Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pohjoismaiset ministerit illalla koolle Tukholmaan, rajatarkastukset asialistalla

Ulkomaat
 
Jussi Nukari
Sisäministeri Petteri Orpo (kok)
Sisäministeri Petteri Orpo (kok) Kuva: Jussi Nukari

Tukholma

Pohjoismaiden maahanmuuttoministerit kokoontuvat keskiviikkoiltana Tukholmaan keskustelemaan pakolaiskriisistä.

Viiden ministerin tapaaminen järjestetään Arlandan lentokenttähotellissa lyhyellä varoitusajalla. Suomesta paikalle matkustaa sisäministeri Petteri Orpo.

Lisäksi paikalla ovat Ruotsin oikeus- ja maahanmuuttoministeri Morgan Johansson, Norjan maahanmuutto- ja integraatioministeri Sylvi Listahaug, Tanskan ulkomaalais- integraatio- ja asuntoministeri Inger Støjberg ja Islannin sisäministeriön osastopäällikkö Ragnhildur Hjaltadóttir.

Tarkoituksena on keskustella turvapaikanhakijatilanteesta kussakin maassa ja myös koordinoida maiden kantoja Euroopan ja EU-tason kysymyksissä. Keskustelua käytäneen ennen muuta useammassa maassa käyttöön otetuista väliaikaisista rajatarkastuksista ja Schengenin sopimuksen tulevaisuudesta.

Niin Ruotsi, Norja kuin Tanskakin ovat aloittaneet väliaikaiset rajatarkastukset rajoillansa pakolaiskriisin kärjistyttyä. Ruotsi on lisäksi aloittanut erilliset henkilöpaperien tarkastukset maahan tulevissa junissa, busseissa ja lautoilla jo rajan takana.

Rajavalvonnan kiristyminen on hetkittäin kärjistänyt sananvaihtoa erityisesti Ruotsi ja Tanskan välillä.

Suomessa väliaikaisiin rajatarkastuksiin ei ole nähty tarvetta, mutta naapurimaiden rajatarkastukset ovat vähentäneet painetta Suomessa.

Väliaikaiset rajatarkastukset saavat yhteisten EU-säännösten mukaan olla voimassa yhteensä puoli vuotta. Esimerkiksi Ruotsi otti rajatarkastukset käyttöön marraskuussa ja aikaraja tulee vastaan keväällä.

EU:n komission odotetaan lähiaikoina ottavan kantaa siihen, olisiko rajatarkastuksia mahdollista jatkaa pidempään akuutin pakolaistilanteen jatkuessa. Sanomalehti The Guardianin mukaan komissio olisi kehottamassa maita luopumaan tarkastuksista vuoden loppuun mennessä.

Pohjoismaiset ministerit keskustelevat keskiviikkona luultavasti myös muun muassa turvapaikanhakijoiden palauttamisesta ja mahdollisesta yhteistyöstä palautussopimusten aikaansaamisessa.

Kaikki Pohjoismaat Islantia lukuun ottamatta ovat kiristäneet voimakkaasti turvapaikka- ja pakolaispolitiikkaansa Euroopan pakolaiskriisin aikana. Ne ovat myös seuranneet tarkkaan toistensa linjoja.

Maat ovat muun muassa kiristäneet tai kiristämässä perheidenyhdistämistä koskevaa lainsäädäntöään. Tanskan parlamentti hyväksyi hiljattain lain, jonka mukaan väliaikaisen suojantarpeen perusteella oleskeluluvan saaneet saavat mahdollisuuden perheenyhdistämiseen kolmen vuoden jälkeen entisen yhden vuoden sijaan. Norjassa tekeillä oleva lakiehdotus puolestaan antaisi oikeuden perheenyhdistämiseen vasta neljän opiskelu- tai työvuoden jälkeen. Sekä Suomi että Ruotsi ovat kiristämässä muun muassa elatusvelvollisuutta perheenyhdistämisen yhteydessä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat