Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Trump loi uuden koalition

Trump vetoaa turhautuneisiin molemmissa puolueissa, ja siksi häntä voi olla vaikea voittaa. Vastustaja ei ole vasemmisto, vaan eliitti.

Ulkomaat
 
Scott Audette / Reuters
Donald Trump
Donald Trump Kuva: Scott Audette / Reuters
Fakta

Trump ja Clinton karkaavat muilta

 Supertiistain jälkeen Trumpilla on 316 valitsijamiestä. Trumpin päähaastajaksi nousi oikeistolainen senaattori Ted Cruz, jolla on 226 valitsijamiestä. Maltillisella Marco Rubiolla on 106 valitsijamiestä. Muilla ei ole enää uskottavia mahdollisuuksia.

 Hillary Clintonilla on 1 034 ja Bernie Sandersilla 408 valitsijamiestä. Sandersin on vaikea saada Clintonin etumatkaa kiinni, mutta hän ei aio luovuttaa.

 Seuraava ratkaiseva esivaali on 15. maaliskuuta Floridassa ja Ohiossa.

Austin, Texas

Yhdysvaltain oikeistolle koitti totuuden hetki. Politiikan ulkopuolelta tullut rääväsuu miljardööri Donald Trump vakiinnutti johtoasemansa kohti republikaanien presidenttiehdokkuutta.

Demokraattien puolella Hillary Clintonin etumatka senaattori Bernie Sandersiin kasvoi. Marraskuussa vastakkain voi siis olla kaksi newyorkilaista perhetuttua, populisti Trump ja pitkän linjan poliitikko Clinton.

Monet nimekkäät republikaanit irtisanoutuivat keskiviikkona Trumpin äärimielipiteistä.

”Jos republikaanipuolue olisi lentokone ja katsoisimme ulos sen ikkunoista, näkisimme kuoren repeytyvän irti”, sanoi Minnesotan entinen kuvernööri Tim Pawlenty The New York Times -lehdessä.

Republikaanit pelkäävät, että Trumpin nimitys olisi lahja Clintonille. Trump muistuttaa heitä Barry Goldwaterista, joka oli puolueen presidenttiehdokas 1964. Goldwater innosti kenttäväkeä ja vei puoluetta oikealle, mutta koki varsinaisissa vaaleissa murskatappion demokraatti Lyndon B. Johnsonille.

Trump poikkeaa kuitenkin Goldwaterista, koska hänen koalitionsa on uudenlainen sekoitus pienituloisia ja maallisia republikaaneja, jotka vastustavat siirtolaisia ja vapaakauppaa.

Vastustaja ei ole vasemmisto, vaan eliitti.

The Washington Post -lehden mukaan kukaan republikaaniehdokas vuoden 1960 jälkeen ei ole voittanut sekä etelässä että pohjoisessa, kuten Trump.

”Me olemme laajentaneet republikaanipuoluetta”, Trump sanoi voittopuheessaan.

Hän vetosi jo demokraatteihin korostamalla, kuinka hyvä presidentti hän olisi naisille ja irtisanotuille.

”Minä olen [puolueen] yhdistäjä”, Trump sanoi. Samalla hän varoitti, että eri mieltä olevat joutuvat ”maksamaan siitä”.

Yksi selitys Trumpin suosiolle on, että yli puolet republikaaneista sanoi ovensuukyselyissä oman puolueen pettäneen heidät.

”Ääni Trumpille on ääni valtiota vastaan. Molempien puolueiden kannattajat ovat turhautuneita, ja siksi Trumpia on hyvin vaikea voittaa”, arvioi Emersonin yliopiston tutkija Keri Thompson puhelimitse.

Haastajat näkevät mahdollisuutensa vielä siinä, että Trump on suosituin ja epäsuosituin ehdokas. Gallupin mukaan 60 prosentilla amerikkalaisista on Trumpista kielteinen kuva. Clintonin vastaava luku on 52.

Thompsonin mielestä Trumpiin saattavat pettyä pahiten ne, jotka uskovat lupauksiin panna kaikki uusiksi.

”Trump herää siihen, että lupaukset eivät olekaan yksinkertaisia toteuttaa.”

Javier Galeano / Reuters
Hillary Clinton esiintyi kampanjatilaisuudessa Miamissa.
Hillary Clinton esiintyi kampanjatilaisuudessa Miamissa.
Eric Miller / Reuters
Marco Rubio
Marco Rubio
Brian Snyder / Reuters
Bernie Sanders
Bernie Sanders
Christopher Aluka Berry / Reuters
Ted Cruz
Ted Cruz
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat