Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mosulin pato murtuu ”hetkenä minä hyvänsä” – 20-metriset aallot uhkaavat satojatuhansia irakilaisia

Ulkomaat
 
AZAD LASHKARI / REUTERS
Mosulin padolla Pohjois-Irakissa tehtiin vahvistustöitä helmikuun alussa.
Mosulin padolla Pohjois-Irakissa tehtiin vahvistustöitä helmikuun alussa. Kuva: AZAD LASHKARI / REUTERS

Irakin suurimman padon murtuminen ja kuolettavien vesimassojen syöksyminen kaupunkeihin on yhä lähempänä, varoittavat Mosulin vesivoimalan suunnittelusta vastanneet irakilaisinsinöörit.

”Se voi tapahtua yhtä hyvin vuoden päästä tai huomenna”, padon entinen pääinsinööri Nasrat Adamo kertoo sanomalehti The Guardianille.

Talven lumien sulamisvedet ovat nostamassa vedenpintaa padon yläjuoksulla kevään mittaan yli suurimman sallitun tason. Sulkuportit ovat jumiutuneet, mikä on kasvattamassa paineen kestämättömäksi.

Tigrisjoen alajuoksulle Mosuliin vyöryisivät arvioiden mukaan 20 metriä korkeat aallot neljässä tunnissa padon murtumisesta. Mosulissa asui yli miljoona ihmistä ennen kuin jihadistijärjestö Isis valtasi sen kesällä 2014 ja teki siitä Irakin-keskuskaupunkinsa.

Isis valtasi hetkellisesti myös padon, minkä jälkeen korjaustyöt ja ylläpito on laiminlyöty täysin.

Tilanne oli vaikea jo entuudestaan.

Pato valmistui 30 vuotta sitten Saddam Husseinin valtakaudella rakenteellisesti haastavaan paikkaan. Huokoista kipsimaaperää padon pohjalla pitäisi paikata käytännössä jatkuvasti sementillä veden aiheuttaman rapautumisen takia.

”Meillä oli ennen 300 ihmistä töissä kellon ympäri kolmessa vuorossa, mutta harva heistä on palannut työmaalle. Siellä on ehkä 30 ihmistä”, patoinsinööri Adamo sanoo The Guardianille puhelimitse Ruotsista, jossa hän nykyään työskentelee konsulttina.

”Vahvistustöihin käytetyt koneet on varastettu. Sementtiä ei ole. Mitään ei ole tehtävissä, ja on kiire.”

Mosulin padon tiedossa olleiden ongelmien takia 1990-luvulla alettiin rakentaa turvaksi toista patoa parikymmentä kilometriä alajuoksulle. Työt kuitenkin keskeytyivät Husseinin hallintoon kohdistettujen kansainvälisten talouspakotteiden takia.

Viime vuosina pahentuneesta murtumisvaarasta on varoitettu aiemminkin, mutta viranomaiset ovat vasta viime päivinä alkaneet suhtautua siihen todella kiireellisenä uhkana.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Irakin pääministeri Haider al-Abadi kehotti sunnuntai-iltana Mosulin asukkaita siirtymään kuuden kilometrin päähän kaupunkia halkovasta Tigrisjoesta.

Toinen irakilainen patoinsinööri, niin ikään Ruotsissa asuva Luulajan teknillisen yliopiston professori Nadhir al-Ansari kutsuu ohjeistusta ”naurettavaksi”.

”Mitä näiden kaikkien miljoonien ihmisten pitäisi tehdä, kun he pääsevät kuuden kilometrin päähän? Heillä ei ole siellä mitään tukea, ei mitään apua”, al-Ansari sanoo The Guardianille.

Irakin valtio ei pysty järjestämään evakuointia, sillä suurin osa vaara-alueesta on Isisin hallinnassa.

”Joillain evakuoitavilla ei ehkä ole riittävää liikkumisvapautta paetakseen”, Yhdysvaltain Bagdadin-suurlähetystö arvioi uutistoimisto AFP:n mukaan. Sunnuntaina Yhdysvallat pyysi Tigrisjoen alajuoksulla olevia kansalaisiaan varautumaan padon murtumiseen ja nopeaan poistumiseen alueelta.

Mosulin jälkeen Tigris kulkee muun muassa Tikritin ja Bagdadin läpi ennen liittymistään Eufratjokeen ja laskemistaan Persianlahteen. Bagdadiin ehtiessään vesimassat eivät olisi yhtä kuolettavia kuin yläjuoksulla mutta saisivat suuren osan pääkaupungista ja kansainvälisen lentoaseman tulvimaan jopa viikkojen ajaksi.

Onnettomuus voisi lisäksi pimentää koko Irakin sähköverkon ja tuhota valtavasti viljelysmaita, jotka ovat keskittyneet jokivarsiin.

AZAD LASHKARI / REUTERS
Kurdien peshmerga-joukkojen sotilas seisoi vartiossa Mosulin padon lähistöllä helmikuun alussa.
Kurdien peshmerga-joukkojen sotilas seisoi vartiossa Mosulin padon lähistöllä helmikuun alussa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat