Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Bolivian presidentti vaatii todisteita siitä, onko hänen lapsensa elossa

Ulkomaat
 
Bolivian presidentin kanslia ja David Mercado / Reuters
Bolivian presidentti Evo Morales ja Gabriela Zapata.
Bolivian presidentti Evo Morales ja Gabriela Zapata. Kuva: Bolivian presidentin kanslia ja David Mercado / Reuters

Bolivian hallitus on kääntynyt tuomioistuimen puoleen selvittääkseen, onko presidentti Evo Moralesin taannoisesta suhteesta syntynyt lapsi elossa vai ei.

Kyseessä on uusin käänne Andien maata ravistelevassa skandaalissa.

Presidentti Evo Morales myönsi helmikuussa, että hänellä oli vuosina 2005–2007 suhde nuoreen naiseen, jonka kanssa hän sai lapsen. Hän kertoi lapsen kuitenkin kuolleen vähän syntymän jälkeen.

Morales, 56, on johtanut Boliviaa vuodesta 2006 alkaen.

Skandaalin asiasta teki varsinkin se, että lapsen äidin Gabriela Zapatan epäillään hyötyneen huomattavasti suhteestaan presidenttiin. Hän on toiminut kiinalaisyritysten lobbarina ja ollut johtavassa asemassa kiinalaisessa yrityksessä, jonka kanssa Bolivian valtio on tehnyt rahakkaita sopimuksia. Verkossa on levinnyt myös kuvia hänen ylellisestä kodistaan.

Nyt 29-vuotias Zapata pidätettiin epäiltynä muun muassa viranomaisten lahjonnasta ja kavalluksesta.

Skandaali sai uuden ulottuvuuden, kun Zapatan täti sen jälkeen kertoi lapsen olevan elossa ja voivan hyvin.

Moralesin mukaan Zapata oli sanonut hänelle lapsen kuolleen. Hän on kertonut katkaisseensa yhteydenpidon naiseen suhteen päättymisen jälkeen.

Bolivialainen uutistoimisto ANF kuitenkin julkaisi viime vuonna otetun valokuvan, jossa Morales ja Zapata ovat yhdessä karnevaaleilla.

Presidentti on ilmaissut epäilyksensä lapsen olemassaolosta. Nyt hallitus on kääntynyt asiassa oikeuslaitoksen puoleen.

”Olemme vakuuttuneita siitä, että lapsi on valitettavasti kuollut”, puolustusministeri Reymi Ferreira sanoi lehdistölle tiistaina. Hän sanoi presidentin pyytäneen Zapatan perhettä esittämään todisteita, jos asia ei ole näin.

Presidentti vaatii oikeusteitse Zapataa toimittamaan lapsen viranomaisille viiden päivän kuluessa. Hallituksen mukaan lapsen kuuluu olla isänsä kanssa, jos äiti on pidätettynä.

Morales on sanonut haluavansa huolehtia lapsesta, jos tämä onkin elossa. Hänellä on aiemmista suhteistaan kaksi lasta, jotka hän on tunnustanut. Morales on naimaton ja vaalinut yksityiselämäänsä yleensä tarkasti.

”Jos hän on elossa, se on minulle ilo, kuin siunaus. Kysyn tosin, miksi he ovat pimittäneet asian minulta”, Morales sanoi maanantaina lehdistötilaisuudessa.

Hallitus on syyttänyt Zapatan perhettä juonimisesta opposition kanssa. Oppositio taas syyttää presidenttiä valehtelusta.

Bolivia äänesti helmikuussa kansanäänestyksessä perustuslain muutoksesta, joka olisi sallinut Moralesin asettuvan ehdolle neljännen kerran. Aloite meni kuitenkin nurin. Yhtenä syynä siihen pidettiin nyt esiin tullutta skandaalia.

Lapsen olemassaololla on poliittista merkitystä, sillä jos hän onkin elossa, presidentin ja lapsen äidin välisen siteen ei juridisesti katsota päättyneen. Se asettaisi kiinalaisfirman kanssa tehdyt sopimukset kyseenalaisempaan valoon.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat