Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sota huumeita vastaan on ohi – terveys ja ihmisoikeudet tärkeämpiä, sanoo kansainvälinen huumelautakunta

Kansainvälinen huumelautakunta: Huumepolitiikan pitää olla humaania ja rangaistusten suhteessa rikoksiin.

Ulkomaat
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen mukaan tavoitteena pitäisi olla rankaisulinjan lopettaminen ja nykyistä sallivampi suhtautuminen mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen.
Tutkijoiden ja kansalaisjärjestöjen mukaan tavoitteena pitäisi olla rankaisulinjan lopettaminen ja nykyistä sallivampi suhtautuminen mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Lontoo

Sota huumeita vastaan on ohi, ja tulevaisuudessa kansalaisten terveys ja hyvinvointi sekä ihmisoikeudet pitää asettaa etusijalle. Näin julistaa YK:ta lähellä oleva Kansainvälisen huumausaineiden valvontalautakunnan (INCB) vuosiraportti, joka julkaistiin tänään keskiviikkona.

Kyseessä on merkittävä linjaus, joka luo pohjaa ensi kuun YK-kokoukselle.

YK:n erityisyleiskokous paneutuu huhtikuun lopulla New Yorkissa maailman huumetilanteeseen. Kokousta on aikaistettu kolmella vuodella, koska tiukka huumepolitiikka ei monen mielestä enää toimi.

YK on ajanut vuosikymmenien ajan idealistista huumepolitiikkaa, jonka tavoite on ollut kaiken huumeidenkäytön kitkeminen.

Viime vuosina YK:n eri elimistä on kuitenkin alkanut kantautua entistä realistisempia kannanottoja. Saman ajattelutavan muutoksen vahvistaa nyt myös INCB:n tuore raportti.

Huumeiden vastainen täyssota on aiheuttanut paljon väkivaltaa ja muuta kärsimystä esimerkiksi Etelä- ja Väli-Amerikassa. Samaan aikaan huumeidenkäyttäjät on ajettu monessa maassa marginaaliin.

INCB:n mukaan huumepolitiikan ei pidä olla enää mustavalkoista.

”Maailman ei tarvitse valita sotilaallisen huumelainvalvonnan tai huumeiden täysvapauttamisen välillä, vaan tarkoitus on panna terveys ja hyvinvointi tasapainoisen huumepolitiikan keskiöön”, Wienissä toimivan INCB:n puheenjohtaja Werner Sipp sanoi raportin saatesanoissa.

Huumausaineiden täyskielto on pohjannut YK:n huumausaineyleissopimuksiin vuosilta 1961, 1971 ja 1988. Tavoitteena oli huumeeton maailma vuoteen 2008 mennessä. Tavoite jäi tunnetusti toteutumatta.

Nyt INCB linjaa, että yleissopimusten perimmäinen tavoite on edistää turvallisuutta sekä yksilöiden terveyttä ja hyvinvointia. Samalla esimerkiksi kipulääkkeitä pitäisi olla entistä paremmin saatavilla niille, jotka tarvitsevat aidosti lääkkeitä kivunlievitykseen.

Valvontalautakunta ei kumoa sitä perusajatusta, etteikö huumepolitiikan tavoitteena pitäisi yhä olla huumeidenkäytön rajoittaminen vain lääkinnällisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin.

Sääntöjä sovellettaessa täytyy kuitenkin muistaa suhteellisuus ja tasapaino, ihmisoikeudet sekä paikalliset sosioekonomiset sekä sosiotaloudelliset olosuhteet.

INCB:n Sipp sanoo nyt, että hallitukset voivat soveltaa yleissopimuksia joustavasti. Huumerangaistusten pitää olla suhteessa rikokseen. Aina ei tarvittaisi edes perinteistä rikosoikeudellista seuraamusta.

”Valtioilla on tiettyä vapautta päättää sopivista rangaistuksista mitä tulee huumeiden hallussapitoon omaan käyttöön. Valtiot voivat lisäksi päättää vaihtoehtoisista rangaistusmuodoista pienten rikkomusten kohdalla”, Sipp ilmoitti.

Käytännössä entistä vapaampi suhtautuminen voisi koskea kannabista, vaikka valvontalautakunta ei tätä saatesanoissa ääneen lausukaan.

Ennaltaehkäisy, koulutus, hoito ja kuntouttaminen ovat keinoja, joita INCB suosittelee nyt huumeidenkäyttäjien sakko- ja vankeusrangaistusten vaihtoehdoiksi.

Näin valtiot voisivat keskittää rajoitetut voimavaransa entistä paremmin vakavien huumerikosten kuten järjestäytyneen huumekaupan torjuntaan.

INCB:n mielestä valtioiden pitäisi tehdä ero huumausaineyleissopimusten periaatteiden sekä käytännön toteuttamisen välillä: ”Paras tapa eteenpäin on varmistaa täysi ja tasapainoinen soveltaminen ihmisoikeuksia kunnioittamalla.”

Tutkijat ja kansalaisjärjestöt ovat varoittaneet jo vuosikaudet, että tiukka huumepolitiikka tarvitsee radikaalia uudistamista. Tavoitteena pitäisi olla rankaisulinjan lopettaminen ja nykyistä sallivampi suhtautuminen mietoihin huumeisiin kuten kannabikseen.

Uudistuslinja on saanut tukijoita etenkin Etelä-Amerikasta ja Euroopasta. Vuonna 2011 Bolivia erosi huumausaineyleissopimuksesta kokalehtien kriminalisoinnin takia. Uruguay laillisti kannabiksen 2013.

YK:n huumeita käsittelevää erityisyleiskokousta aikaistettiin Kolumbian, Meksikon ja Guatemalan pyynnöstä. Organisoitu huumekauppa ja sen väkivaltaiset lieveilmiöt ovat maissa iso ongelma.

Yhdysvalloilla on ollut vaikea luopua huumeiden vastaisen sodan johtajuudesta, vaikka sen yksittäiset osavaltiot ovatkin laillistaneet kannabiksen viihdekäyttöön.

EU-maiden linjaukset vaihtelevat, ja esimerkiksi Suomi ja Ruotsi ovat kuuluneet tiukan linjan maihin. Hollannissa, Tšekissä, Espanjassa ja Portugalissa ollaan paljon sallivampia mietojen huumeiden suhteen.

Vanhaa kovaa linjaa suosivat myös esimerkiksi Venäjä, Kiina ja monet Aasian maat. Kaakkois-Aasiassa huumerangaistukset voivat olla erittäin kovia suhteessa rikoksen vakavuuteen.

INCB:n raportin mukaan huumeiden ongelmakäyttäjät kuluttavat noin 80 prosenttia kaikista huumeista. Ongelmakäyttäjät kärsivät myös valtaosasta huumeiden aiheuttamista terveys- ja sosiaalihaitoista.

Yksi tehokkaimmista keinoista taistella huumekauppaa vastaan olisikin käyttäjäkunnan eli kysynnän pienentäminen.

Valvontalautakunnan mukaan myös nykyisellä vaikealla pakolaistilanteella on huumeulottuvuutensa.

Sota-alueilla kuten Syyriassa ja Irakissa kovia kokeneilla pakolaisilla on erityinen riski tulla riippuvaisiksi huumeista. Samaan aikaan rajavartioinnin heikkoudet sekä liikkeellä olevat suuret ihmismassat luovat huumerikollisten toiminnalle edullisen ympäristön.

”Tämä voi johtaa siihen, että entistä useammat ajautuvat huumeiden väärinkäyttäjiksi.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat