Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Politiikan tutkijat: Trumpin kannattajille on tyypillistä vahvan johtajan kaipuu

Vox-uutissivuston mukaan politiikan tutkijat ovat löytäneet republikaanien presidenttiehdokas Donald Trumpin kannattajissa yleisen piirteen: autoritäärisen luonteenlaadun.

Ulkomaat
 

Miljardööri Donald Trumpin nousu Yhdysvaltain presidentinvaaleissa hämmästyttää politiikan tutkijoita ja seuraajia.

Yllättävää on sekin, että Trump näyttää keräävän kannatusta läpi väestöryhmien, jotka yleensä eivät löydä yhteisiä ehdokkaita.

Vox-uutissivuston julkaisemassa laajassa reportaasissa osoitetaan, kuinka politiikan tutkimus näyttää paljastavan Trumpin kannattajien joukossa yleisen piirteen: autoritäärisen luonteenlaadun ja siihen liittyvän vahvan johtajan kaipuun.

Se ennakoi kyselyssä Trumpin kannatusta enemmän kuin mikään muu yksittäinen tekijä.

Autoritääriset ihmiset antavat enemmän painoarvoa sosiaaliselle järjestykselle ja hierarkioille, jotka tuovat kontrollin tunnetta kaoottisessa maailmassa. He kokevat vallitsevan järjestyksen järkkymisen henkilökohtaisesti uhkaavana, koska heille järjestys liittyy perusturvallisuuden tunteeseen.

Tuntiessaan oman olonsa tai vallitsevan olotilan uhatuksi autoritääriset ihmiset ovat taipuvaisia tukemaan voimakkaita toimenpiteitä koettua uhkaa vastaan.

Autoritäärisyyden tutkimus alkoi pian toisen maailmansodan jälkeen, kun politiikan tutkijat ja psykologit yrittivät ymmärtää, miten natsit olivat onnistuneet saamaan äärimmäiselle ideologialleen niin laajan julkisen tuen.

Autoritääriset piirteet voivat joidenkin tutkijoiden mukaan olla piileviä. Ne saattavat tulla esiin vasta ihmisen kokiessa, että esimerkiksi sosiaaliset normit tai yhteiskunnallinen järjestys ovat muuttumassa.

Yhdysvalloissa murrokseen nivoutuu esimerkiksi rotukysymysten tuleminen entistä näkyvämmiksi ja vaikeammin sivuutettaviksi. Ne osuvat samaan saumaan taloudellisten muutosten ja valkoisen työväenluokan aseman heikkenemisen kanssa.

Autoritäärisyyttä mitataan neljällä yksinkertaisella lapsen kasvatukseen liittyvällä kysymyksellä. Niissä kysytään, onko vastaajan mukaan lapselle tärkeämpää:

1) Itsenäisyys vai vanhempien ihmisten kunnioitus?

2) Kuuliaisuus vai itsetunto?

3) Huomaavaisuus vai hyvien tapojen noudattaminen?

4) Uteliaisuus vai hyvät käytöstavat?

Kysymykset ovat kuuluneet vuodesta 1992 alkaen Yhdysvalloissa vaalivuonna äänestäjille tehtävään laajaan kyselyyn.

Ne sisältyivät myös kyselytutkimukseen, jonka Vox teetti tänä vuonna äänestäjille yhdessä politiikan tutkijoiden ja kyselytutkimusyrityksen kanssa.

Kyselyn mukaan autoritääriset äänestäjät kallistuvat selvästi kohti republikaanipuoluetta. Yli 65 prosenttia autoritäärisimmin vastanneista oli republikaanien äänestäjiä. Sen sijaan vähiten autoritäärisistä lähes 75 prosenttia oli demokraatteja.

Tilanne ei ole tosin aina ollut tällainen, vaan se on kärjistynyt vuosien kuluessa.

Autoritäärisyys ennakoi kyselyn perusteella vahvasti Trumpin kannatusta. Se oli vahvin yksittäinen Trumpin kannatusta ennakoiva tekijä, joskin korkeakoulutuksen puute sijoittui niin ikään lähelle. Tilanne pysyi samana, vaikka koulutus ja sukupuoli vakioitiin.

Trumpin kannatus oli selvästi alhaisempaa niiden republikaanien keskuudessa, jotka eivät sijoittuneet korkealle autoritäärisyyden asteikolla.

Autoritääriset pelkäsivät eniten myös Isisiä, Venäjää ja Irania. Ei-autoritääriset olivat niistä paljon vähemmän huolissaan.

Lisäksi autoritääriset pitivät samaa sukupuolta olevien avioliittoja ja uusia moskeijoita haitallisina kotimaalleen. Tämä näytti käyvän yhteen sen kanssa, että autoritääriset kokevat yhteiskunnalliset muutokset uhkana vallitsevalle järjestykselle ja samalla itselleen.

Kyselyssä huomattiin myös, että Trumpin kannatus oli suurta myös tietyn ei-autoritääristen joukon parissa. He pelkäsivät yleensä myös ulkoisia uhkia kuten terroristijärjestö Isisiä tai Iranin valtiota.

Tutkijoiden mukaan tämä näyttäisi vahvistavan sen aiemman havainnon, että myös ei-autoritääriset ihmiset voivat alkaa käyttäytyä kuin autoritääriset, jos he alkavat pelätä tarpeeksi fyysistä uhkaa.

Aineistosta käy myös ilmi, että autoritääriset äänestäjät ja etenkin Trumpin tukijat kannattivat herkemmin sotilaallista voimankäyttöä diplomatian sijaan, laittomasti maahantulleiden siirtolaisten lasten oikeuksien rajoittamista ja valtion valvonnan laajentamista.

Vuoden 2001 terrori-iskujen jälkeen tiedotusvälineet ja poliitikot ovat pitäneet yllä Yhdysvaltoihin kohdistuvaa uhkaa, ja uhkakuvia on liitetty etenkin muslimeihin. Autoritääriset ihmiset ovat yleensä herkempiä tällaisille viesteille kuin ei-autoritääriset.

Voxin artikkelin mukaan tulosten yksi johtopäätös on, että autoritääriset ovat yhä vahvempi voima republikaanipuolueessa – Trumpista riippumatta. Se voi merkitä lisää ongelmia republikaaneille, joiden puolue-eliittiä Trumpin nousu kauhistuttaa.

Samalla autoritääristen nousu muokannee Yhdysvaltain politiikkaa yhä enemmän, kävi Trumpille itselleen presidentinvaaleissa miten hyvänsä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat