suurta huomiota Ruotsissa. Tapahtumat johtivat 22-vuotiaan terroriteon valmistelusta epäillyn näkyvään pidätykseen Bolidenissa.

Mies todettiin kuitenkin myöhemmin täysin syyttömäksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat