Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Neuvostoaika selittää pakolaisvastaisuutta

Ulkomaat
 
Kaja Kunnas

Tallinnassa asumisen arkeen kuuluvat keskustelut, joissa joku ystävä alkaa moittia Eurooppaa liiallisesta pakolaismyönteisyydestä.

Epäluulo kaikenlaista maahanmuuttoa kohtaan on tavallista myös hyvin toimeen tulevien ja maailmaa nähneiden kaupunkilaisten parissa. Sitä ei selitä pelkästään läntisiä EU-maita matalampi elintaso.

Yksi syvemmistä selityksistä on poikkeuksellinen, pientä kansakuntaa yhdistävä kokemus sukupuuttoon kuolemisen uhasta. Käsitys on osa vuosisataista kansallista kertomusta. Sulkeutuneisuus taas on kansakunnan ikiaikainen keino selvitä hengissä. Selitys pätee Virossa ja Latviassa.

Kokemusta vahvisti neuvostomiehityksen aika, jolloin Viroon ja Latviaan muutti satojatuhansia ihmisiä osana Moskovasta johdettua politiikkaa. Monista tuntui 1980-luvulla, että Tallinnassa ei enää pärjää viroksi eikä Riiassa latviaksi. Sen seurauksena kaikenlainen maahanmuutto on yhä herkkä aihe.

Virossa ja Latviassa vallitsevista asenteista on vaikea vetää yhtäläisyyksiä Puolaan ja muihin suurempiin Keski-Euroopan valtioihin, joissa pakolaisvastaisuus on vielä vahvempaa.

Yksi yhdistävä tekijä on suhde kansallismielisyyteen tai nationalismiin. Kansallismielisyys oli monille aate, joka antoi toivoa ja auttoi säilyttämään henkisen selkärangan totalitaarisen kommunismin paineessa. Samaan aikaan lännessä vedettiin johtopäätöksiä toisen maailmansodan syistä ja nationalismin vaaroista.

Kun historian käsitteleminen vapautui Moskovan ohjauksesta 1980-luvun lopulla, ensin käsiteltiin luonnollisesti oman kansakunnan kokemat kauheudet. Esimerkiksi Virossa alkoi kyydityskokemusten julkaiseminen.

Liberalisoituminen alkoi itäisessä Euroopassa 1990-luvulla täysin erilaisissa olosuhteissa kuin lännessä 1960-luvulla seksuaalisen vallankumouksen vauhdittamana.

Itsenäistyminen Neuvostoliitosta tarkoitti monille virolaisille aluksi paluuta 1930-luvun konservatiivisiin kansallismielisiin arvoihin. Se oli osa itsenäisyyden palautusta, valtion jatkuvuutta. Sittemmin asenteet ovat muuttuneet.

Vuosia jatkunut hidas avautuminen voi kuitenkin pysähtyä määräyksiin, jotka koetaan ulkovaltojen sanelemiksi.

Kun EU-komissio viime keväänä ehdotti pakolaiskiintiöitä, Virossa käynnistyi ensimmäistä kertaa pakolaiskeskustelu. Se jatkuu yhä kiihkeänä, vaikka turvapaikanhakijoita on vain joitain kymmeniä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat