Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tiukka Itävalta ei välitä Saksan rajakritiikistä

Kiintiöt turva­paikanhakijoille ovat räväkkä irtiotto Saksan linjasta.

Ulkomaat
 
LEONHARD FOEGER / Reuters
Itävallan rajasotilas tarkkaili pakolaisten tuloa Slovenian puolelta Spielfeldin raja-asemalla helmikuussa.
Itävallan rajasotilas tarkkaili pakolaisten tuloa Slovenian puolelta Spielfeldin raja-asemalla helmikuussa. Kuva: LEONHARD FOEGER / Reuters

Berliini

Pieni mutta sijainniltaan keskeinen Itävalta näyttää nyt ottaneen Euroopan turvapaikkapolitiikan ohjakset käsiinsä. Eikä Wieniä häiritse, että suuri pohjoinen naapuri Saksa yrittää pitää ohjista kiinni.

Itävalta on päättänyt toimia yksin ja itse. Saksassa Angela Merkelin hallitus katsoo edelleen, että Euroopan pakolaiskriisiä ei voida ratkaista rajoja aitaamalla. Viimeksi sunnuntaina Merkel ilmoitti, ettei hän aio taipua kiintiöihin, ”sillä sellaiset luvut pitävät paikkansa ehkä kolme viikkoa”.

Mitä vajaan 9 miljoonan asukkaan Itävalta on alkuvuonna tehnyt? Ensinnäkin se määritteli turvapaikanhakijoille 37 500 ihmisen kiintiön tälle vuodelle. Toissa viikolla se tarkensi ylärajaa: päivässä Itävalta ottaa vastaan 80 turvapaikanhakijaa. Lisäksi se sallii päivittäin 3 200 turvapaikanhakijan jatkaa matkaansa Saksaan.

Viime viikolla Itävalta järjesti kymmenen maan kokouksen, jossa Länsi-Balkanin reitin maat sopivat toimista tulijavirran hillitsemiseksi. Saksaa, Kreikkaa ja EU-komission edustajia ei ollut kutsuttu kokoukseen. Maat sopivat siitä, että ne päästävät rajojen läpi ainoastaan todistetusti suojelun tarpeessa olevia ihmisiä, siis syyrialaisia ja irakilaisia.

Saksalaispoliitikot ovat kritisoineet Itävaltaa kaaoksen synnyttämisestä Balkanille ja etenkin Kreikan ja Makedonian rajalle. Itävallan liittokansleri Werner Faymann vastasi kritiikkiin tiukasti tiistaina.

”Itävalta ei ole Saksan odotushuone. Jos saksalaiset naapurimme haluavat ottaa turvapaikanhakijoita vastaan, heillä on mahdollisuus hakea turvapaikanhakijoita suoraan jakokeskuksista”, Faymann sanoi tarkoittaen Kreikan tai Syyrian naapurimaiden pakolaisleirejä.

Merkelkin on vedonnut Kreikan Idomeniin mottiin jääneisiin pakolaisiin, että he pysyisivät Kreikassa eivätkä yrittäisi väkivalloin Makedoniaan.

Suomessa kiintiöitä on toistaiseksi väläytelty rivien välistä. Presidentti Sauli Niinistö viittasi puheessaan valtiopäivien avajaisissa siihen, että kansainvälisen oikeuden säädökset eivät ole pakolaiskriisin suhteen ajan tasalla.

”Eurooppa hakee edelleen tasapainon ratkaisua. Nyt monet hallitukset tekevät sitä omin päin, ja vain kohdaltaan tai uhitellakseen ja pelotellakseen. Jossain vaiheessa jonkun on tunnustettava, että emme kykene, juuri tässä ja nyt, täyttämään kaikkia kansainvälisten sopimusten velvoitteita. Siitähän noissa kansallisissa ehdotuksissa on enimmäkseen kyse”, Niinistö sanoi.

Ulkoministeri Timo Soini on parhaillaan vierailulla Australiassa, jonka turvapaikkapolitiikka on erityisen tiukkaa. Australia muiden muassa lähettää veneillä saapuvat turvapaikanhakijat pidätyskeskuksiin Tyynenmeren saarivaltioihin.

”Australia toimii kontrolloidusti ja käsittelee hakemukset rajojensa ulkopuolella. Niin minäkin tekisin”, Soini sanoi keskiviikkona aamulla STT:n haastattelussa.

Euroopan unionin jäsenmaiden johtajien huippukokous on ensi maanantaina. Itävallan sosiaalidemokraattisella liittokanslerilla Werner Faymannilla ei sinänsä ole mitään eurooppalaista yhteistyötä vastaan.

Hän on laskenut, että jos kaikki Euroopan unionin jäsenmaat ottaisivat käyttöön ylärajan suhteutettuna Itävallan tapaan, tarkoittaisi se kahta miljoonaa turvapaikanhakijaa unionin alueelle tänä vuonna.

Tämä tarkoittaisi turvapaikkapolitiikan täydellistä käännöstä esimerkiksi lähes 40 miljoonan asukkaan Puolassa ja sen kumppaneissa Unkarissa, Tšekissä ja Slovakiassa. Tällainen yllättävä u-käännös ei juuri nyt näytä kovin todennäköiseltä.

Millaisia poliittisia vaikutuksia Itävallan, Slovenian ja EU:n ulkopuolisen Makedonian omatoimisella rajapolitiikalla on? Balkanin maiden välit kiristyvät päivä päivältä. Jos eurooppalaiset ovat jotakin viime vuosisadalla oppineet, niin sen, että Balkanin rauha tarvitsee jatkuvaa huolenpitoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat