Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EU-komissio patistaa jäsenmaita Pariisin ilmastosopimuksen nopeaan ratifiointiin

Komissio suositti ilmasto- ja energiapäätöksille ohituskaistaa, muttei ottanut kantaa päästötavoitteiden kiristämiseen.

Ulkomaat
 
Helsingin Sanomat
WOJTEK JARGILO
Euroopan unionin maiden pitää päästä yhteisymmärrykseen päästötavoitteiden jaosta. Neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä esimerkiksi Puola puolustaa omaa hiilentuotantoaan. Kuvassa on Puolassa sijaitseva Euroopan suurin hiilivoimala Belchatow.
Euroopan unionin maiden pitää päästä yhteisymmärrykseen päästötavoitteiden jaosta. Neuvotteluista odotetaan vaikeita, sillä esimerkiksi Puola puolustaa omaa hiilentuotantoaan. Kuvassa on Puolassa sijaitseva Euroopan suurin hiilivoimala Belchatow. Kuva: WOJTEK JARGILO
Fakta

Pariisin ilmastosopu

 Sopimus tehdään vuoden 2020 jälkeiseksi ajaksi. Mukana on 195 ilmastokokoukseen osallistuvaa maata.

 Tulee voimaan, kun sen on ratifioinut 55 osapuolimaata tai maaryhmää tai maajoukko, joka vastaa 55 prosentin osuutta maailman kasvihuonepäästöistä.

 Ensimmäinen kansainvälinen, oikeudellisesti sitova ilmastosopimus, joka kattaa valtaosan maailman kasvihuonekaasupäästöistä.

 Tavoitteena on 1,5 asteen lämpenemiskatto.

Jenni Virtanen HS

Euroopan komissio patisti keskiviikkona jäsenmaita Pariisin ilmastosopimuksen nopeaan ratifiointiin. Näin Pariisin sopimukselle saadaan mahdollisimman nopeasti lainvoima ja sitä päästään noudattamaan, komissio muistutti tiedonannossaan.

Euroopan komission tiedonanto oli ensimmäinen virallinen suunnannäyttö sille, miten joulukuussa Pariisissa tehtyä ilmastosopua aletaan Euroopan unionissa toteuttaa.

Ehdotusta puidaan seuraavaksi perjantaina EU-ympäristöministereiden kokouksessa.

Joulukuussa Pariisissa solmittu historiallinen ilmastosopimus tuodaan allekirjoitettavaksi 22. huhtikuuta New Yorkissa. Se astuu voimaan kuitenkin vasta, kun 55 osapuolta, jotka kattavat vähintään 55 prosenttia maailman kaikista kasvihuonekaasupäästöistä, ovat ratifioineet sopimuksen.

Nopean ratifioinnin lisäksi komissio suosittaa EU:n energia- ja ilmastopäätöksille nopeutettua ohituskaistaa, jotta Pariisissa linjattuja tavoitteita päästään toteuttamaan nopeasti.

EU on päättänyt vähentää päästöjään vähintään 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Päästövähennysten jakaminen jäsenmaiden kesken on kuitenkin vielä auki. EU rukkaa parhaillaan uusiksi myös päästökauppaansa sekä tekee säädöksiä päästökaupan ulkopuolisen sektorin päästöille. Päästökaupan ulkopuolelle kuuluvat muiden muassa maankäyttö, liikenne ja jätehuolto.

”Suomelle on tärkeää jo tehtyjen päätösten toimeenpano. EU:lla on kaksi päävaihtoehtoa: joko pyrkiä nopeaan ratifiointiin tai seurata varovaisemmin, mitä muut tekevät. Keskustelu muiden suurten talouksien kanssa on tärkeää”, sanoo Suomen pääneuvottelija Pariisissa toiminut ympäristöneuvos Harri Laurikka.

Ympäristöjärjestöt toivoivat komissiolta tiukempia kantoja siihen, että Euroopan unioni ottaisi tosissaan Pariisin sopimuksessa olevan 1,5 asteen tavoitteen. Järjestöjen mukaan tämä vaatisi EU:n vuoden 2030 tavoitteen merkittävää kiristämistä.

Ympäristöjärjestöjen lisäksi tiukempia tavoitteita vaati keskiviikkona muun muassa prinssi Charlesin kokoama 23 suuryrityksen yhteenliittymä, joka toivoi julkilausumassaan lisää ennustettavuutta ilmastopolitiikkaan sekä tavoitteiden tarkastelua uusimman tieteellisen tiedon varassa.

Laurikan mukaan vuoden 2030 tavoitteiden päättämisen jälkeen on tullut uutta tietoa, kuten itse Pariisin-sopimus. Myös ennuste siitä, että EU tulee alittamaan aiemmat, vuodelle 2020 asetetut kasvihuonekaasupäästötavoitteensa, on täsmentynyt.

”Vuoden 2030 tavoitteen tarkentaminen vaatii EU:ssa yhteisiä poliittisia päätöksiä. Toisaalta osa EU-maista voi kansallisesti päättää kireämmistä tavoitteista ja näin on tehtykin 2020 tavoitteiden osalta.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat