Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Harva pakolainen päätyy Baltiaan – Mohammad Hanafin perhe halusi Pohjoismaihin mutta asettui Viroon

Palestiinalainen perheenisä ui kolmesti saman joen yli päästäkseen Venäjältä EU-alueelle.

Ulkomaat
 
Marko Mumm
Perheenisä Mohammad Hanafi saapui Viroon yksin. Häntä seurasivat vaimo Nirmeen Otaki ja lapset Mahmoud, Ahmad ja Fayez Hanafi.
Perheenisä Mohammad Hanafi saapui Viroon yksin. Häntä seurasivat vaimo Nirmeen Otaki ja lapset Mahmoud, Ahmad ja Fayez Hanafi. Kuva: Marko Mumm
Fakta

Viron turvapaikanhakijat tulevat Ukrainasta

 Viime vuonna Viroon tuli 226, Latviaan 328, Liettuaan 291 ja Suomeen yli 32 000 turvapaikanhakijaa.

 Viroon ja Liettuaan turvapaikanhakijat tulivat pääosin Ukrainasta, Latviaan Irakista ja Vietnamista.

 Suomeen enemmistö turvapaikanhakijoista, yli 20 000, tuli Irakista.

Tallinna

Hyvin harva pakolainen päätyy Viroon, vaikka Euroopan unioniin kohdistuu vuosisadan kansainvaellus.

Turvapaikan on saanut Virosta kaikkiaan 192 ihmistä niiden 18 vuoden aikana, jotka Viro on kuulunut Geneven pakolaissopimuksen piiriin.

EU:n uuden taakanjakojärjestelmän kautta Viroon ei ole tullut yhtäkään pakolaista.

Etelä-Libanonissa pakolaisena asunut palestiinalainen sekatyömies Mohammad Hanafi on siis harvinainen tapaus. Hänkin aikoi alun perin Ruotsiin tai Suomeen, mutta jäi kiinni Virossa talvella 2014.

”Olin internetistä ottanut selvää, että Venäjän naapurissa on valtio nimeltä Viro”, Hanafi sanoo kotonaan Tallinnassa.

Hanafilla ja kolmella lapsella on Libanonin myöntämä palestiinalaisen pakolaispassi, jolle harvat valtiot myöntävät viisumin. Venäjälle se järjestyi. Vaimo Nirmeen Otaki taas on syyrialainen.

Nirmeen Otaki tarjoilee teetä ja ”Libanonin yöt” -nimistä mannajälkiruokaa tavallisessa olohuoneessa neuvostoaikaisessa lähiössä Tallinnassa. Ahmad, 11, Fayez, 9, ja Mahmoud Hanafi, 5, lähetetään lastenhuoneeseen leikkimään.

”En suosittele reittiä kenellekään”, Mohammad Hanafi sanoo.

Salakuljettajat ovat jo vuosia järjestäneet Venäjältä Viron kaakkoisrajalle autokuljetuksia siirtolaisille, jotka pyrkivät EU-maihin niin sanottua itäistä maareittiä pitkin. Vuosittain on jäänyt kiinni joitakin kymmeniä siirtolaisia.

Maaliskuussa 2014 Mohammad Hanafi lensi Moskovaan kahden muun palestiinalaismiehen kanssa ja jatkoi sieltä Pihkovan ja Petserin kautta autokyydillä Kaakkois-Viron vastaiselle metsärajalle. Oli niin pimeä, että ystävä vieri alas rinnettä astuessaan kyydistä.

Kun aamu alkoi valjeta, miehet oikaisivat yli aitojen reunustaman rautatien. Lyhyt Hanafi ponnisti yli, mutta lihavampi ystävä ei päässyt vaan jäi kiinni.

Hanafi jatkoi metsän läpi ja ui joen yli toppatakissa. Joki oli merkki saapumisesta Viroon ja EU:hun, häntä oli ohjeistettu. Hän repi passinsa, kuten oli neuvottu palautuksen estämiseksi.

Käveltyään vähän matkaa hän näki toisen joen. Kun käsi nousi pintaan, hiha jäätyi. Seuraavaksi hän näki kolmannen joen, riisuutui, ui yli ja ponnisti vaivoin ylös jyrkkää pengertä.

Hanafille paljastui vasta myöhemmin karttaa katsoessa, että hän oli uinut kolmesti saman, mutkittelevan Piusajoen yli. Tätä kertoessaan hän nauraa.

Kun Viron rajavartijat poimivat Hanafin autoonsa, hän huusi kylmästä.

”Kun rajavartioasemalla kuulin ambulanssin äänen, tiesin olevani Euroopassa.”

Aamulla Hanafi heräsi järkytyksen tunteeseen. Hän oli jättänyt ystävänsä ja perheensä ja jäänyt kiinni. Miehet olivat toivoneet jatkavansa yhdessä Ruotsiin tai Suomeen.

Virossa turvapaikanhakija Hanafi siirrettiin suljettuun mutta turvalliseen säilöön, jossa tarjoiltiin lämmin ateria kolmesti päivässä. Yllätys oli suuri, kun paikka paljastui entiseksi vankilaksi. Viralliselta nimeltään se on Harkun kiinnipitokeskus.

Harkun säilö on ollut ihmisoikeusjärjestöjen huomion kohteena, koska sinne on majoitettu myös lapsiperheitä. Jotkut ovat pelästyneet vankilamaisia oloja ja peruneet turvapaikka-anomuksensa. Tänä talvenakin siellä on majoitettu pariakymmentä ihmistä.

Hanafi siirrettiin kahden kuukauden kuluttua Vaon kylään, Viron ainoaan vastaanottokeskukseen.

Myönteinen turvapaikkapäätös tuli kahdeksassa kuukaudessa ja perheenyhdistämispäätös kuukaudessa.

Matkarahat lainattiin sukulaisilta, ja perhe saapui Viroon tasan vuosi sen jälkeen, kun Hanafi oli ylittänyt rajan.

Lasten luokkakuvat ovat olohuoneen hyllyllä. Neljäsluokkalainen Ahmad Hanafi juttelee jo viroksi: ”Pidän koulusta.”

Syksyllä lapset aloittivat koulun ja päiväkodin tavallisissa virolaisten ryhmissä.

”Lasten on täällä hyvä, mutta aikuisilla on vaikeaa”, Mohammad Hanafi sanoo.

Suurin ongelma on työttömyys. Mohammad Hanafi osaa suutarin, maalarin ja remonttimiehen työt, ja Nirmeen Otaki on taitava kokki, mutta töitä ei ole löytynyt. Viisihenkinen perhe sinnittelee 450 euron kuukausituella.

Monien virolaispoliitikkojen mukaan pakolaiset eivät edes halua Viroon vaan pyrkivät sinne, missä on suuremmat sosiaalituet.

”Ennen se varmaan oli totta”, Hanafi sanoo.

”Olen kuullut tutuilta levottomuuksista Saksassa ja Ruotsissa. Nyt täällä on parempi. Ei ole liikaa pakolaisia”, Hanafi kertoo.

”Jos sosiaalituet olisivat vähänkin suuremmat, kaikki haluaisivat tänne.”

Viro ei löydä pakolaisia EU-kiintiön kattamiseksi

Viron poliisi- ja rajavartiolaitoksen edustaja lähti marraskuussa Italiaan ja myöhemmin Kreikkaan etsimään pakolaisia, mutta ketään ei ole siirretty Viroon osana EU:n taakanjakojärjestelmää.

Miksi?

Kaksi syyrialaisperhettä jatkoi Italiasta matkaa EU-maihin, joissa heillä oli sukulaisia, sanoo kansalaisuus- ja muuttoliikeosaston varajohtaja Birgit Lüüs Viron sisäministeriöstä.

Italia tarjosi myös kahdeksaa eritrealaista, mutta Viro palautti asiapapereita Italiaan.

”Dokumentointi oli puutteellista. Asiapapereissa on oltava nimi, kuva ja sormenjäljet henkilön tunnistamista varten”, Lüüs sanoo.

EU-valtiot sopivat kesällä 160 000 turvapaikanhakijan siirrosta Kreikasta ja Italiasta. Viron osuus on 329 pakolaista tämän ja ensi vuoden aikana.

Siirrot ovat käynnistyneet nihkeästi. Helmikuun puolivälissä Kreikasta ja Italiasta oli siirretty muihin EU-maihin 583 turvapaikanhakijaa.

Suomi on halunnut osoittaa järjestelmän toimivan, ja Suomeen on siirretty 140 turvapaikanhakijaa. Viron esimerkin valossa järjestelmä ei toimi, sillä ketään ei ole siirretty.

Viro suosii perheitä, yksinhuoltajia, orpoja ja kielitaitoisia. Viro edellyttää myös pakolaisen allekirjoittamaa suostumusta tulla Viroon.

Lüüsin mukaan tämä ei ole ollut syy Italian tarjoamien turvapaikanhakijoiden papereiden palauttamiselle.

EU:n sisällä siirrettävän pakolaisen vastaanotosta voi kieltäytyä vain, jos on syytä epäillä uhkaa turvallisuudelle tai yleiselle järjestykselle.

Lüüsin mukaan ainoa este ovat olleet puutteet henkilön tunnistamisessa.

”Jotta voi vakuuttua ihmisen turvapaikan tarpeesta, hänet on ensin tunnistettava.”

Osa valtioista selvittää henkilöllisyyden vasta siirron jälkeen.

”Papereita voikin jäädä odottamaan”, sanoo Eero Janson Viron Pakolaisavusta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat