Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Osama bin Ladenin testamentti julkaistiin – missä ovat bin Ladenin jättämät 29 miljoonaa dollaria?

Osama bin Laden kiisteli tulevan Isisin kanssa mestauksista ja epäili, että hammaslääkäri oli kätkenyt hänen vaimonsa hammaspaikkaan mikrofonin.

Ulkomaat
 
Reuters
Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Osama bin Laden Yhdysvaltain puolustusministeriön vuonna 2011 julkaisemassa videokaappauksessa.
Terroristiverkosto al-Qaidan johtaja Osama bin Laden Yhdysvaltain puolustusministeriön vuonna 2011 julkaisemassa videokaappauksessa. Kuva: Reuters

Terroristijohtaja Osama bin Laden jätti jälkeensä 29 miljoonan dollarin omaisuuden, jonka hän toivoi käytettävän jihadiin eli pyhään sotaan. Omaisilleen hän toivoi jätettävän pienempiä summia.

Ääri-islamilaisen al-Qaidan perustajan Bin Ladenin testamentti tuli julki tiistaina, kun Yhdysvaltain tiedusteluvirasto julkaisi 113 bin Ladenin talosta Pakistanissa takavarikoitua kirjettä tai tekstiä.

Yhdysvaltain erikoisjoukot saivat tekstit haltuunsa tappaessaan bin Ladenin tämän kotitalossa Pakistanin Abbottabadissa toukokuussa 2011.

Bin Ladenin testamentissa mainitsemien rahojen kohtalo ei ole selvillä. Bin Laden viittaa rahojen olevan Sudanissa, mutta ei tarkenna, missä. Hän ei myöskään täsmennä, onko kyse käteisestä rahasta vai esimerkiksi osakkeista tai muista sijoituksista.

Tiedossa ei ole, saiko kukaan testamentissa mainituista sukulaisista ja ystävistä rahaa.

Bin Laden asui Sudanissa 1990-luvulla maan hallituksen vieraana ennen kuin muutti Afganistaniin.

Kirjeet paljastavat, että bin Ladenilla oli erimielisyyksiä Irakin al-Qaidan kanssa, josta myöhemmin kehittyi terroristijärjestö Isis.

Bin Laden ei hyväksy Irakin al-Qaidan mestauksia ja muita julmuuksia, vaikka ei vastusta väkivaltaa sinänsä.

Hän ei myöskään hyväksy sitä, että Irakin al-Qaida suunnitteli jo tuolloin kalifaatiksi julistautumista. Isis julistautui ”Islamilaiseksi valtioksi” vuonna 2014.

Tekstien joukossa on myös henkilökohtaisia kirjeitä esimerkiksi bin Ladenin vaimolle, äidille ja lapsille.

Kirjeiden sävy vaihtelee hellästä ja kunnioittavasta vainoharhaiseen.

Kun bin Ladenin tuolloin Iranissa ollut vaimo kirjoittaa epäilevänsä hammaslääkärin asentaneen häneen mikrofonin, bin Laden kehottaa vaimoa vaihdattamaan hammaspaikan ja varmistamaan huolellisesti, ettei lääkäri ole kätkenyt ihon alle mikrosirua.

Taistelujulistusten lisäksi bin Laden kirjoittaa katsauksia yleisemmistä maailmanpoliittisiin aiheisiin. Hän kirjoittaa esimerkiksi Yhdysvaltain dollarin heikkoudesta ja varoittaa Yhdysvaltain tuhoisasta ympäristöpolitiikasta.

Bin Ladenin perustama al-Qaida suunnitteli syyskuun 11. päivän terrori-iskun. Kirjeissä bin Laden suunnittelee iskujen 10-vuotispäivälle suurta mediakampanjaa. Sen sijaan uusia iskuja hän ei vuosipäivälle nyt julkaistun aineiston perusteella suunnitellut.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat